
Składniki
100 gramów
2 sztuki
100 gramów
12 sztuk
100 gramów
200 mililitrów
1 łyżeczka
0.5 sztuki
3 sztuki
1 pęczek
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj bulion – 1 l wody zagotuj z kostkami rosołowymi.
Krok 2
Do gotującego bulionu dodaj czosnek, imbir, chilli i pokrojone w paski grzyby. Gotuj 5 minut.
Krok 3
Dodaj ryby pokrojone w małe kawałki, krewetki i gotuj kolejne 2 minuty.
Krok 4
Następnie dodaj cukier, napój kokosowy, sos sojowy oraz sok z limonki i kolendrę. Zupę gotuj jeszcze chwilę i podawaj.

Dobra rada:
Taką zupę możesz podać z ryżowym makaronem. Jeśli masz trawę cytrynową, dodaj ją do zupy a smak jeszcze bardziej pozostanie niezapomniany.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tajska zupa z owocami morza
Jeśli lubisz kulinarne eksperymenty i niebanalne połączenia smaków, zainspiruj się tym przepisem i przygotuj tajską zupę z owocami morza. Znajdą się w niej dwa rodzaje ryby, krewetki i suszone grzyby shiitake, a także popularny w kuchni tajskiej napój kokosowy. Dzisiaj kulinarne ścieżki poprowadzą nas prosto do Tajlandii, słynącej z bardzo charakternych specjałów takich jak ta zupa z mieszanki owoców morza.
Dla kogo?
Wyrazisty smak zapewnią zupie tajskiej z owocami morza pikantne przyprawy, takie jak imbir i papryczka chili. Miłośnicy ostrych smaków z całą pewnością nie będą czuć niedosytu. Bazą do tajskiej zupy z owoców morza jest bulion przygotowany na drobiowej kostce rosołowej. Dodaj do niego drobno posiekany czosnek i chili, starty korzeń imbiru oraz pokrojone grzyby shiitake. Czujesz, jak pachnie?
Na jaką okazję?
Na co dzień tego typu specjały raczej nie pojawiają się w polskich jadalniach. Pora to zmienić, ponieważ zupa z mieszanki owoców morza od razu zasygnalizuje wszystkim zebranym przy stole, że mają do czynienia z nie byle jaką okazją.
Czy wiesz, że?
Do zrobienia zupy z owocami morza i napojem kokosowym wykorzystasz wiele różnorodnych składników. Całość zagotuj, a po chwili umieść w garnku niewielkie kawałki surowego łososia oraz dowolnej białej ryby morskiej, np. morszczuka, a także obrane krewetki. Następnie wlej szklankę napoju kokosowego, dzięki któremu zupa tajska z owocami morza nabierze kremowej konsystencji. Na koniec dodaj szczyptę brązowego cukru trzcinowego, sok z limonki, sos sojowy oraz świeże liście kolendry.
Dla urozmaicenia:
Gotową zupę z owoców morza podawaj z ugotowanym makaronem ryżowym typu wstążki. Detale są ważne, gdy chcesz odtworzyć azjatycki klimat we własnym domu. Sprawdź, jak smakuje tajska zupa z owocami morza.