Mielone z cukinią: przepis na kotlety (z ryżem) | Przepisy.pl pixel

Mięso mielone z cukinią i rozmarynem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

46

heart
177 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

156 osób wydrukowało

Pobierz pdf

370 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

500 mililitrów

2 sztuki

2 sztuki

100 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oba ryże ugotuj w dwóch oddzielnych garnkach w dużej ilości osolonej wody. Ryż biały gotuj ok. 15 minut, natomiast ryż dziki ok. 30 minut.

Krok 2

Gdy ryże będą gotowe, odcedź je i wymieszaj ze sobą.

Krok 3

Cebulę pokrój w piórka, cukinię na plasterki.

Krok 4

Na patelni podsmaż mięso. Gdy będzie rumiane, dodaj cebulę, posiekany rozmaryn i cukinię. Smaż wszystko ok. 10 minut.

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj z 500 ml wody i wlej na patelnię z mięsem. Całość duś ok. 10 minut, aż sos dobrze zgęstnieje.

Krok 6

Ryż podgrzej na patelni i przesyp na półmisek. Po wierzchu polej sosem. Potrawę udekoruj gałązkami świeżego rozmarynu i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mięso mielone z cukinią i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mięso mielone z cukinią i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mięso mielone z cukinią i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mięso mielone z cukinią i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mięso mielone z cukinią i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mięso mielone z cukinią i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mięso mielone z cukinią i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mięso mielone z cukinią i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mięso mielone z cukinią i rozmarynemMięso mielone z cukinią i rozmarynem

Pyszna, pachnąca ziołami potrawa z mielonego mięsa i ryżu jest znakomitą propozycją na proste danie obiadowe. Do jej przygotowania wykorzystasz dwa rodzaje ryżu: dziki – o ciemnobrązowych, podłużnych ziarenkach, oraz basmati, który wyróżnia się subtelnym smakiem i lekko orzechowym zapachem. Pamiętaj, że pierwszy z nich wymaga dłuższego czasu gotowania. Ugotowane do miękkości ryże wymieszaj w jednym naczyniu i odstaw. Na rozgrzanej patelni podsmaż mieloną wołowinę, a po chwili dodaj pokrojoną czerwoną cebulę oraz cukinię. Do doprawienia użyj posiekanego świeżego rozmarynu, dzięki któremu nadasz potrawie delikatnie sosnowy aromat i znakomicie podkreślisz smak wołowego mięsa. Całość zalej błyskawicznym sosem bolognese w proszku wymieszanym z wodą i duś, aż płyn zgęstnieje. Ryż podgrzej i przełóż na półmisek, a następnie polej go mięsno-warzywnym sosem. Do dekoracji użyj gałązek rozmarynu. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie prawdziwą przyjemnością. Smacznego.