Pączki z krewetek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pączki z krewetek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

144 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

88 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

100 gramów

20 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżeczki

40 gramów

0.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki oraz orzechy drobno pokrój. Dymki i imbir obierz i posiekaj. 

Pączki z krewetek - Krok 1

Krok 2

W dużej misce wymieszaj krewetki, orzechy, dymki, imbir. Dodaj sherry oraz przyprawę Knorr.

Pączki z krewetek - Krok 2

Krok 3

Ubij pianę z białka i dodaj ją z mąką ziemniaczaną do miski. Znowu wszystko wymieszaj, a z otrzymanej masy uformuj małe kuleczki.

Pączki z krewetek - Krok 3

Krok 4

Olej dobrze rozgrzej i wrzuć do niego kulki. Smaż przez 3 minuty, a następnie wyjmij, odsącz i ułóż na talerzu. Skrop sokiem z cytryny i podawaj z ryżem, makaronem lub jako samodzielne danie.

Pączki z krewetek - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pączki z krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pączki z krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pączki z krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pączki z krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pączki z krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pączki z krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pączki z krewetek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pączki z krewetek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pączki z krewetekPączki z krewetek

Krewetki – jedne z najchętniej dodawanych do różnych potraw owoców morza – zyskują coraz większą popularność także w Polsce. Sposobów na ich przygotowanie istnieje wiele, a dzięki temu przepisowi podasz je w bardzo oryginalnej formie. Obrane krewetki oraz wyłuskane orzechy włoskie drobno pokrój. Podobnie postąp z cebulkami dymkami i korzeniem imbiru. Wspomniane składniki połącz z przyprawą uniwersalną. Następnie do masy należy dodać mąkę i ubitą z białka pianę. Znacznie ułatwisz sobie przygotowanie tej drugiej, jeśli jajko wcześniej dobrze schłodzisz. Ponownie wszystko wymieszaj i uformuj w małe kuleczki. Te należy smażyć w dobrze rozgrzanym tłuszczu do momentu, w którym zyskają lekko złotą skórkę. Odsącz z nich nadmiar tłuszczu dzięki papierowym ręcznikom kuchennym. Podawaj z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu basmati, np. z orzechowym sosem, makaronem ryżowym lub jako samodzielną przekąskę. Pączki z krewetek warto skropić sokiem z cytryny – dzięki temu ich smak będzie wyrazistszy. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj pyszne danie.