Sałatka z gotowanej kapusty czerwonej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

315 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

314 osób wydrukowało

Pobierz pdf

393 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę oczyść, umyj, poszatkuj i włóż do wrzątku. Gotuj, aż stanie się półmiękka.

Sałatka z gotowanej kapusty czerwonej - Krok 1

Krok 2

Następnie odcedź i ostudź.

Sałatka z gotowanej kapusty czerwonej - Krok 2

Krok 3

Jabłko i cebulę umyj, obierz i drobno pokrój, a następnie dodaj do kapusty.

Sałatka z gotowanej kapusty czerwonej - Krok 3

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr połącz z olejem, cukrem i sokiem z cytryny. Następnie dodaj do surówki.

Sałatka z gotowanej kapusty czerwonej - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • TERESA OLSZEWSKA

    TERESA OLSZEWSKA, 21.05.2020

    pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir  szychta

    Sławomir szychta , 29.06.2016

    bardzo pyszne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z gotowanej kapusty czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z gotowanej kapusty czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z gotowanej kapusty czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z gotowanej kapusty czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z gotowanej kapusty czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z gotowanej kapusty czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z gotowanej kapusty czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z gotowanej kapusty czerwonejSałatka z gotowanej kapusty czerwonej

Surówkę z czerwonej kapusty (nazywaną również modrą kapustą) podaje się do gulaszy i mięs serwowanych wraz z kaszą lub ziemniakami. Jej podstawowy wariant przygotowania nie jest czasochłonny – posiadając odpowiednie składniki można przyrządzić ją w zaledwie kilku krokach. Na początek należy poszatkować kapustę, alternatywnie można też zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach lub posiekać w malakserze (znacznie przyśpieszy to proces przygotowania). Poszatkowaną kapustę zalej wrzątkiem lub włóż do wrzącej wody na około 2-3 minuty. Po takim czasie warzywo zrobi się bardziej miękkie i delikatniejsze, ale jednocześnie nadal pozostanie chrupiące. Uważaj, żeby nie przesadzić z czasem gotowania – kapusta może stracić swoje walory smakowe. Innym sposobem na to, by warzywo zrobiło się miękkie, jest wygniatanie go przez kilka minut. Gotową surówkę warto schłodzić w lodówce, dzięki temu smaki się przenikną. Tak przygotowaną podawaj udekorowaną koperkiem lub świeżym tymiankiem. Zainspiruj się przepisem i przyrządź pyszną surówkę.