
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
500 mililitrów
2 sztuki
2 sztuki
100 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oba ryże ugotuj w dwóch oddzielnych garnkach w dużej ilości osolonej wody. Ryż biały gotuj ok. 15 minut, natomiast ryż dziki ok. 30 minut.
Krok 2
Gdy ryże będą gotowe, odcedź je i wymieszaj ze sobą.
Krok 3
Cebulę pokrój w piórka, cukinię na plasterki.
Krok 4
Na patelni podsmaż mięso. Gdy będzie rumiane, dodaj cebulę, posiekany rozmaryn i cukinię. Smaż wszystko ok. 10 minut.
Krok 5
Fix Knorr wymieszaj z 500 ml wody i wlej na patelnię z mięsem. Całość duś ok. 10 minut, aż sos dobrze zgęstnieje.
Krok 6
Ryż podgrzej na patelni i przesyp na półmisek. Po wierzchu polej sosem. Potrawę udekoruj gałązkami świeżego rozmarynu i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mięso mielone z cukinią i rozmarynem
Pyszna, pachnąca ziołami potrawa z mielonego mięsa i ryżu jest znakomitą propozycją na proste danie obiadowe. Do jej przygotowania wykorzystasz dwa rodzaje ryżu: dziki – o ciemnobrązowych, podłużnych ziarenkach, oraz basmati, który wyróżnia się subtelnym smakiem i lekko orzechowym zapachem. Pamiętaj, że pierwszy z nich wymaga dłuższego czasu gotowania. Ugotowane do miękkości ryże wymieszaj w jednym naczyniu i odstaw. Na rozgrzanej patelni podsmaż mieloną wołowinę, a po chwili dodaj pokrojoną czerwoną cebulę oraz cukinię. Do doprawienia użyj posiekanego świeżego rozmarynu, dzięki któremu nadasz potrawie delikatnie sosnowy aromat i znakomicie podkreślisz smak wołowego mięsa. Całość zalej błyskawicznym sosem bolognese w proszku wymieszanym z wodą i duś, aż płyn zgęstnieje. Ryż podgrzej i przełóż na półmisek, a następnie polej go mięsno-warzywnym sosem. Do dekoracji użyj gałązek rozmarynu. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie prawdziwą przyjemnością. Smacznego.


































