
Składniki
300 gramów
100 mililitrów
1 łyżeczka
50 gramów
1 sztuka
farsz:
200 gramów
100 gramów
100 gramów
1 pęczek
1 opakowanie
1 sztuka
3 łyżki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce połącz składniki na ciasto, dokładnie wyrób ręką, w razie potrzeby dodaj łyżkę lub dwie wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Miskę zafoliuj i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.

Krok 2
W międzyczasie na rozgrzanym oleju podsmaż mięso mielone. Smaż, aż zrobi się zupełnie suche i dodaj posiekaną papryczkę chili. Całość na koniec dopraw przyprawą Knorr, szczyptą mielonego kminku oraz posiekaną natką pietruszki.

Krok 3
Gotowe ciasto rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Z ciasta wykrój duże około 10cm średnicy placki. Do środka włóż przestudzony farsz.

Krok 4
Ciasto złóż na pół formując sporych rozmiarów pierogi, brzegi ciasta zawiń do środka lub ściśnij widelcem, tak aby brzegi dobrze się ze sobą połączyły.

Krok 5
Gotowe pierogi ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i z wierzchu posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut.


Dobra rada:
Podawaj z ulubionym dipem lub sosem np: Sos czosnkowy Hellmann’s
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Czebureki nadziewane mięsem mielonym
Czebureki to chrupiące pierożki wywodzące się z kuchni Tatarów krymskich. Popularne są szczególnie na Ukrainie, Białorusi i Litwie. Najczęściej bywają smażone w głębokim tłuszczu, jednak warto spróbować także czebureków pieczonych w piekarniku. Są nieco większe niż polskie pierogi i bardziej spłaszczone. Przygotowuje się je zazwyczaj z nadzieniem mięsnym lub serowym. Zapoznaj się z naszym przepisem na czebureki z mięsem mielonym, by zafundować sobie naprawdę oryginalną ucztę!
Dla kogo?
Decydując się na czebureki z mięsem, wybierz mieszane mięso mielone wieprzowo-wołowe, dobrze sprawdzi się również dodatek jagnięciny oraz papryczki chili. Podsmaż i delikatnie przypraw mielonym kminkiem i pietruszką. Miłośnicy mięsnych dań będą w siódmym niebie!
Na jaką okazję?
Czebureki z piekarnika sprawdzą się jako obiad oraz przekąska. Przeczytaj dokładnie przepis i upiecz je, gdy masz ochotę na coś innego niż klasyczne dania kuchni polskiej.
Czy wiesz, że?
Ciasto na czebureki zrób z dodatkiem kefiru, który doda mu delikatności. Dzięki przepisowi na czebureki przekonasz się, że proste produkty mają w recepturach naprawdę duże znaczenie i nie należy ich pomijać! Nadziewaj pierożki, tak, by pozostały dość płaskie i złącz ich brzegi, dociskając je widelcem.
Dla urozmaicenia:
Przed pieczeniem czebureki z mięsem posmaruj roztrzepanym jajkiem. Jeśli chcesz, posyp także kminkiem. Po upieczeniu podawaj na ciepło, np. z różnymi sosami. Do czebureków z piekarnika będzie pasować tatarski, musztardowy lub czosnkowy.



































