
Składniki
2 sztuki
10 plastrów
3 łyżki
0.5 sztuki
7 sztuk
0.5 opakowania
1 łyżka
1 łyżka
1 opakowanie
2 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Liście sałaty opłukałam i ułożyłam na talerzu. Pomidora pokroiłam w plastry. Rzodkiewkę przekroiłam na pół i powycinałam ząbki. Cebulę obrałam i pokroiłam w cienkie plasterki.
Krok 2
Wszystko przełożyłam na liście sałaty. Na wierzch posypałam kukurydzą, ułożyłam pokrojony ser, posypałam nasionami słonecznika i soi. Oliwę zmieszałam z sokiem z cytryny i sosem sałatkowym Knorr. Polałam sosem.

Dobra rada:
Produkty sojowe są bardzo popularne wśród wegan i wegetarian. Tofu, tempeh czy mleko sojowe to wartościowe źródła białka.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Świąteczna sałatka
Prosta, ale efektowna potrawa, która sprawdzi się nie tylko przy okazji świątecznych przyjęć. Sałatka z rzodkiewką, pomidorami, czerwoną cebulą, kukurydzą z puszki i kremowym serem camembert oraz sosem włoskim jest chrupiąca i smaczna. Posypana nasionami słonecznika oraz soi dobrze komponuje się ze świeżym pieczywem i grzankami. Będzie świetnym dodatkiem do mięs pieczonych i podawanych na zimno. Stworzy również dobre połączenie z zapiekankami warzywnymi oraz daniami mącznymi. Jeśli chcesz ją urozmaicić, dołącz do pozostałych warzyw żółtą paprykę lub ogórka szklarniowego. Świąteczna sałatka jest delikatna i kolorowa. Serwuj ją udekorowaną świeżymi ziołami lub ćwiartkami ugotowanego jajka. Camembert zastąpi też ewentualnie ser z niebieską pleśnią lub znacznie delikatniejsza biała mozzarella. Świąteczna sałatka sprawdzi się nie tylko od święta. Weź ją do pracy i zjedz na drugie śniadanie. Jeśli lubisz łączyć chrupiące warzywa z miękkim kremowym serem, spróbuj tego dania. Wykorzystaj podany przepis!