Zupa krem ze szpinaku - szpinakowa: przepis | Przepisy.pl pixel

Zupa krem ze szpinaku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
329 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

220 osób wydrukowało

Pobierz pdf

309 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

300 mililitrów

500 mililitrów

100 gramów

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak oczyść i sparz krótko we wrzącej wodzie. Wystudź i odciśnij z nadmiaru wody.

Krok 2

Fix wymieszaj z wodą i śmietaną. W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż boczek oraz cebulę. Całość oprósz mąką. Fix wlej do garnka i doprowadź do wrzenia.

Krok 3

Zmniejsz ogień, dodaj szpinak i gotuj jeszcze 10 minut. Zupę zmiksuj przy użyciu blendera. Dopraw do smaku i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa krem ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa krem ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa krem ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa krem ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa krem ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa krem ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa krem ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa krem ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa krem ze szpinakuZupa krem ze szpinaku

Świeże liście szpinaku stanowią idealną bazę do przygotowania gęstej zupy kremu. Smak szpinaku jest bardzo subtelny, więc aby zupa była bardziej wyrazista, dołącz do niej także wędzony boczek, cebulę oraz śmietanę kremówkę. Takie danie możesz zaserwować jako prosty obiad lub kolację. Przygotowanie zupy rozpocznij od usunięcia łodyżek, umycia i sparzenia szpinaku we wrzątku. Następnie odstaw go do ostygnięcia i odsącz z nadmiaru wody. Wędzony boczek i cebulę pokrój na kawałki i podsmaż na rozgrzanej w garnku z grubym dnem oliwie z oliwek. Połącz mieszankę do spaghetti carbonara ze śmietaną i wodą, a powstały sos wlej do garnka z pozostałymi składnikami. Po chwili dodaj szpinak i gotuj całość przez kilka minut. Zupę zmiksuj za pomocą blendera na gładki, aksamitny krem. Podawaj na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu, z dodatkiem grzanek z klasycznej lub czosnkowej bagietki. Udekoruj gałązką świeżego koperku lub tymianku. Skorzystaj z naszego przepisu na pyszną zupę krem ze szpinaku. Cenimy Twoje zdanie – podziel się nim w komentarzu.