Zupa krem ze szpinaku - szpinakowa: przepis | Przepisy.pl pixel

Zupa krem ze szpinaku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
329 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

223 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

311 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

300 mililitrów

500 mililitrów

100 gramów

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak oczyść i sparz krótko we wrzącej wodzie. Wystudź i odciśnij z nadmiaru wody.

Krok 2

Fix wymieszaj z wodą i śmietaną. W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż boczek oraz cebulę. Całość oprósz mąką. Fix wlej do garnka i doprowadź do wrzenia.

Krok 3

Zmniejsz ogień, dodaj szpinak i gotuj jeszcze 10 minut. Zupę zmiksuj przy użyciu blendera. Dopraw do smaku i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa krem ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa krem ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa krem ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa krem ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa krem ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa krem ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa krem ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa krem ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa krem ze szpinakuZupa krem ze szpinaku

Świeże liście szpinaku stanowią idealną bazę do przygotowania gęstej zupy kremu. Smak szpinaku jest bardzo subtelny, więc aby zupa była bardziej wyrazista, dołącz do niej także wędzony boczek, cebulę oraz śmietanę kremówkę. Takie danie możesz zaserwować jako prosty obiad lub kolację. Przygotowanie zupy rozpocznij od usunięcia łodyżek, umycia i sparzenia szpinaku we wrzątku. Następnie odstaw go do ostygnięcia i odsącz z nadmiaru wody. Wędzony boczek i cebulę pokrój na kawałki i podsmaż na rozgrzanej w garnku z grubym dnem oliwie z oliwek. Połącz mieszankę do spaghetti carbonara ze śmietaną i wodą, a powstały sos wlej do garnka z pozostałymi składnikami. Po chwili dodaj szpinak i gotuj całość przez kilka minut. Zupę zmiksuj za pomocą blendera na gładki, aksamitny krem. Podawaj na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu, z dodatkiem grzanek z klasycznej lub czosnkowej bagietki. Udekoruj gałązką świeżego koperku lub tymianku. Skorzystaj z naszego przepisu na pyszną zupę krem ze szpinaku. Cenimy Twoje zdanie – podziel się nim w komentarzu.