Składniki
100 gramów
2 sztuki
100 gramów
12 sztuk
100 gramów
200 mililitrów
1 łyżeczka
0.5 sztuki
3 sztuki
1 pęczek
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj bulion – 1 l wody zagotuj z kostkami rosołowymi.
Krok 2
Do gotującego bulionu dodaj czosnek, imbir, chilli i pokrojone w paski grzyby. Gotuj 5 minut.
Krok 3
Dodaj ryby pokrojone w małe kawałki, krewetki i gotuj kolejne 2 minuty.
Krok 4
Następnie dodaj cukier, mleko kokosowe, sos sojowy oraz sok z limonki i kolendrę. Zupę gotuj jeszcze chwilę i podawaj.
Dobra rada:
Taką zupę możesz podać z ryżowym makaronem. Jeśli masz trawę cytrynową, dodaj ją do zupy a smak jeszcze bardziej pozostanie niezapomniany.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tajska zupa z owocami morza
Jeśli lubisz kulinarne eksperymenty i niebanalne połączenia smaków, zainspiruj się tym przepisem i przygotuj tajską zupę z owocami morza. Znajdą się w niej dwa rodzaje ryby, krewetki i suszone grzyby shiitake, a także popularne w kuchni tajskiej mleko kokosowe. Wyrazisty smak zapewnią potrawie pikantne przyprawy, takie jak imbir i papryczka chili. Bazą do tajskiej zupy jest bulion przygotowany na drobiowej kostce rosołowej. Dodaj do niego drobno posiekany czosnek i chili, starty korzeń imbiru oraz pokrojone grzyby shiitake. Całość zagotuj, a po chwili umieść w garnku niewielkie kawałki surowego łososia oraz dowolnej białej ryby morskiej, np. morszczuka, a także obrane krewetki. Następnie wlej szklankę mleczka kokosowego, dzięki któremu zupa nabierze kremowej konsystencji. Na koniec dodaj szczyptę brązowego cukru trzcinowego, sok z limonki, sos sojowy oraz świeże liście kolendry. Gotową zupę podawaj z ugotowanym makaronem ryżowym typu wstążki. Sprawdź, jak smakuje tajska zupa z owocami morza.