Ryż smażony po kantońsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż smażony po kantońsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

256 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

160 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

100 gramów

50 gramów

50 gramów

3 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż opłukaj i ugotuj w wodzie z dodatkiem kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Następnie odcedź go i odstaw. Później do sosu sojowego wbij jajka, dodaj połowę posiekanej cebuli i dobrze wymieszaj.

Ryż smażony po kantońsku - Krok 1

Krok 2

Teraz dodaj kawałki omletów oraz posiekaną kolendrę. Delikatnie wymieszaj. Podawaj na ciepło.

Ryż smażony po kantońsku - Krok 2

Krok 3

Cebule posiekaj, a szynkę pokrój na kosteczkę.

Ryż smażony po kantońsku - Krok 3

Krok 4

Rozgrzej łyżkę oleju i usmaż cienki omlet, który następnie pokrój na paseczki.

Ryż smażony po kantońsku - Krok 4

Krok 5

Rozgrzej pozostały olej i zrumień krewetki, dodaj szynkę oraz groszek i smaż 2 minuty ciągle mieszając. Następnie wrzuć resztę cebulki i ryż.

Ryż smażony po kantońsku - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż smażony po kantońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż smażony po kantońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż smażony po kantońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż smażony po kantońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż smażony po kantońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż smażony po kantońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż smażony po kantońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż smażony po kantońsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż smażony po kantońskuRyż smażony po kantońsku

Masz ochotę na proste danie z owocami morza? Ryż po kantońsku to potrawa szybka w przygotowaniu, a także pełna smaków typowych dla kuchni chińskiej, które zawdzięcza głównie dodatkowi sosu sojowego i krewetek. Na początku ugotuj ryż – do risotto dobrze sprawdzi się arborio. Do wody dodaj warzywny bulion, który nada ziarnom bardziej wyrazistego smaku. Wsyp odrobinę podstawowych przypraw i odstaw całość do ostygnięcia. Ważnym elementem tego dania są cienkie omlety jajeczne, pokrojone w paski. Usmaż je z dodatkiem sosu sojowego i cebuli. Podsmaż także szynkę, krewetki oraz zielony groszek, a po kilku minutach dodaj również przygotowany wcześniej aromatyczny ryż i pokrojone w paski omlety. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki – gotowe. Jaki dodatek skomponuje się z tym daniem? Odpowiedni będzie czarny sezam lub odrobina czarnuszki. Możesz również serwować je z grzankami czosnkowymi. Zainspiruj się tym przepisem na ryż smażony po kantońsku i podziel z nami swoją opinią w komentarzu. Życzymy smacznego!