Przepisy na Szybkie zupy
92 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Szybkie zupy
Sposób na szybką zupę? – w tym miejscu znajdziesz naprawdę mnóstwo inspiracji. Przyrządź np. jesienną z klopsikami, żurek z białą kiełbasą, szybki chłodnik z buraczków lub popularną pomidorową z ziołami i ryżem. Do przygotowania dania sprawdzi się wiele różnych składników: np. makaron, ryż, kasza gryczana, grzyby czy warzywa. By podkreślić smak zupy, przed podaniem koniecznie posyp ją drobno posiekanymi ziołami – koperek, natka pietruszki czy szczypiorek to tylko niektóre z możliwości. Doskonałym dodatkiem do zupy będzie także pajda chleba. Gotowa potrawa idealnie sprawdzi się zarówno na szybki obiad, jak i na ciepłą kolację. Jeśli lubisz intensywny smak grzybów, prosta zupa grzybowa z makaronem z pewnością spełni Twoje oczekiwania. Koniecznie dodaj do niej suszone grzyby, np. podgrzybki lub kurki (zanim umieścisz je w wywarze, powinny zostać namoczone w chłodnej wodzie). Wykorzystaj także warzywa, na przykład por, seler, marchew i pietruszkę. Gotową zupę podawaj z makaronem, np. łazankami lub kokardkami. Dobrym wyborem będzie także przygotowanie szybkiej zupy z soczewicy. By wzmocnić jej smak, pod koniec gotowania dodaj do wywaru pomidory, a także posiekaną drobno papryczkę chili. Idealnymi dodatkami do gotowego dania będą: łyżka gęstej kwaśnej śmietany, plaster mozzarelli oraz listki świeżej bazylii. Od warzyw i grzybów wolisz mięso? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na zupę gulaszową z białą fasolą na wieprzowinie. Podstawą tego dania jest kawałek łopatki lub rostbef. Podsmażoną wieprzowinę połącz z cebulą i kawałkami pikantnej papryki, zalej wodą lub bulionem z włoszczyzny, a następnie dodaj fasolę oraz przecier pomidorowy. Nie zapomnij również o klasycznej zupie cebulowej, kapuśniaku na żeberkach oraz polewce staropolskiej z żurkiem szlachetnym. W tej kategorii znajdziesz mnóstwo przydatnych informacji i inspiracji dotyczących przygotowywania pysznych i jednocześnie szybkich zup. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.