Pączki z krewetek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

87 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

60 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

100 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżeczki

40 gramów

0.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki oraz orzechy drobno pokrój. Dymki i imbir obierz i posiekaj. 

Pączki z krewetek - Krok 1

Krok 2

W dużej misce wymieszaj krewetki, orzechy, dymki, imbir. Dodaj sherry oraz przyprawę Knorr.

Pączki z krewetek - Krok 2

Krok 3

Ubij pianę z białka i dodaj ją z mąką ziemniaczaną do miski. Znowu wszystko wymieszaj, a z otrzymanej masy uformuj małe kuleczki.

Pączki z krewetek - Krok 3

Krok 4

Olej dobrze rozgrzej i wrzuć do niego kulki. Smaż przez 3 minuty, a następnie wyjmij, odsącz i ułóż na talerzu. Skrop sokiem z cytryny i podawaj z ryżem, makaronem lub jako samodzielne danie.

Pączki z krewetek - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pączki z krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pączki z krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pączki z krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pączki z krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pączki z krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pączki z krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pączki z krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pączki z krewetekPączki z krewetek

Krewetki – jedne z najchętniej dodawanych do różnych potraw owoców morza – zyskują coraz większą popularność także w Polsce. Sposobów na ich przygotowanie istnieje wiele, a dzięki temu przepisowi podasz je w bardzo oryginalnej formie. Obrane krewetki oraz wyłuskane orzechy włoskie drobno pokrój. Podobnie postąp z cebulkami dymkami i korzeniem imbiru. Wspomniane składniki połącz z przyprawą uniwersalną. Następnie do masy należy dodać mąkę i ubitą z białka pianę. Znacznie ułatwisz sobie przygotowanie tej drugiej, jeśli jajko wcześniej dobrze schłodzisz. Ponownie wszystko wymieszaj i uformuj w małe kuleczki. Te należy smażyć w dobrze rozgrzanym tłuszczu do momentu, w którym zyskają lekko złotą skórkę. Odsącz z nich nadmiar tłuszczu dzięki papierowym ręcznikom kuchennym. Podawaj z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu basmati, np. z orzechowym sosem, makaronem ryżowym lub jako samodzielną przekąskę. Pączki z krewetek warto skropić sokiem z cytryny – dzięki temu ich smak będzie wyrazistszy. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj pyszne danie.