Tajska zupa z owocami morza przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tajska zupa z owocami morza

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

342 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

556 osób wydrukowało

Pobierz pdf

598 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

2 sztuki

100 gramów

12 sztuk

100 gramów

200 mililitrów

1 łyżeczka

0.5 sztuki

3 sztuki

1 pęczek

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj bulion – 1 l wody zagotuj z kostkami rosołowymi.

Krok 2

Do gotującego bulionu dodaj czosnek, imbir, chilli i pokrojone w paski grzyby. Gotuj 5 minut.

Krok 3

Dodaj ryby pokrojone w małe kawałki, krewetki i gotuj kolejne 2 minuty.

Krok 4

Następnie dodaj cukier, mleko kokosowe, sos sojowy oraz sok z limonki i kolendrę. Zupę gotuj jeszcze chwilę i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Taką zupę możesz podać z ryżowym makaronem. Jeśli masz trawę cytrynową, dodaj ją do zupy a smak jeszcze bardziej pozostanie niezapomniany.

1

Opinie o przepisie

  • Renata Piskorz

    Renata Piskorz , 13.01.2017

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tajska zupa z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tajska zupa z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tajska zupa z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tajska zupa z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tajska zupa z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tajska zupa z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tajska zupa z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tajska zupa z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Łosoś pod kapeluszem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tajska zupa z owocami morzaTajska zupa z owocami morza

Jeśli lubisz kulinarne eksperymenty i niebanalne połączenia smaków, zainspiruj się tym przepisem i przygotuj tajską zupę z owocami morza. Znajdą się w niej dwa rodzaje ryby, krewetki i suszone grzyby shiitake, a także popularne w kuchni tajskiej mleko kokosowe. Wyrazisty smak zapewnią potrawie pikantne przyprawy, takie jak imbir i papryczka chili. Bazą do tajskiej zupy jest bulion przygotowany na drobiowej kostce rosołowej. Dodaj do niego drobno posiekany czosnek i chili, starty korzeń imbiru oraz pokrojone grzyby shiitake. Całość zagotuj, a po chwili umieść w garnku niewielkie kawałki surowego łososia oraz dowolnej białej ryby morskiej, np. morszczuka, a także obrane krewetki. Następnie wlej szklankę mleczka kokosowego, dzięki któremu zupa nabierze kremowej konsystencji. Na koniec dodaj szczyptę brązowego cukru trzcinowego, sok z limonki, sos sojowy oraz świeże liście kolendry. Gotową zupę podawaj z ugotowanym makaronem ryżowym typu wstążki. Sprawdź, jak smakuje tajska zupa z owocami morza.