Świąteczna sałatka

Autor: sylkach

ratingratingratingratingrating

607

29 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

10 plastrów

3 łyżki

0.5 sztuki

7 sztuk

0.5 opakowania

1 łyżka

1 łyżka

1 opakowanie

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Liście sałaty opłukałam i ułożyłam na talerzu. Pomidora pokroiłam w plastry. Rzodkiewkę przekroiłam na pół i powycinałam ząbki. Cebulę obrałam i pokroiłam w cienkie plasterki.

Krok 2

Wszystko przełożyłam na liście sałaty. Na wierzch posypałam kukurydzą, ułożyłam pokrojony ser, posypałam nasionami słonecznika i soi. Oliwę zmieszałam z sokiem z cytryny i sosem sałatkowym Knorr. Polałam sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczna sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczna sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczna sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczna sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczna sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczna sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczna sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczna sałatkaŚwiąteczna sałatka

Prosta, ale efektowna potrawa, która sprawdzi się nie tylko przy okazji świątecznych przyjęć. Sałatka z rzodkiewką, pomidorami, czerwoną cebulą, kukurydzą z puszki i kremowym serem camembert oraz sosem włoskim jest chrupiąca i smaczna. Posypana nasionami słonecznika oraz soi dobrze komponuje się ze świeżym pieczywem i grzankami. Będzie świetnym dodatkiem do mięs pieczonych i podawanych na zimno. Stworzy również dobre połączenie z zapiekankami warzywnymi oraz daniami mącznymi. Jeśli chcesz ją urozmaicić, dołącz do pozostałych warzyw żółtą paprykę lub ogórka szklarniowego. Świąteczna sałatka jest delikatna i kolorowa. Serwuj ją udekorowaną świeżymi ziołami lub ćwiartkami ugotowanego jajka. Camembert zastąpi też ewentualnie ser z niebieską pleśnią lub znacznie delikatniejsza biała mozzarella. Świąteczna sałatka sprawdzi się nie tylko od święta. Weź ją do pracy i zjedz na drugie śniadanie. Jeśli lubisz łączyć chrupiące warzywa z miękkim kremowym serem, spróbuj tego dania. Wykorzystaj podany przepis!