Ryż smażony po kantońsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

175 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

111 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

100 gramów

50 gramów

50 gramów

3 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż opłukaj i ugotuj w wodzie z dodatkiem kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Następnie odcedź go i odstaw. Później do sosu sojowego wbij jajka, dodaj połowę posiekanej cebuli i dobrze wymieszaj.

Ryż smażony po kantońsku - Krok 1

Krok 2

Teraz dodaj kawałki omletów oraz posiekaną kolendrę. Delikatnie wymieszaj. Podawaj na ciepło.

Ryż smażony po kantońsku - Krok 2

Krok 3

Cebule posiekaj, a szynkę pokrój na kosteczkę.

Ryż smażony po kantońsku - Krok 3

Krok 4

Rozgrzej łyżkę oleju i usmaż cienki omlet, który następnie pokrój na paseczki.

Ryż smażony po kantońsku - Krok 4

Krok 5

Rozgrzej pozostały olej i zrumień krewetki, dodaj szynkę oraz groszek i smaż 2 minuty ciągle mieszając. Następnie wrzuć resztę cebulki i ryż.

Ryż smażony po kantońsku - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż smażony po kantońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż smażony po kantońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż smażony po kantońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż smażony po kantońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż smażony po kantońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż smażony po kantońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż smażony po kantońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż smażony po kantońskuRyż smażony po kantońsku

Masz ochotę na proste danie z owocami morza? Ryż po kantońsku to potrawa szybka w przygotowaniu, a także pełna smaków typowych dla kuchni chińskiej, które zawdzięcza głównie dodatkowi sosu sojowego i krewetek. Na początku ugotuj ryż – do risotto dobrze sprawdzi się arborio. Do wody dodaj warzywny bulion, który nada ziarnom bardziej wyrazistego smaku. Wsyp odrobinę podstawowych przypraw i odstaw całość do ostygnięcia. Ważnym elementem tego dania są cienkie omlety jajeczne, pokrojone w paski. Usmaż je z dodatkiem sosu sojowego i cebuli. Podsmaż także szynkę, krewetki oraz zielony groszek, a po kilku minutach dodaj również przygotowany wcześniej aromatyczny ryż i pokrojone w paski omlety. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki – gotowe. Jaki dodatek skomponuje się z tym daniem? Odpowiedni będzie czarny sezam lub odrobina czarnuszki. Możesz również serwować je z grzankami czosnkowymi. Zainspiruj się tym przepisem na ryż smażony po kantońsku i podziel z nami swoją opinią w komentarzu. Życzymy smacznego!