Świąteczna sałatka z serem camembert przepis – Zobacz na przepisy.pl

Świąteczna sałatka

Autor: sylkach

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

29 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

10 plastrów

3 łyżki

0.5 sztuki

7 sztuk

0.5 opakowania

1 łyżka

1 łyżka

1 opakowanie

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Liście sałaty opłukałam i ułożyłam na talerzu. Pomidora pokroiłam w plastry. Rzodkiewkę przekroiłam na pół i powycinałam ząbki. Cebulę obrałam i pokroiłam w cienkie plasterki.

Krok 2

Wszystko przełożyłam na liście sałaty. Na wierzch posypałam kukurydzą, ułożyłam pokrojony ser, posypałam nasionami słonecznika i soi. Oliwę zmieszałam z sokiem z cytryny i sosem sałatkowym Knorr. Polałam sosem.

sylkach

Dobra rada:

Produkty sojowe są bardzo popularne wśród wegan i wegetarian. Tofu, tempeh czy mleko sojowe to wartościowe źródła białka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczna sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczna sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczna sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczna sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczna sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczna sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczna sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczna sałatkaŚwiąteczna sałatka

Prosta, ale efektowna potrawa, która sprawdzi się nie tylko przy okazji świątecznych przyjęć. Sałatka z rzodkiewką, pomidorami, czerwoną cebulą, kukurydzą z puszki i kremowym serem camembert oraz sosem włoskim jest chrupiąca i smaczna. Posypana nasionami słonecznika oraz soi dobrze komponuje się ze świeżym pieczywem i grzankami. Będzie świetnym dodatkiem do mięs pieczonych i podawanych na zimno. Stworzy również dobre połączenie z zapiekankami warzywnymi oraz daniami mącznymi. Jeśli chcesz ją urozmaicić, dołącz do pozostałych warzyw żółtą paprykę lub ogórka szklarniowego. Świąteczna sałatka jest delikatna i kolorowa. Serwuj ją udekorowaną świeżymi ziołami lub ćwiartkami ugotowanego jajka. Camembert zastąpi też ewentualnie ser z niebieską pleśnią lub znacznie delikatniejsza biała mozzarella. Świąteczna sałatka sprawdzi się nie tylko od święta. Weź ją do pracy i zjedz na drugie śniadanie. Jeśli lubisz łączyć chrupiące warzywa z miękkim kremowym serem, spróbuj tego dania. Wykorzystaj podany przepis!