
Składniki
2 sztuki
10 plastrów
3 łyżki
0.5 sztuki
7 sztuk
0.5 opakowania
1 łyżka
1 łyżka
1 opakowanie
2 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Liście sałaty opłukałam i ułożyłam na talerzu. Pomidora pokroiłam w plastry. Rzodkiewkę przekroiłam na pół i powycinałam ząbki. Cebulę obrałam i pokroiłam w cienkie plasterki.
Krok 2
Wszystko przełożyłam na liście sałaty. Na wierzch posypałam kukurydzą, ułożyłam pokrojony ser, posypałam nasionami słonecznika i soi. Oliwę zmieszałam z sokiem z cytryny i sosem sałatkowym Knorr. Polałam sosem.

Dobra rada:
Produkty sojowe są bardzo popularne wśród wegan i wegetarian. Tofu, tempeh czy mleko sojowe to wartościowe źródła białka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Świąteczna sałatka
Prosta, ale efektowna potrawa, która sprawdzi się nie tylko przy okazji świątecznych przyjęć. Sałatka z rzodkiewką, pomidorami, czerwoną cebulą, kukurydzą z puszki i kremowym serem camembert oraz sosem włoskim jest chrupiąca i smaczna. Posypana nasionami słonecznika oraz soi dobrze komponuje się ze świeżym pieczywem i grzankami. Będzie świetnym dodatkiem do mięs pieczonych i podawanych na zimno. Stworzy również dobre połączenie z zapiekankami warzywnymi oraz daniami mącznymi. Jeśli chcesz ją urozmaicić, dołącz do pozostałych warzyw żółtą paprykę lub ogórka szklarniowego. Świąteczna sałatka jest delikatna i kolorowa. Serwuj ją udekorowaną świeżymi ziołami lub ćwiartkami ugotowanego jajka. Camembert zastąpi też ewentualnie ser z niebieską pleśnią lub znacznie delikatniejsza biała mozzarella. Świąteczna sałatka sprawdzi się nie tylko od święta. Weź ją do pracy i zjedz na drugie śniadanie. Jeśli lubisz łączyć chrupiące warzywa z miękkim kremowym serem, spróbuj tego dania. Wykorzystaj podany przepis!