Sałatka z kiełkami i orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z kiełkami i orzechami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
669 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

358 osób wydrukowało

Pobierz pdf

488 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

100 gramów

50 gramów

80 gramów

50 gramów

50 gramów

8 sztuk

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Upraż orzechy na patelni, aby zarumienić skórkę. Odstaw do ostygnięcia. Możesz rozetrzeć orzechy w dłoniach tak, aby skórka sama odpadła.

Sałatka z kiełkami i orzechami  - Krok 1

Krok 2

Pomidory pokrój w ćwiartki, rzodkiewki w plastry.

Sałatka z kiełkami i orzechami  - Krok 2

Krok 3

Przygotuj Sos sałatkowy koperkowo- ziołowy Knorr, mieszając zawartość opakowania z wodą i oliwą.

Sałatka z kiełkami i orzechami  - Krok 3

Krok 4

Do miski wrzuć roszponkę, kiełki, rzodkiewki, pomidorki oraz orzechy z sosem. Wszystko wymieszaj. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

Sałatka z kiełkami i orzechami  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Przygotowując sałatkę możesz użyć mix sałat Fit&Easy. Dzięki temu, nie musisz kupować kilku rodzajów sałat, a tylko jedną, gotową i już umytą mieszankę.

2

Opinie o przepisie

  • Marta Król

    Marta Król , 23.10.2018

    Mniam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Nowicka-Krüger

    Anna Nowicka-Krüger , 29.05.2016

    Uwielbiam!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kiełkami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kiełkami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kiełkami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kiełkami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kiełkami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kiełkami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kiełkami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kiełkami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Chłodnik na botwince
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kiełkami i orzechami Sałatka z kiełkami i orzechami

Są takie dania, na które wystarczy popatrzeć, żeby wiedzieć, że są pyszne. Kuszą soczystymi kolorami i świeżością. Z całą pewnością do takich dań należy sałatka z kiełkami i orzechami. Jej wykonanie nie jest wcale trudne, a produkty powinnaś bez większych problemów kupić w osiedlowym sklepie. Zielona roszponka będzie stanowiła podstawę tej sałatki. Dobór warzyw pozostawiamy twojej fantazji, podpowiemy jedynie, że idealnie sprawdzają się pomidory koktajlowe, rzodkiewka i oczywiście oliwki. Również swobodnie możesz komponować bakalie. Jest ich tak ogromny wybór, że właściwie za każdym razem możesz wybierać inny zestaw. Koniecznie pamiętaj o orzechach i migdałach. Na sam koniec polej tę warzywno-bakaliową kompozycję sosem sałatkowym, który zwieńczy to kulinarne dzieło. Sałatkę możesz podać na imprezowy stół bądź zabrać ją do pracy na lunch.