Zupa krem ze szpinaku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa krem ze szpinaku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

326 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

214 osób wydrukowało

Pobierz pdf

307 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

300 mililitrów

500 mililitrów

100 gramów

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak oczyść i sparz krótko we wrzącej wodzie. Wystudź i odciśnij z nadmiaru wody.

Krok 2

Fix wymieszaj z wodą i śmietaną. W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż boczek oraz cebulę. Całość oprósz mąką. Fix wlej do garnka i doprowadź do wrzenia.

Krok 3

Zmniejsz ogień, dodaj szpinak i gotuj jeszcze 10 minut. Zupę zmiksuj przy użyciu blendera. Dopraw do smaku i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa krem ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa krem ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa krem ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa krem ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa krem ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa krem ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa krem ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa krem ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa krem ze szpinakuZupa krem ze szpinaku

Świeże liście szpinaku stanowią idealną bazę do przygotowania gęstej zupy kremu. Smak szpinaku jest bardzo subtelny, więc aby zupa była bardziej wyrazista, dołącz do niej także wędzony boczek, cebulę oraz śmietanę kremówkę. Takie danie możesz zaserwować jako prosty obiad lub kolację. Przygotowanie zupy rozpocznij od usunięcia łodyżek, umycia i sparzenia szpinaku we wrzątku. Następnie odstaw go do ostygnięcia i odsącz z nadmiaru wody. Wędzony boczek i cebulę pokrój na kawałki i podsmaż na rozgrzanej w garnku z grubym dnem oliwie z oliwek. Połącz mieszankę do spaghetti carbonara ze śmietaną i wodą, a powstały sos wlej do garnka z pozostałymi składnikami. Po chwili dodaj szpinak i gotuj całość przez kilka minut. Zupę zmiksuj za pomocą blendera na gładki, aksamitny krem. Podawaj na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu, z dodatkiem grzanek z klasycznej lub czosnkowej bagietki. Udekoruj gałązką świeżego koperku lub tymianku. Skorzystaj z naszego przepisu na pyszną zupę krem ze szpinaku. Cenimy Twoje zdanie – podziel się nim w komentarzu.