Tajska zupa z owocami morza przepis – Zobacz na przepisy.pl

Tajska zupa z owocami morza

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

334 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

520 osób wydrukowało

Pobierz pdf

562 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

2 sztuki

100 gramów

12 sztuk

100 gramów

200 mililitrów

1 łyżeczka

0.5 sztuki

3 sztuki

1 pęczek

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj bulion – 1 l wody zagotuj z kostkami rosołowymi.

Krok 2

Do gotującego bulionu dodaj czosnek, imbir, chilli i pokrojone w paski grzyby. Gotuj 5 minut.

Krok 3

Dodaj ryby pokrojone w małe kawałki, krewetki i gotuj kolejne 2 minuty.

Krok 4

Następnie dodaj cukier, mleko kokosowe, sos sojowy oraz sok z limonki i kolendrę. Zupę gotuj jeszcze chwilę i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Taką zupę możesz podać z ryżowym makaronem. Jeśli masz trawę cytrynową, dodaj ją do zupy a smak jeszcze bardziej pozostanie niezapomniany.

1

Opinie o przepisie

  • Renata Piskorz

    Renata Piskorz , 13.01.2017

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tajska zupa z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tajska zupa z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tajska zupa z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tajska zupa z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tajska zupa z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tajska zupa z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tajska zupa z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tajska zupa z owocami morzaTajska zupa z owocami morza

Jeśli lubisz kulinarne eksperymenty i niebanalne połączenia smaków, zainspiruj się tym przepisem i przygotuj tajską zupę z owocami morza. Znajdą się w niej dwa rodzaje ryby, krewetki i suszone grzyby shiitake, a także popularne w kuchni tajskiej mleko kokosowe. Wyrazisty smak zapewnią potrawie pikantne przyprawy, takie jak imbir i papryczka chili. Bazą do tajskiej zupy jest bulion przygotowany na drobiowej kostce rosołowej. Dodaj do niego drobno posiekany czosnek i chili, starty korzeń imbiru oraz pokrojone grzyby shiitake. Całość zagotuj, a po chwili umieść w garnku niewielkie kawałki surowego łososia oraz dowolnej białej ryby morskiej, np. morszczuka, a także obrane krewetki. Następnie wlej szklankę mleczka kokosowego, dzięki któremu zupa nabierze kremowej konsystencji. Na koniec dodaj szczyptę brązowego cukru trzcinowego, sok z limonki, sos sojowy oraz świeże liście kolendry. Gotową zupę podawaj z ugotowanym makaronem ryżowym typu wstążki. Sprawdź, jak smakuje tajska zupa z owocami morza.