Ile jajek do mielonych kotletów dodać, żeby wyszły najlepsze?

Jajko stanowi w masie do kotletów mielonych składnik spajający. Odpowiedni dodatek jajek gwarantuje kleistość i zwartość masy mielonej. Zobacz, ile jajek do mielonych dodać, żeby kotlety były udane.

Ile jajek do mielonych zastosować, żeby kotlety dobrze się kleiły?

Najlepiej kierować się zasadą, że na 500 gramów mięsa powinno przypadać jedno jajko. Analogicznie, na kilogram mięsa stosujemy 2 jajka, a na 2 kg 4 jajka. Zachowanie odpowiedniej proporcji pozwoli uzyskać zbitą masę mięsną, a jednocześnie łatwo formować kotlety w pożądany kształt. Jeśli planujecie smażenie kotletów mielonych, a w lodówce akurat zabrakło jajek, do zagęszczenia masy możecie użyć mąki ziemniaczanej, kaszy manny, a nawet ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków. Każdy z tych składników sprawi, że mięso będzie się lepiej kleiło, ale warunkiem powodzenia jest odpowiednio długie tablerowanie (wyrabianie) masy mięsnej.

Ile jajek do kotletów mielonych z dodatkami?

W przypadku kotletów mielonych z pieczarkami i żółtym serem zastosowanie może mieć inny dodatek jajek niż w przypadku mielonych z suszonymi grzybami czy innymi dodatkami. Warto mimo wszystko pamiętać, że niektóre składniki będą miały zdolność do zagęszczania i spajania masy, a inne mogą ją rozrzedzać. Dodatkiem klejącym są np. przesmażone na maśle i przestudzone pieczarki, a rozwadniającym – ugotowane i rozdrobnione pieczarki. Jeśli dodajecie jakieś składniki, to nie ma jednej odpowiedzi na pytanie: ile jajek do kotletów mielonych zastosować – za każdym razem trzeba ocenić gęstość i kleistość masy.