Sałatka z cykorii i pomarańczy – surówka do obiadu | Przepisy.pl pixel

Surówka z cykorii i pomarańczy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

heart
439 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

595 osób wydrukowało

Pobierz pdf

561 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

300 gramów

150 gramów

0.5 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cykorię podziel na połówki.

Surówka z cykorii i pomarańczy - Krok 1

Krok 2

Następnie usuń głąbiki i pokrój w cienkie paski.

Surówka z cykorii i pomarańczy - Krok 2

Krok 3

Obierz pomarańczę i pokrój na kawałki.

Surówka z cykorii i pomarańczy - Krok 3

Krok 4

Przygotuj dressing: wymieszaj jogurt, sok z cytryny, sól, pieprz oraz sos sałatkowy Knorr. Polej nim surówkę.

Surówka z cykorii i pomarańczy - Krok 4
6

Opinie o przepisie

  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 05.06.2016

    Anna, wypróbujesz? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Franczuk-Atu

    Anna Franczuk-Atu , 05.06.2016

    ciekawy przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Bialachowska

    Ela Bialachowska , 24.05.2016

    Od lat robię surówkę z marchwi, chrzanu i pomarańczy - pyszna!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Słowińska

    Mariola Słowińska , 22.05.2016

    Blee...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Konrad Radoslaw

    Konrad Radoslaw , 22.05.2016

    Nikt?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Grywalska

    Magdalena Grywalska , 07.05.2016

    Przepyszna, najlepiej smakuje z grefrutem,pomarańczą i jogurtem naturalnym. Polecam ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Surówka z cykorii i pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Surówka z cykorii i pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Surówka z cykorii i pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Surówka z cykorii i pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Surówka z cykorii i pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Surówka z cykorii i pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Surówka z cykorii i pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Surówka z cykorii i pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Surówka z cykorii i pomarańczySurówka z cykorii i pomarańczy

Idealna surówka powinna być świeża i zaostrzająca apetyt. Połączenie cykorii z pomarańczą jest propozycją niezwykle orzeźwiającą. Sałatka z cykorii i pomarańczy może być podawana jako dodatek do grillowanego mięsa, jak również w czasie wystawnych uczt, w formie przystawki. Swój ciekawy smak surówka zawdzięcza cykorii, która w towarzystwie soczystej pomarańczy, smakuje wyśmienicie. Wystarczy prosty dressing koperkowo-ziołowy, aby sałatka z cykorii i pomarańczy nabrała barw. Sos sałatkowy odpowiednio ją doprawi. Surówka z cykorii i pomarańczy, choć nie zawiera zbyt wielu składników, prezentuje się niesamowicie. Jest również niezwykle prosta i szybka w wykonaniu.

Dla kogo?

Sałatka z cykorią i pomarańczą przypadnie do gustu zarówno miłośnikom oryginalnych dodatków do potraw mięsnych, jak i zwolennikom kuchni roślinnej.

Na jaką okazję?

Bez cienia wątpliwości można powiedzieć, że idealnie sprawdzi się surówka z cykorii do obiadu. Ale nie tylko! Może być doskonałą przystawką podczas domowego przyjęcia czy dodatkiem do grillowanego mięsa, gdy zaprosicie swoich znajomych na letnie barbecue.

Czy wiesz, że?

Cykoria jest odrobinę cierpka, ale za to bardzo chrupiąca i ma piękny cytrynowy kolor. Używa się jej zazwyczaj do sałatek czy surówek, gdyż najlepiej smakuje właśnie na surowo, ale zapiekana jest również niezwykle apetyczna.

Dla urozmaicenia:

Zamiast polewać sosem sałatkę z cykorii z pomarańczą, możesz zaserwować dressing w osobnym naczyniu, aby każdy dodał go tyle, ile chce.