
Składniki
2 sztuki
2 łyżki
300 gramów
1 łyżeczka
1 pęczek
1
200 gramów
null
1 kilogram
1
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchewki umyj, obierz i ugotuj. Posiekaj drobno natkę pietruszki i cebulę.
Krok 2
Do mięsa mielonego dodaj Fix Knorr, posiekaną natką i połowę cebuli pieprzem.
Krok 3
Umyj i osusz cielęcinę, rozetnij tak, aby można ją było rozłożyć na płasko. Połóż na niej mielone mięso, a na środku kilka gotowanych marchewek. Zwiń ścisło i zwiąż grubą nicią lub dratwą. Oprósz mąką.
Krok 4
Na rozgrzanym oleju obsmaż mięso ze wszystkich stron. Podlej winem. Dodaj resztę cebuli, kiedy się lekko zrumieni zmniejsz ogień, dolej litr wody, zagotuj i dodaj kostkę rosołową Knorr.
Krok 5
Duś na małym ogniu pod przykryciem przez 1 godzinę. Pod koniec duszenia dodaj pokrojoną w talarki pozostałą marchewkę.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej