Ryż smażony po kantońsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż smażony po kantońsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

176 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

122 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

100 gramów

50 gramów

50 gramów

3 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż opłukaj i ugotuj w wodzie z dodatkiem kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Następnie odcedź go i odstaw. Później do sosu sojowego wbij jajka, dodaj połowę posiekanej cebuli i dobrze wymieszaj.

Ryż smażony po kantońsku - Krok 1

Krok 2

Teraz dodaj kawałki omletów oraz posiekaną kolendrę. Delikatnie wymieszaj. Podawaj na ciepło.

Ryż smażony po kantońsku - Krok 2

Krok 3

Cebule posiekaj, a szynkę pokrój na kosteczkę.

Ryż smażony po kantońsku - Krok 3

Krok 4

Rozgrzej łyżkę oleju i usmaż cienki omlet, który następnie pokrój na paseczki.

Ryż smażony po kantońsku - Krok 4

Krok 5

Rozgrzej pozostały olej i zrumień krewetki, dodaj szynkę oraz groszek i smaż 2 minuty ciągle mieszając. Następnie wrzuć resztę cebulki i ryż.

Ryż smażony po kantońsku - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż smażony po kantońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż smażony po kantońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż smażony po kantońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż smażony po kantońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż smażony po kantońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż smażony po kantońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż smażony po kantońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż smażony po kantońsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż smażony po kantońskuRyż smażony po kantońsku

Masz ochotę na proste danie z owocami morza? Ryż po kantońsku to potrawa szybka w przygotowaniu, a także pełna smaków typowych dla kuchni chińskiej, które zawdzięcza głównie dodatkowi sosu sojowego i krewetek. Na początku ugotuj ryż – do risotto dobrze sprawdzi się arborio. Do wody dodaj warzywny bulion, który nada ziarnom bardziej wyrazistego smaku. Wsyp odrobinę podstawowych przypraw i odstaw całość do ostygnięcia. Ważnym elementem tego dania są cienkie omlety jajeczne, pokrojone w paski. Usmaż je z dodatkiem sosu sojowego i cebuli. Podsmaż także szynkę, krewetki oraz zielony groszek, a po kilku minutach dodaj również przygotowany wcześniej aromatyczny ryż i pokrojone w paski omlety. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki – gotowe. Jaki dodatek skomponuje się z tym daniem? Odpowiedni będzie czarny sezam lub odrobina czarnuszki. Możesz również serwować je z grzankami czosnkowymi. Zainspiruj się tym przepisem na ryż smażony po kantońsku i podziel z nami swoją opinią w komentarzu. Życzymy smacznego!