Przepisy na Dania wegańskie
242 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Dania wegańskie
Proponowane w tej kategorii przepisy na dania wegańskie są dość zróżnicowane: od pełnoziarnistych kanapek ze smalcem z cieciorki, przez warzywne zupy i gulasze, po sałatki w stylu śródziemnomorskim i klopsiki z tofu. Łączy je jedno: nie zawierają składników pochodzenia zwierzęcego, a więc są potrawami idealnymi dla wegan. Skorzystaj z naszych propozycji, przygotowując kolację dla przyjaciół lub szukając smacznego dania dla siebie. Bez względu na okazję, jedną z uniwersalnych potraw wegańskich będzie tofu w rajskim curry, inspirowane kuchnią tajską. Do przygotowania tego dania możesz wykorzystać zarówno tofu naturalne, jak i wędzone. Pamiętaj jednak, że to pierwsze jest delikatne i neutralne w smaku, a drugie wyraziste. W jakim jeszcze daniu sprawdzi się tofu? Z powodzeniem użyjesz go także do ugotowania aromatycznych klopsików z dodatkiem czosnku, kolendry, chili i imbiru. Podawaj je w sosie pomidorowym, który doskonale skomponuje się z pozostałymi składnikami. Planujesz podać wegańską zupę? Dobrymi propozycjami będą: warzywna zupa z czerwonego curry, bulion warzywny, zupa z kalarepy i rzodkiewek lub indyjska zupa pomidorowa. Ta ostatnia zachwyca nie tylko orientalnym i wyrazistym smakiem, ale też apetycznym, głębokim kolorem. Zamiast śmietany dodaje się do niej mleko kokosowe, co nadaje jej kremowej konsystencji. Z kolei dodatek kolendry, chili, kminu rzymskiego i świeżego imbiru sprawia, że potrawa jest nieco pikantna. Świetnym sposobem na wegańskie danie główne będzie pochodzące z Prowansji ratatouille. To warzywny gulasz, niezwykle aromatyczny i bardzo prosty w przygotowaniu. Przyrządzając go, pamiętaj o odpowiedniej kolejności smażenia warzyw – od najtwardszych do najbardziej miękkich. Sprawi to, że poszczególne składniki będą jędrne, ale nie rozgotowane. Planując wegańskie menu, korzystaj z różnorodnych przepisów na dania z soczewicy – rośliny strączkowej, która bardzo często w popularnych daniach zastępuje mięso, jak np. w jesiennym gulaszu. To danie jednogarnkowe zaserwujesz jako codzienny obiad lub główny punkt przyjęcia. Zainspiruj się naszymi propozycjami na dania wegańskie, a komponując półprodukty upewnij się, że nie zawierają składników pochodzenia zwierzęcego.