Sałatka z łososiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
80 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

83 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

0.5 sztuki

200 gramów

2 sztuki

100 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

90 mililitrów

90 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos sałatkowy wymieszaj z sokiem jabłkowym i olejem z pestek dyni.

Sałatka z łososiem - Krok 1

Krok 2

Kapustę pekińską pokrój w cienkie paski. Odetnij końcówkę cykorii, rozdziel ją na pojedyncze listki i wymieszaj z roszponką. Dodaj jabłko pokrojone w plastry. Wszystko połącz z dressingiem.

Sałatka z łososiem - Krok 2

Krok 3

Filet z łososia pokrój w płaty.

Sałatka z łososiem - Krok 3

Krok 4

W misce rozmieszaj kostkę rosołową z oliwą i sokiem z cytryny, zanurz w niej łososia i obsmaż go na rozgrzanej patelni z obu stron.

Sałatka z łososiem - Krok 4

Krok 5

Sałatę rozłóż do naczyń i podawaj z podsmażonym łososiem. Łososia możesz zamienić na dowolną białą rybę, np. sandacza.

Sałatka z łososiem - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka warzywna
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z łososiemSałatka z łososiem

Kruche liście cykorii, delikatnie kwaśne jabłka i roszponka - w takim otoczeniu pieczony filet z łososia smakuje wyjątkowo dobrze. Jeśli masz ochotę przygotować rybę w wersji bardziej wykwintnej, spróbuj sałatki z łososiem i ziołowym sosem z dodatkiem soku jabłkowego. To dobra propozycja, jeśli chcesz podać swoim gościom elegancką i smaczną przekąskę. Dodatek jabłek nadaje daniu jesienny charakter, ale jego smak – kwaskowaty i nieco słodki, z wyraźnym rybnym akcentem – sprawia, że sprawdzi się ono o każdej porze roku. Tak przygotowana potrawa, podana np. z serami pleśniowymi do przegryzienia, będzie stanowić smaczną kolację. Miłośnicy sałatek na pewno chętnie zaserwują ją również na obiad. Z kawałkiem ulubionego pieczywa stanie się alternatywą dla mięsnych dań, a poprzedzona warzywną zupą spełni z powodzeniem rolę dania głównego. Zamiast łososia do sałatki można dodać inną białą rybę, np. sandacza. Jeśli szukasz sposobu, by nieco odmienić swoje menu lub po prostu masz ochotę na coś pysznego i uniwersalnego, sprawdź nasz przepis!