Czebureki - co to jest? Jak zrobić?

Czebureki to apetyczne danie pochodzące z kuchni krymskich Tatarów, ale znane jest również w Polsce, a w szczególności na Podlasiu. Obecnie popularność tego przysmaku stale się zwiększa, dlatego warto zapoznać się z podstawowymi informacjami na jego temat! Co kryje się pod tajemniczą nazwą czebureki? Jak je przyrządzić? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie odpowiedzi na te pytania. Zapraszamy!

Czebureki – co to?

Czebureki to tradycyjne danie Tatarów krymskich, jednak mieszkańcy wielu państw traktują je niczym przysmak narodowy. Również Polacy, a w szczególności mieszkańcy Podhala, mogą pochwalić się ogromną wiedzą i sprawdzonymi przepisami na ten specjał. Co to są czebureki? Pod tą tajemniczą nazwą kryją się wyśmienite pierogi smażone z mięsnym farszem. Do ich przygotowania najczęściej używa się wieprzowiny, wołowiny, baraniny albo ich mieszanki. Możemy również spotkać mniej popularne, lecz równie smaczne, czebureki z jarskim nadzieniem. Jako farsz do tych pierogów wykorzystuje się: ser, ziemniaki oraz pieczarki. Jak zrobić czebureki? Podpowiadamy!

Czebureki – jak je zrobić?

Przygotowanie pierogów smażonych to łatwy, lecz czasochłonny proces. Pierwszym krokiem jest zrobienie ciasta na czebureki. Można przygotować je z mąki, kefiru, masła, jajek i przypraw, wyrobić i schować do lodówki na pół godziny. Wolny czas należy wykorzystać na zrobienie farszu do pierogów. Robimy je z mięsa wieprzowego i wołowego, pietruszki oraz przypraw, takich jak: kminek, pieprz i sól. Gotowy farsz należy podsmażyć na oleju i nadziać nim wykrojone z ciasta placki. Gdy pierogi będą już ulepione, wykładamy je na blaszce i smarujemy jajkiem. Czy czebureki można piec w piekarniku? Oczywiście, że tak. Należy piec je w urządzeniu nagrzanym do 190 stopni Celsjusza przez 20 minut. Czebureki można również usmażyć w rondlu z olejem. Którą opcję wybierzecie?

Mrożone czebureki – jak je przygotować?

Smakiem pysznych pierogów smażonych chcielibyśmy cieszyć się w dowolnym momencie. Przygotowanie ich jest jednak czasochłonne, więc wtedy nasuwa się myśl o zamrożeniu tego specjału. Czy jest to możliwe? Czebureki mrożone jak zrobić? Przychodzimy z odpowiedzią! Oczywiście zamrożenie pierożków jest możliwe. Najlepiej zrobić to przed smażeniem, gdy czebureki są surowe. Wyłóżcie pierogi na tacę, a później schowajcie ją do zamrażarki. Po upływie kilku godzin możecie przełożyć czebureki do foliowych woreczków. Gotowe! Wyjmijcie pierogi i usmażcie je, gdy tylko najdzie Was ochota.

Nasze przepisy w Waszych kuchniach

Czebureki ukraińskie – co to jest? Znacie już dobrze ten przysmak, więc teraz zastanówcie się, kiedy zrobicie go w domu. Gwarantujemy, że czeka Was prawdziwa uczta smaków!

Czebureki nadziewane mięsem mielonym to absolutna klasyka, której każdy z Was musi spróbować. Przepis sprawdzi się w kuchni każdego, nawet kulinarnego nowicjusza. Polecamy!

Jeżeli chcecie poeksperymentować z farszem do pierożków smażonych, to możecie wykorzystać naszą recepturę na mięso mielone z cukinią i rozmarynem. Czebureki – co to jest? Z takim nadzieniem z pewnością zachwycą Was smakiem.

A dla fanów klasycznej kuchni polskiej – nasza receptura na pierogi z mięsem. Tym razem gotowane, ale gwarantujemy, że równie smaczne - podobnie jak mniejsze pielmieni, które w 40 minut znajdą się na Waszych talerzach. Powodzenia!