Czebureki nadziewane mięsem mielonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Czebureki nadziewane mięsem mielonym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

111

504 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1183 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2427 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 mililitrów

1 łyżeczka

50 gramów

1 sztuka

farsz:

200 gramów

100 gramów

100 gramów

1 pęczek

1 opakowanie

1 sztuka

3 łyżki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce połącz składniki na ciasto, dokładnie wyrób ręką, w razie potrzeby dodaj łyżkę lub dwie wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Miskę zafoliuj i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.

Czebureki nadziewane mięsem mielonym - Krok 1

Krok 2

W międzyczasie na rozgrzanym oleju podsmaż mięso mielone. Smaż, aż zrobi się zupełnie suche i dodaj posiekaną papryczkę chili. Całość na koniec dopraw przyprawą Knorr, szczyptą mielonego kminku oraz posiekaną natką pietruszki.

Czebureki nadziewane mięsem mielonym - Krok 2

Krok 3

Gotowe ciasto rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Z ciasta wykrój duże około 10cm średnicy placki. Do środka włóż przestudzony farsz.

Czebureki nadziewane mięsem mielonym - Krok 3

Krok 4

Ciasto złóż na pół formując sporych rozmiarów pierogi, brzegi ciasta zawiń do środka lub ściśnij widelcem, tak aby brzegi dobrze się ze sobą połączyły.

Czebureki nadziewane mięsem mielonym - Krok 4

Krok 5

Gotowe pierogi ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i z wierzchu posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut.

Czebureki nadziewane mięsem mielonym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z ulubionym dipem lub sosem np: Sos czosnkowy Hellmann’s

4

Opinie o przepisie

  • Barbara Falkowska

    Barbara Falkowska , 04.09.2017

    To jest poezja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 20.11.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Krawczyk

    Tomasz Krawczyk , 26.08.2016

    a jaka to "przyprawa do w" ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Krawczyk

    Małgorzata Krawczyk , 26.08.2016

    pyszne są..polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czebureki nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czebureki nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czebureki nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czebureki nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czebureki nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czebureki nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czebureki nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czebureki nadziewane mięsem mielonymCzebureki nadziewane mięsem mielonym

Czebureki to chrupiące pierożki wywodzące się z kuchni Tatarów krymskich. Popularne są szczególnie na Ukrainie, Białorusi i Litwie. Najczęściej bywają smażone w głębokim tłuszczu, jednak warto spróbować także ich wersji pieczonej. Są nieco większe niż polskie pierogi i bardziej spłaszczone. Przygotowuje się je zazwyczaj z nadzieniem mięsnym lub serowym. Decydując się na czebureki z mięsem, wybierz mieszane mięso mielone wieprzowo-wołowe, dobrze sprawdzi się również dodatek jagnięciny oraz papryczki chili. Podsmaż mięso i delikatnie przypraw mielonym kminkiem i pietruszką. Ciasto zrób z dodatkiem kefiru, który doda mu delikatności. Nadziewaj pierożki, tak, by pozostały dość płaskie i złącz ich brzegi, dociskając je widelcem. Przed pieczeniem posmaruj roztrzepanym jajkiem. Jeśli chcesz, posyp także kminkiem. Po upieczeniu podawaj na ciepło, np. z różnymi sosami. Dobry będzie tatarski, musztardowy lub czosnkowy. Czebureki sprawdzą się jako obiad oraz przekąska. Sprawdź przepis i upiecz je.