Składniki
300 gramów
1 opakowanie
300 gramów
150 gramów
0.5 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cykorię podziel na połówki.
Krok 2
Następnie usuń głąbiki i pokrój w cienkie paski.
Krok 3
Obierz pomarańczę i pokrój na kawałki.
Krok 4
Przygotuj dressing: wymieszaj jogurt, sok z cytryny, sól, pieprz oraz sos sałatkowy Knorr. Polej nim surówkę.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Surówka z cykorii i pomarańczy
Idealna surówka powinna być świeża i zaostrzająca apetyt. Połączenie cykorii z pomarańczą jest propozycją niezwykle orzeźwiającą. Można podawać ją jako dodatek do grillowanego mięsa jak również w czasie wystawnych uczt, jako przystawkę. Swój ciekawy smak surówka zawdzięcza cykorii. Jest odrobinę cierpka, ale za to bardzo chrupiąca i ma piękny cytrynowy kolor. Używa się jej zazwyczaj do sałatek czy surówek, gdy najlepiej smakuje właśnie na surowo, ale zapiekana jest również niezwykle apetyczna. W towarzystwie soczystej pomarańczy cykoria smakuje wyśmienicie. Wystarczy prosty dressing koperkowo-ziołowy, aby całość nabrała barw. Sos sałatkowy odpowiednio ją doprawi. Surówka z cykorii i pomarańczy, choć nie zawiera zbyt wielu składników, prezentuje się niesamowicie. Jest również niezwykle prosta i szybka w wykonaniu.