Ryż smażony po kantońsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż smażony po kantońsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
257 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

165 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

100 gramów

50 gramów

50 gramów

3 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż opłukaj i ugotuj w wodzie z dodatkiem kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Następnie odcedź go i odstaw. Później do sosu sojowego wbij jajka, dodaj połowę posiekanej cebuli i dobrze wymieszaj.

Ryż smażony po kantońsku - Krok 1

Krok 2

Teraz dodaj kawałki omletów oraz posiekaną kolendrę. Delikatnie wymieszaj. Podawaj na ciepło.

Ryż smażony po kantońsku - Krok 2

Krok 3

Cebule posiekaj, a szynkę pokrój na kosteczkę.

Ryż smażony po kantońsku - Krok 3

Krok 4

Rozgrzej łyżkę oleju i usmaż cienki omlet, który następnie pokrój na paseczki.

Ryż smażony po kantońsku - Krok 4

Krok 5

Rozgrzej pozostały olej i zrumień krewetki, dodaj szynkę oraz groszek i smaż 2 minuty ciągle mieszając. Następnie wrzuć resztę cebulki i ryż.

Ryż smażony po kantońsku - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż smażony po kantońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż smażony po kantońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż smażony po kantońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż smażony po kantońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż smażony po kantońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż smażony po kantońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż smażony po kantońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż smażony po kantońsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż smażony po kantońskuRyż smażony po kantońsku

Masz ochotę na proste danie z owocami morza? Ryż po kantońsku to potrawa szybka w przygotowaniu, a także pełna smaków typowych dla kuchni chińskiej, które zawdzięcza głównie dodatkowi sosu sojowego i krewetek. Na początku ugotuj ryż – do risotto dobrze sprawdzi się arborio. Do wody dodaj warzywny bulion, który nada ziarnom bardziej wyrazistego smaku. Wsyp odrobinę podstawowych przypraw i odstaw całość do ostygnięcia. Ważnym elementem tego dania są cienkie omlety jajeczne, pokrojone w paski. Usmaż je z dodatkiem sosu sojowego i cebuli. Podsmaż także szynkę, krewetki oraz zielony groszek, a po kilku minutach dodaj również przygotowany wcześniej aromatyczny ryż i pokrojone w paski omlety. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki – gotowe. Jaki dodatek skomponuje się z tym daniem? Odpowiedni będzie czarny sezam lub odrobina czarnuszki. Możesz również serwować je z grzankami czosnkowymi. Zainspiruj się tym przepisem na ryż smażony po kantońsku i podziel z nami swoją opinią w komentarzu. Życzymy smacznego!