Przepisy na Szybkie zupy
92 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Szybkie zupy
Sposób na szybką zupę? – w tym miejscu znajdziesz naprawdę mnóstwo inspiracji. Przyrządź np. jesienną z klopsikami, żurek z białą kiełbasą, szybki chłodnik z buraczków lub popularną pomidorową z ziołami i ryżem. Do przygotowania dania sprawdzi się wiele różnych składników: np. makaron, ryż, kasza gryczana, grzyby czy warzywa. By podkreślić smak zupy, przed podaniem koniecznie posyp ją drobno posiekanymi ziołami – koperek, natka pietruszki czy szczypiorek to tylko niektóre z możliwości. Doskonałym dodatkiem do zupy będzie także pajda chleba. Gotowa potrawa idealnie sprawdzi się zarówno na szybki obiad, jak i na ciepłą kolację. Jeśli lubisz intensywny smak grzybów, prosta zupa grzybowa z makaronem z pewnością spełni Twoje oczekiwania. Koniecznie dodaj do niej suszone grzyby, np. podgrzybki lub kurki (zanim umieścisz je w wywarze, powinny zostać namoczone w chłodnej wodzie). Wykorzystaj także warzywa, na przykład por, seler, marchew i pietruszkę. Gotową zupę podawaj z makaronem, np. łazankami lub kokardkami. Dobrym wyborem będzie także przygotowanie szybkiej zupy z soczewicy. By wzmocnić jej smak, pod koniec gotowania dodaj do wywaru pomidory, a także posiekaną drobno papryczkę chili. Idealnymi dodatkami do gotowego dania będą: łyżka gęstej kwaśnej śmietany, plaster mozzarelli oraz listki świeżej bazylii. Od warzyw i grzybów wolisz mięso? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na zupę gulaszową z białą fasolą na wieprzowinie. Podstawą tego dania jest kawałek łopatki lub rostbef. Podsmażoną wieprzowinę połącz z cebulą i kawałkami pikantnej papryki, zalej wodą lub bulionem z włoszczyzny, a następnie dodaj fasolę oraz przecier pomidorowy. Nie zapomnij również o klasycznej zupie cebulowej, kapuśniaku na żeberkach oraz polewce staropolskiej z żurkiem szlachetnym. W tej kategorii znajdziesz mnóstwo przydatnych informacji i inspiracji dotyczących przygotowywania pysznych i jednocześnie szybkich zup. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.



