Kapusta czerwona z jabłkiem – surówka z cebulą | Przepisy.pl pixel

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
424 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

513 osób wydrukowało

Pobierz pdf

599 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Poszatkuj bardzo drobno kapustę w paski, cebulę drobno pokrój w piórka, jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem  - Krok 1

Krok 2

Sos sałatkowy grecki Knorr wymieszaj z 2 łyżkami wody i 3 oliwy.

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem  - Krok 2

Krok 3

Połącz ze sobą wszystkie składniki. Podawaj do ulubionych dań mięsnych.

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem  - Krok 3
14

Opinie o przepisie

  • Ewa Koprowska

    Ewa Koprowska , 18.04.2020

    Pycha i łatwe...zdrowe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • KRYSTYNA PAPROCKA

    KRYSTYNA PAPROCKA , 03.08.2018

    bardzo dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 26.11.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Lipska

    Urszula Lipska , 08.08.2014

    zrobiłam, PYSZNA :) 15 minut przygotowywania!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 08.08.2014

    I jak, ktoś z Was przygotował? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Honorata Filimowska

    Dorota Honorata Filimowska , 08.08.2014

    Mam inne sałatki z kapusty ,z warzywami dodatkowo majonezu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Hamryszczak

    Jolanta Hamryszczak , 07.08.2014

    Pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Baran

    Ania Baran , 07.08.2014

    bardzo apetyczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Lipska

    Urszula Lipska , 07.08.2014

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Therese Versteeg

    Therese Versteeg , 07.08.2014

    Surowka bialo-czerwona bo polska. Hmmm wspaniala.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Motokobiety.pl

    Motokobiety.pl , 07.08.2014

    To nam się uzdrowi społeczeństwo! :) Wszędzie jabłka :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Reński

    Adam Reński , 07.08.2014

    z polskiego jabłka i polskiej czerwonej kapusty :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Zarawski

    Jerzy Zarawski , 07.08.2014

    teraz, patriotyczne, należy nazwać: surówka z jabłka i czerwonej kapusty

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zosia Żak

    Zosia Żak , 07.08.2014

    ymmm i jeszcze wisienki :-P

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem to świetny dodatek do dań mięsnych. Sprawdzi się w połączeniu z pieczonym schabem, grillowaną karkówką czy kotletami mielonymi. Smacznie skomponuje się również w zestawieniu z sosem pieczeniowym. W dodatku jej przygotowanie jest naprawdę proste. Czerwoną kapustę posiekaj drobno w podłużne paski. Jeżeli zależy Ci na tym, aby była miększa, sparz ją w ciepłej wodzie. Dla kontrastu smakowego dodaj do niej wyrazistą cebulę. Sięgnij po czerwoną, która efektownie będzie się prezentowała. Całość doskonale podkreśli starte na tarce o dużych oczkach jabłko. Wypróbuj różnych wariantów, wykorzystując słodkie, winne lub kwaśne owoce. Ciekawym sposobem na urozmaicenie tej sałatki będzie również dodanie do niej gruszki. Wszystkie składniki wymieszaj i dopraw sosem na bazie oliwy z oliwek oraz gotowej mieszanki przypraw z oregano oraz natką pietruszki. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na uniwersalny dodatek. Mamy nadzieję, że gotowanie będzie dzięki niemu przyjemne.