Tajska zupa z owocami morza

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

336 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

511 osób wydrukowało

Pobierz pdf

555 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

2 sztuki

100 gramów

12 sztuk

100 gramów

200 mililitrów

1 łyżeczka

0.5 sztuki

3 sztuki

1 pęczek

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj bulion – 1 l wody zagotuj z kostkami rosołowymi.

Krok 2

Do gotującego bulionu dodaj czosnek, imbir, chilli i pokrojone w paski grzyby. Gotuj 5 minut.

Krok 3

Dodaj ryby pokrojone w małe kawałki, krewetki i gotuj kolejne 2 minuty.

Krok 4

Następnie dodaj cukier, mleko kokosowe, sos sojowy oraz sok z limonki i kolendrę. Zupę gotuj jeszcze chwilę i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Taką zupę możesz podać z ryżowym makaronem. Jeśli masz trawę cytrynową, dodaj ją do zupy a smak jeszcze bardziej pozostanie niezapomniany.

1

Opinie o przepisie

  • Renata Piskorz

    Renata Piskorz, 13.01.2017

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tajska zupa z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tajska zupa z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tajska zupa z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tajska zupa z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tajska zupa z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tajska zupa z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tajska zupa z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tajska zupa z owocami morzaTajska zupa z owocami morza

Jeśli lubisz kulinarne eksperymenty i niebanalne połączenia smaków, zainspiruj się tym przepisem i przygotuj tajską zupę z owocami morza. Znajdą się w niej dwa rodzaje ryby, krewetki i suszone grzyby shiitake, a także popularne w kuchni tajskiej mleko kokosowe. Wyrazisty smak zapewnią potrawie pikantne przyprawy, takie jak imbir i papryczka chili. Bazą do tajskiej zupy jest bulion przygotowany na drobiowej kostce rosołowej. Dodaj do niego drobno posiekany czosnek i chili, starty korzeń imbiru oraz pokrojone grzyby shiitake. Całość zagotuj, a po chwili umieść w garnku niewielkie kawałki surowego łososia oraz dowolnej białej ryby morskiej, np. morszczuka, a także obrane krewetki. Następnie wlej szklankę mleczka kokosowego, dzięki któremu zupa nabierze kremowej konsystencji. Na koniec dodaj szczyptę brązowego cukru trzcinowego, sok z limonki, sos sojowy oraz świeże liście kolendry. Gotową zupę podawaj z ugotowanym makaronem ryżowym typu wstążki. Sprawdź, jak smakuje tajska zupa z owocami morza.