Składniki
200 gramów
1 sztuka
100 gramów
50 gramów
50 gramów
3 sztuki
3 sztuki
1 łyżka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż opłukaj i ugotuj w wodzie z dodatkiem kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Następnie odcedź go i odstaw. Później do sosu sojowego wbij jajka, dodaj połowę posiekanej cebuli i dobrze wymieszaj.
Krok 2
Teraz dodaj kawałki omletów oraz posiekaną kolendrę. Delikatnie wymieszaj. Podawaj na ciepło.
Krok 3
Cebule posiekaj, a szynkę pokrój na kosteczkę.
Krok 4
Rozgrzej łyżkę oleju i usmaż cienki omlet, który następnie pokrój na paseczki.
Krok 5
Rozgrzej pozostały olej i zrumień krewetki, dodaj szynkę oraz groszek i smaż 2 minuty ciągle mieszając. Następnie wrzuć resztę cebulki i ryż.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryż smażony po kantońsku
Masz ochotę na proste danie z owocami morza? Ryż po kantońsku to potrawa szybka w przygotowaniu, a także pełna smaków typowych dla kuchni chińskiej, które zawdzięcza głównie dodatkowi sosu sojowego i krewetek. Na początku ugotuj ryż – do risotto dobrze sprawdzi się arborio. Do wody dodaj warzywny bulion, który nada ziarnom bardziej wyrazistego smaku. Wsyp odrobinę podstawowych przypraw i odstaw całość do ostygnięcia. Ważnym elementem tego dania są cienkie omlety jajeczne, pokrojone w paski. Usmaż je z dodatkiem sosu sojowego i cebuli. Podsmaż także szynkę, krewetki oraz zielony groszek, a po kilku minutach dodaj również przygotowany wcześniej aromatyczny ryż i pokrojone w paski omlety. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki – gotowe. Jaki dodatek skomponuje się z tym daniem? Odpowiedni będzie czarny sezam lub odrobina czarnuszki. Możesz również serwować je z grzankami czosnkowymi. Zainspiruj się tym przepisem na ryż smażony po kantońsku i podziel z nami swoją opinią w komentarzu. Życzymy smacznego!