Surówka z cykorii i pomarańczy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

394 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

477 osób wydrukowało

Pobierz pdf

398 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

300 gramów

150 gramów

0.5 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cykorię podziel na połówki.

Surówka z cykorii i pomarańczy - Krok 1

Krok 2

Następnie usuń głąbiki i pokrój w cienkie paski.

Surówka z cykorii i pomarańczy - Krok 2

Krok 3

Obierz pomarańczę i pokrój na kawałki.

Surówka z cykorii i pomarańczy - Krok 3

Krok 4

Przygotuj dressing: wymieszaj jogurt, sok z cytryny, sól, pieprz oraz sos sałatkowy Knorr. Polej nim surówkę.

Surówka z cykorii i pomarańczy - Krok 4
6

Opinie o przepisie

  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Anna, wypróbujesz? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Franczuk-Atu

    Anna Franczuk-Atu

    ciekawy przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Bialachowska

    Ela Bialachowska

    Od lat robię surówkę z marchwi, chrzanu i pomarańczy - pyszna!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Słowińska

    Mariola Słowińska

    Blee...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Konrad Radoslaw

    Konrad Radoslaw

    Nikt?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Grywalska

    Magdalena Grywalska

    Przepyszna, najlepiej smakuje z grefrutem,pomarańczą i jogurtem naturalnym. Polecam ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Surówka z cykorii i pomarańczySurówka z cykorii i pomarańczy

Idealna surówka powinna być świeża i zaostrzająca apetyt. Połączenie cykorii z pomarańczą jest propozycją niezwykle orzeźwiającą. Można podawać ją jako dodatek do grillowanego mięsa jak również w czasie wystawnych uczt, jako przystawkę. Swój ciekawy smak surówka zawdzięcza cykorii. Jest odrobinę cierpka, ale za to bardzo chrupiąca i ma piękny cytrynowy kolor. Używa się jej zazwyczaj do sałatek czy surówek, gdy najlepiej smakuje właśnie na surowo, ale zapiekana jest również niezwykle apetyczna. W towarzystwie soczystej pomarańczy cykoria smakuje wyśmienicie. Wystarczy prosty dressing koperkowo-ziołowy, aby całość nabrała barw. Sos sałatkowy odpowiednio ją doprawi. Surówka z cykorii i pomarańczy, choć nie zawiera zbyt wielu składników, prezentuje się niesamowicie. Jest również niezwykle prosta i szybka w wykonaniu.