Jak zawekować kotlety mielone? Czy można to robić?

Przygotowaliście większą porcję mielonych i zastanawiacie się, w jaki sposób je przechowywać, aby jak zawekować kotlety mielone, żeby mieć je na później? Sprawdźcie, czy można zawekować kotlety mielone.

Jak zawekować kotlety mielone w słoikach?

Czy można zawekować kotlety mielone, jeśli przygotowaliście ich więcej? Oczywiście, że tak, ale taka procedura wymaga nieco zachodu. Kotlety mielone przeznaczone do wekowania należy przygotować tak, jak kotlety do bezpośredniego spożycia. Jeśli chcecie zmniejszyć ryzyko, że kotlety się popsują, możecie użyć w przepisie mniejszej ilości cebuli lub całkowicie z niej zrezygnować.

Jak wekować kotlety mielone? Uformowane kotlety usmażcie w preferowany sposób – w postaci kulek lub płaskich kotlecików. Jeszcze gorące kotlety przełóżcie do słoika, lekko dociśnijcie i zalejcie tłuszczem pozostałym na patelni. Mielone możecie też zalać rosołem lub bulionem warzywnym.

Jak wekować kotlety mielone, żeby się nie popsuły?

Najważniejszym etapem całego procesu jest pasteryzacja, a właściwie tyndalizacja, bo przechowywanie mięsnych weków przez dłuższy czas wymaga przeprowadzenia procesu trzykrotnego gotowania nazywanego tyndalizacją. Jeśli mielone chcecie przechować zaledwie kilka dni, maksymalnie do dwóch tygodni, wystarczy jednorazowa pasteryzacja przez 60 minut. Jeżeli planujecie przechowywanie kotletów dłużej, należy gotować słoiki 3 dni z rzędu po godzinie.

Czy kotlety mielone można wekować bez pasteryzacji lub tyndalizacji? Absolutnie nie. W przypadku przetworów i konserw mięsnych obróbka termiczna jest nieunikniona.