Wyśmienity pilaw przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wyśmienity pilaw

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
185 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

223 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

339 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z kurczaka umyj, osusz i pokrój w paski.

Wyśmienity pilaw - Krok 1

Krok 2

Cebulę obierz i posiekaj w drobniutką kosteczkę. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i również potnij w kostkę.

Wyśmienity pilaw - Krok 2

Krok 3

Mięso podsmaż razem z cebulką na odrobinie tłuszczu, dodaj ryż i smaż, cały czas mieszając przez około 10-15 minut.

Wyśmienity pilaw - Krok 3

Krok 4

Dodaj pomidory i podlej wodą. Wrzuć kostkę rosołową, przyprawy i duś na małym ogniu przez około 20-30 minut.

Wyśmienity pilaw - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • ALINA MOLSKA

    ALINA MOLSKA , 19.03.2020

    Tak* jedno z naszych ulubionych dań ...pycha :) czasami dodaję groszek zielony

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wyśmienity pilaw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wyśmienity pilaw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wyśmienity pilaw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wyśmienity pilaw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wyśmienity pilaw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wyśmienity pilaw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wyśmienity pilaw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wyśmienity pilaw - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wyśmienity pilawWyśmienity pilaw

Filety z kurczaka umyj, osusz i pokrój w paski.