
Składniki
100 gramów
2 sztuki
100 gramów
12 sztuk
100 gramów
200 mililitrów
1 łyżeczka
0.5 sztuki
3 sztuki
1 pęczek
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj bulion – 1 l wody zagotuj z kostkami rosołowymi.
Krok 2
Do gotującego bulionu dodaj czosnek, imbir, chilli i pokrojone w paski grzyby. Gotuj 5 minut.
Krok 3
Dodaj ryby pokrojone w małe kawałki, krewetki i gotuj kolejne 2 minuty.
Krok 4
Następnie dodaj cukier, napój kokosowy, sos sojowy oraz sok z limonki i kolendrę. Zupę gotuj jeszcze chwilę i podawaj.

Dobra rada:
Taką zupę możesz podać z ryżowym makaronem. Jeśli masz trawę cytrynową, dodaj ją do zupy a smak jeszcze bardziej pozostanie niezapomniany.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tajska zupa z owocami morza
Jeśli lubisz kulinarne eksperymenty i niebanalne połączenia smaków, zainspiruj się tym przepisem i przygotuj tajską zupę z owocami morza. Znajdą się w niej dwa rodzaje ryby, krewetki i suszone grzyby shiitake, a także popularny w kuchni tajskiej napój kokosowy. Dzisiaj kulinarne ścieżki poprowadzą nas prosto do Tajlandii, słynącej z bardzo charakternych specjałów takich jak ta zupa z mieszanki owoców morza.
Dla kogo?
Wyrazisty smak zapewnią zupie tajskiej z owocami morza pikantne przyprawy, takie jak imbir i papryczka chili. Miłośnicy ostrych smaków z całą pewnością nie będą czuć niedosytu. Bazą do tajskiej zupy z owoców morza jest bulion przygotowany na drobiowej kostce rosołowej. Dodaj do niego drobno posiekany czosnek i chili, starty korzeń imbiru oraz pokrojone grzyby shiitake. Czujesz, jak pachnie?
Na jaką okazję?
Na co dzień tego typu specjały raczej nie pojawiają się w polskich jadalniach. Pora to zmienić, ponieważ zupa z mieszanki owoców morza od razu zasygnalizuje wszystkim zebranym przy stole, że mają do czynienia z nie byle jaką okazją.
Czy wiesz, że?
Do zrobienia zupy z owocami morza i napojem kokosowym wykorzystasz wiele różnorodnych składników. Całość zagotuj, a po chwili umieść w garnku niewielkie kawałki surowego łososia oraz dowolnej białej ryby morskiej, np. morszczuka, a także obrane krewetki. Następnie wlej szklankę napoju kokosowego, dzięki któremu zupa tajska z owocami morza nabierze kremowej konsystencji. Na koniec dodaj szczyptę brązowego cukru trzcinowego, sok z limonki, sos sojowy oraz świeże liście kolendry.
Dla urozmaicenia:
Gotową zupę z owoców morza podawaj z ugotowanym makaronem ryżowym typu wstążki. Detale są ważne, gdy chcesz odtworzyć azjatycki klimat we własnym domu. Sprawdź, jak smakuje tajska zupa z owocami morza.