Sałatka z gotowanej kapusty czerwonej
łatwe
573 osoby zapisały

Składniki
300 gramów
1 opakowanie
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę oczyść, umyj, poszatkuj i włóż do wrzątku. Gotuj, aż stanie się półmiękka.

Krok 2
Następnie odcedź i ostudź.

Krok 3
Jabłko i cebulę umyj, obierz i drobno pokrój, a następnie dodaj do kapusty.

Krok 4
Sos sałatkowy Knorr połącz z olejem, cukrem i sokiem z cytryny. Następnie dodaj do surówki.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z gotowanej kapusty czerwonej
Surówkę z czerwonej kapusty (nazywaną również modrą kapustą) podaje się do gulaszy i mięs serwowanych wraz z kaszą lub ziemniakami. Jej podstawowy wariant przygotowania nie jest czasochłonny – posiadając odpowiednie składniki, można przyrządzić surówkę z czerwonej kapusty gotowaną w zaledwie kilku krokach. Zainspiruj się naszym przepisem na surówkę z gotowanej czerwonej kapusty i przyrządź pyszny, a zarazem niezwykle barwny dodatek do ulubionych dań.
Dla kogo?
Nawet jeśli posiadasz już swoją ulubioną recepturę sałatki z gotowanej czerwonej kapusty, zerknij na nasze wskazówki. Na początek należy poszatkować kapustę, alternatywnie można też zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach lub posiekać w malakserze – znacznie przyśpieszy to proces przygotowania. Warto o tym pamiętać, kiedy czas goni, a surówka z czerwonej kapusty gotowanej nie zrobi się sama!
Na jaką okazję?
Poszatkowaną kapustę na surówkę zalej wrzątkiem lub włóż do wrzącej wody na około 2-3 minuty. Po takim czasie warzywo zrobi się bardziej miękkie i delikatniejsze, ale jednocześnie nadal pozostanie chrupiące. W takim wydaniu surówka z czerwonej kapusty gotowanej będzie stanowić doskonale uzupełnienie niedzielnego obiadu.
Czy wiesz, że?
Uważaj, żeby nie przesadzić z czasem gotowania – czerwona kapusta do surówki może stracić swoje walory smakowe. Innym sposobem na to, by warzywo zrobiło się miękkie, jest wygniatanie go przez kilka minut. Gotową surówkę z czerwonej kapusty po ugotowaniu warto schłodzić w lodówce, dzięki temu smaki się przenikną.
Dla urozmaicenia:
Tak przygotowaną surówkę z gotowanej czerwonej kapusty podawaj udekorowaną koperkiem lub świeżym tymiankiem. Niech smak i zachęcający wygląd potrawy idą ze sobą w parze! Sałatka z czerwonej kapusty gotowana może stanowić doskonały dodatek do tortilli i ziemniaczków ze schabowym.