Czebureki nadziewane mięsem mielonym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

107

501 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1156 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2356 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 mililitrów

1 łyżeczka

50 gramów

1 sztuka

farsz:

200 gramów

100 gramów

100 gramów

1 pęczek

1 opakowanie

1 sztuka

3 łyżki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce połącz składniki na ciasto, dokładnie wyrób ręką, w razie potrzeby dodaj łyżkę lub dwie wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Miskę zafoliuj i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.

Czebureki nadziewane mięsem mielonym - Krok 1

Krok 2

W międzyczasie na rozgrzanym oleju podsmaż mięso mielone. Smaż, aż zrobi się zupełnie suche i dodaj posiekaną papryczkę chili. Całość na koniec dopraw przyprawą Knorr, szczyptą mielonego kminku oraz posiekaną natką pietruszki.

Czebureki nadziewane mięsem mielonym - Krok 2

Krok 3

Gotowe ciasto rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Z ciasta wykrój duże około 10cm średnicy placki. Do środka włóż przestudzony farsz.

Czebureki nadziewane mięsem mielonym - Krok 3

Krok 4

Ciasto złóż na pół formując sporych rozmiarów pierogi, brzegi ciasta zawiń do środka lub ściśnij widelcem, tak aby brzegi dobrze się ze sobą połączyły.

Czebureki nadziewane mięsem mielonym - Krok 4

Krok 5

Gotowe pierogi ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i z wierzchu posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut.

Czebureki nadziewane mięsem mielonym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z ulubionym dipem lub sosem np: Sos czosnkowy Hellmann’s

4

Opinie o przepisie

  • Barbara Falkowska

    Barbara Falkowska, 04.09.2017

    To jest poezja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska, 20.11.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Krawczyk

    Tomasz Krawczyk, 26.08.2016

    a jaka to "przyprawa do w" ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Krawczyk

    Małgorzata Krawczyk, 26.08.2016

    pyszne są..polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czebureki nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czebureki nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czebureki nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czebureki nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czebureki nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czebureki nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czebureki nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czebureki nadziewane mięsem mielonymCzebureki nadziewane mięsem mielonym

Czebureki to chrupiące pierożki wywodzące się z kuchni Tatarów krymskich. Popularne są szczególnie na Ukrainie, Białorusi i Litwie. Najczęściej bywają smażone w głębokim tłuszczu, jednak warto spróbować także ich wersji pieczonej. Są nieco większe niż polskie pierogi i bardziej spłaszczone. Przygotowuje się je zazwyczaj z nadzieniem mięsnym lub serowym. Decydując się na czebureki z mięsem, wybierz mieszane mięso mielone wieprzowo-wołowe, dobrze sprawdzi się również dodatek jagnięciny oraz papryczki chili. Podsmaż mięso i delikatnie przypraw mielonym kminkiem i pietruszką. Ciasto zrób z dodatkiem kefiru, który doda mu delikatności. Nadziewaj pierożki, tak, by pozostały dość płaskie i złącz ich brzegi, dociskając je widelcem. Przed pieczeniem posmaruj roztrzepanym jajkiem. Jeśli chcesz, posyp także kminkiem. Po upieczeniu podawaj na ciepło, np. z różnymi sosami. Dobry będzie tatarski, musztardowy lub czosnkowy. Czebureki sprawdzą się jako obiad oraz przekąska. Sprawdź przepis i upiecz je.