Tajska zupa z owocami morza przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tajska zupa z owocami morza

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

349 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

574 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

629 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

2 sztuki

100 gramów

12 sztuk

100 gramów

200 mililitrów

1 łyżeczka

0.5 sztuki

3 sztuki

1 pęczek

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj bulion – 1 l wody zagotuj z kostkami rosołowymi.

Krok 2

Do gotującego bulionu dodaj czosnek, imbir, chilli i pokrojone w paski grzyby. Gotuj 5 minut.

Krok 3

Dodaj ryby pokrojone w małe kawałki, krewetki i gotuj kolejne 2 minuty.

Krok 4

Następnie dodaj cukier, mleko kokosowe, sos sojowy oraz sok z limonki i kolendrę. Zupę gotuj jeszcze chwilę i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Taką zupę możesz podać z ryżowym makaronem. Jeśli masz trawę cytrynową, dodaj ją do zupy a smak jeszcze bardziej pozostanie niezapomniany.

1

Opinie o przepisie

  • Renata Piskorz

    Renata Piskorz , 13.01.2017

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tajska zupa z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tajska zupa z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tajska zupa z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tajska zupa z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tajska zupa z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tajska zupa z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tajska zupa z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tajska zupa z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tajska zupa z owocami morzaTajska zupa z owocami morza

Jeśli lubisz kulinarne eksperymenty i niebanalne połączenia smaków, zainspiruj się tym przepisem i przygotuj tajską zupę z owocami morza. Znajdą się w niej dwa rodzaje ryby, krewetki i suszone grzyby shiitake, a także popularny w kuchni tajskiej napój kokosowy. Dzisiaj kulinarne ścieżki poprowadzą nas prosto do Tajlandii, słynącej z bardzo charakternych specjałów takich jak ta zupa z mieszanki owoców morza.

Dla kogo?

Wyrazisty smak zapewnią zupie tajskiej z owocami morza pikantne przyprawy, takie jak imbir i papryczka chili. Miłośnicy ostrych smaków z całą pewnością nie będą czuć niedosytu. Bazą do tajskiej zupy z owoców morza jest bulion przygotowany na drobiowej kostce rosołowej. Dodaj do niego drobno posiekany czosnek i chili, starty korzeń imbiru oraz pokrojone grzyby shiitake. Czujesz, jak pachnie?

Na jaką okazję?

Na co dzień tego typu specjały raczej nie pojawiają się w polskich jadalniach. Pora to zmienić, ponieważ zupa z mieszanki owoców morza od razu zasygnalizuje wszystkim zebranym przy stole, że mają do czynienia z nie byle jaką okazją.

Czy wiesz, że?

Do zrobienia zupy z owocami morza i napojem kokosowym wykorzystasz wiele różnorodnych składników. Całość zagotuj, a po chwili umieść w garnku niewielkie kawałki surowego łososia oraz dowolnej białej ryby morskiej, np. morszczuka, a także obrane krewetki. Następnie wlej szklankę napoju kokosowego, dzięki któremu zupa tajska z owocami morza nabierze kremowej konsystencji. Na koniec dodaj szczyptę brązowego cukru trzcinowego, sok z limonki, sos sojowy oraz świeże liście kolendry.

Dla urozmaicenia:

Gotową zupę z owoców morza podawaj z ugotowanym makaronem ryżowym typu wstążki. Detale są ważne, gdy chcesz odtworzyć azjatycki klimat we własnym domu. Sprawdź, jak smakuje tajska zupa z owocami morza.