Wegańskie przepisy: przepisy na dania vege | Przepisy.pl | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Dania wegańskie

242 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania wegańskieDania wegańskie

Proponowane w tej kategorii przepisy na dania wegańskie są dość zróżnicowane: od pełnoziarnistych kanapek ze smalcem z cieciorki, przez warzywne zupy i gulasze, po sałatki w stylu śródziemnomorskim i klopsiki z tofu. Łączy je jedno: nie zawierają składników pochodzenia zwierzęcego, a więc są potrawami idealnymi dla wegan. Skorzystaj z naszych propozycji, przygotowując kolację dla przyjaciół lub szukając smacznego dania dla siebie. Bez względu na okazję, jedną z uniwersalnych potraw wegańskich będzie tofu w rajskim curry, inspirowane kuchnią tajską. Do przygotowania tego dania możesz wykorzystać zarówno tofu naturalne, jak i wędzone. Pamiętaj jednak, że to pierwsze jest delikatne i neutralne w smaku, a drugie wyraziste. W jakim jeszcze daniu sprawdzi się tofu? Z powodzeniem użyjesz go także do ugotowania aromatycznych klopsików z dodatkiem czosnku, kolendry, chili i imbiru. Podawaj je w sosie pomidorowym, który doskonale skomponuje się z pozostałymi składnikami. Planujesz podać wegańską zupę? Dobrymi propozycjami będą: warzywna zupa z czerwonego curry, bulion warzywny, zupa z kalarepy i rzodkiewek lub indyjska zupa pomidorowa. Ta ostatnia zachwyca nie tylko orientalnym i wyrazistym smakiem, ale też apetycznym, głębokim kolorem. Zamiast śmietany dodaje się do niej mleko kokosowe, co nadaje jej kremowej konsystencji. Z kolei dodatek kolendry, chili, kminu rzymskiego i świeżego imbiru sprawia, że potrawa jest nieco pikantna. Świetnym sposobem na wegańskie danie główne będzie pochodzące z Prowansji ratatouille. To warzywny gulasz, niezwykle aromatyczny i bardzo prosty w przygotowaniu. Przyrządzając go, pamiętaj o odpowiedniej kolejności smażenia warzyw – od najtwardszych do najbardziej miękkich. Sprawi to, że poszczególne składniki będą jędrne, ale nie rozgotowane. Planując wegańskie menu, korzystaj z różnorodnych przepisów na dania z soczewicy – rośliny strączkowej, która bardzo często w popularnych daniach zastępuje mięso, jak np. w jesiennym gulaszu. To danie jednogarnkowe zaserwujesz jako codzienny obiad lub główny punkt przyjęcia. Zainspiruj się naszymi propozycjami na dania wegańskie, a komponując półprodukty upewnij się, że nie zawierają składników pochodzenia zwierzęcego.