
Składniki
350 gramów
100 gramów
20 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżeczki
40 gramów
0.5 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Krewetki oraz orzechy drobno pokrój. Dymki i imbir obierz i posiekaj.

Krok 2
W dużej misce wymieszaj krewetki, orzechy, dymki, imbir. Dodaj sherry oraz przyprawę Knorr.

Krok 3
Ubij pianę z białka i dodaj ją z mąką ziemniaczaną do miski. Znowu wszystko wymieszaj, a z otrzymanej masy uformuj małe kuleczki.

Krok 4
Olej dobrze rozgrzej i wrzuć do niego kulki. Smaż przez 3 minuty, a następnie wyjmij, odsącz i ułóż na talerzu. Skrop sokiem z cytryny i podawaj z ryżem, makaronem lub jako samodzielne danie.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pączki z krewetek
Krewetki – jedne z najchętniej dodawanych do różnych potraw owoców morza – zyskują coraz większą popularność także w Polsce. Sposobów na ich przygotowanie istnieje wiele, a dzięki temu przepisowi podasz je w bardzo oryginalnej formie. Obrane krewetki oraz wyłuskane orzechy włoskie drobno pokrój. Podobnie postąp z cebulkami dymkami i korzeniem imbiru. Wspomniane składniki połącz z przyprawą uniwersalną. Następnie do masy należy dodać mąkę i ubitą z białka pianę. Znacznie ułatwisz sobie przygotowanie tej drugiej, jeśli jajko wcześniej dobrze schłodzisz. Ponownie wszystko wymieszaj i uformuj w małe kuleczki. Te należy smażyć w dobrze rozgrzanym tłuszczu do momentu, w którym zyskają lekko złotą skórkę. Odsącz z nich nadmiar tłuszczu dzięki papierowym ręcznikom kuchennym. Podawaj z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu basmati, np. z orzechowym sosem, makaronem ryżowym lub jako samodzielną przekąskę. Pączki z krewetek warto skropić sokiem z cytryny – dzięki temu ich smak będzie wyrazistszy. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj pyszne danie.


































