
Składniki
350 gramów
100 gramów
20 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżeczki
40 gramów
0.5 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Krewetki oraz orzechy drobno pokrój. Dymki i imbir obierz i posiekaj.

Krok 2
W dużej misce wymieszaj krewetki, orzechy, dymki, imbir. Dodaj sherry oraz przyprawę Knorr.

Krok 3
Ubij pianę z białka i dodaj ją z mąką ziemniaczaną do miski. Znowu wszystko wymieszaj, a z otrzymanej masy uformuj małe kuleczki.

Krok 4
Olej dobrze rozgrzej i wrzuć do niego kulki. Smaż przez 3 minuty, a następnie wyjmij, odsącz i ułóż na talerzu. Skrop sokiem z cytryny i podawaj z ryżem, makaronem lub jako samodzielne danie.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pączki z krewetek
Krewetki – jedne z najchętniej dodawanych do różnych potraw owoców morza – zyskują coraz większą popularność także w Polsce. Sposobów na ich przygotowanie istnieje wiele, a dzięki temu przepisowi podasz je w bardzo oryginalnej formie. Obrane krewetki oraz wyłuskane orzechy włoskie drobno pokrój. Podobnie postąp z cebulkami dymkami i korzeniem imbiru. Wspomniane składniki połącz z przyprawą uniwersalną. Następnie do masy należy dodać mąkę i ubitą z białka pianę. Znacznie ułatwisz sobie przygotowanie tej drugiej, jeśli jajko wcześniej dobrze schłodzisz. Ponownie wszystko wymieszaj i uformuj w małe kuleczki. Te należy smażyć w dobrze rozgrzanym tłuszczu do momentu, w którym zyskają lekko złotą skórkę. Odsącz z nich nadmiar tłuszczu dzięki papierowym ręcznikom kuchennym. Podawaj z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu basmati, np. z orzechowym sosem, makaronem ryżowym lub jako samodzielną przekąskę. Pączki z krewetek warto skropić sokiem z cytryny – dzięki temu ich smak będzie wyrazistszy. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj pyszne danie.