
Składniki
2 sztuki
2 łyżki
300 gramów
1 łyżeczka
1 pęczek
1
200 gramów
null
1 kilogram
1
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchewki umyj, obierz i ugotuj. Posiekaj drobno natkę pietruszki i cebulę.
Krok 2
Do mięsa mielonego dodaj Fix Knorr, posiekaną natką i połowę cebuli pieprzem.
Krok 3
Umyj i osusz cielęcinę, rozetnij tak, aby można ją było rozłożyć na płasko. Połóż na niej mielone mięso, a na środku kilka gotowanych marchewek. Zwiń ścisło i zwiąż grubą nicią lub dratwą. Oprósz mąką.
Krok 4
Na rozgrzanym oleju obsmaż mięso ze wszystkich stron. Podlej winem. Dodaj resztę cebuli, kiedy się lekko zrumieni zmniejsz ogień, dolej litr wody, zagotuj i dodaj kostkę rosołową Knorr.
Krok 5
Duś na małym ogniu pod przykryciem przez 1 godzinę. Pod koniec duszenia dodaj pokrojoną w talarki pozostałą marchewkę.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej