Sałatka z łososiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
80 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

82 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

0.5 sztuki

200 gramów

2 sztuki

100 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

90 mililitrów

90 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos sałatkowy wymieszaj z sokiem jabłkowym i olejem z pestek dyni.

Sałatka z łososiem - Krok 1

Krok 2

Kapustę pekińską pokrój w cienkie paski. Odetnij końcówkę cykorii, rozdziel ją na pojedyncze listki i wymieszaj z roszponką. Dodaj jabłko pokrojone w plastry. Wszystko połącz z dressingiem.

Sałatka z łososiem - Krok 2

Krok 3

Filet z łososia pokrój w płaty.

Sałatka z łososiem - Krok 3

Krok 4

W misce rozmieszaj kostkę rosołową z oliwą i sokiem z cytryny, zanurz w niej łososia i obsmaż go na rozgrzanej patelni z obu stron.

Sałatka z łososiem - Krok 4

Krok 5

Sałatę rozłóż do naczyń i podawaj z podsmażonym łososiem. Łososia możesz zamienić na dowolną białą rybę, np. sandacza.

Sałatka z łososiem - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z łososiemSałatka z łososiem

Kruche liście cykorii, delikatnie kwaśne jabłka i roszponka - w takim otoczeniu pieczony filet z łososia smakuje wyjątkowo dobrze. Jeśli masz ochotę przygotować rybę w wersji bardziej wykwintnej, spróbuj sałatki z łososiem i ziołowym sosem z dodatkiem soku jabłkowego. To dobra propozycja, jeśli chcesz podać swoim gościom elegancką i smaczną przekąskę. Dodatek jabłek nadaje daniu jesienny charakter, ale jego smak – kwaskowaty i nieco słodki, z wyraźnym rybnym akcentem – sprawia, że sprawdzi się ono o każdej porze roku. Tak przygotowana potrawa, podana np. z serami pleśniowymi do przegryzienia, będzie stanowić smaczną kolację. Miłośnicy sałatek na pewno chętnie zaserwują ją również na obiad. Z kawałkiem ulubionego pieczywa stanie się alternatywą dla mięsnych dań, a poprzedzona warzywną zupą spełni z powodzeniem rolę dania głównego. Zamiast łososia do sałatki można dodać inną białą rybę, np. sandacza. Jeśli szukasz sposobu, by nieco odmienić swoje menu lub po prostu masz ochotę na coś pysznego i uniwersalnego, sprawdź nasz przepis!