
Składniki
300 gramów
100 mililitrów
1 łyżeczka
50 gramów
1 sztuka
farsz:
200 gramów
100 gramów
100 gramów
1 pęczek
1 opakowanie
1 sztuka
3 łyżki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce połącz składniki na ciasto, dokładnie wyrób ręką, w razie potrzeby dodaj łyżkę lub dwie wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Miskę zafoliuj i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.

Krok 2
W międzyczasie na rozgrzanym oleju podsmaż mięso mielone. Smaż, aż zrobi się zupełnie suche i dodaj posiekaną papryczkę chili. Całość na koniec dopraw przyprawą Knorr, szczyptą mielonego kminku oraz posiekaną natką pietruszki.

Krok 3
Gotowe ciasto rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Z ciasta wykrój duże około 10cm średnicy placki. Do środka włóż przestudzony farsz.

Krok 4
Ciasto złóż na pół formując sporych rozmiarów pierogi, brzegi ciasta zawiń do środka lub ściśnij widelcem, tak aby brzegi dobrze się ze sobą połączyły.

Krok 5
Gotowe pierogi ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i z wierzchu posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut.


Dobra rada:
Podawaj z ulubionym dipem lub sosem np: Sos czosnkowy Hellmann’s
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Czebureki nadziewane mięsem mielonym
Czebureki to chrupiące pierożki wywodzące się z kuchni Tatarów krymskich. Popularne są szczególnie na Ukrainie, Białorusi i Litwie. Najczęściej bywają smażone w głębokim tłuszczu, jednak warto spróbować także czebureków pieczonych w piekarniku. Są nieco większe niż polskie pierogi i bardziej spłaszczone. Przygotowuje się je zazwyczaj z nadzieniem mięsnym lub serowym. Zapoznaj się z naszym przepisem na czebureki z mięsem mielonym, by zafundować sobie naprawdę oryginalną ucztę!
Dla kogo?
Decydując się na czebureki z mięsem, wybierz mieszane mięso mielone wieprzowo-wołowe, dobrze sprawdzi się również dodatek jagnięciny oraz papryczki chili. Podsmaż i delikatnie przypraw mielonym kminkiem i pietruszką. Miłośnicy mięsnych dań będą w siódmym niebie!
Na jaką okazję?
Czebureki z piekarnika sprawdzą się jako obiad oraz przekąska. Przeczytaj dokładnie przepis i upiecz je, gdy masz ochotę na coś innego niż klasyczne dania kuchni polskiej.
Czy wiesz, że?
Ciasto na czebureki zrób z dodatkiem kefiru, który doda mu delikatności. Dzięki przepisowi na czebureki przekonasz się, że proste produkty mają w recepturach naprawdę duże znaczenie i nie należy ich pomijać! Nadziewaj pierożki, tak, by pozostały dość płaskie i złącz ich brzegi, dociskając je widelcem.
Dla urozmaicenia:
Przed pieczeniem czebureki z mięsem posmaruj roztrzepanym jajkiem. Jeśli chcesz, posyp także kminkiem. Po upieczeniu podawaj na ciepło, np. z różnymi sosami. Do czebureków z piekarnika będzie pasować tatarski, musztardowy lub czosnkowy.