Przepisy na Zupy wegańskie
13 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcej
Zupy wegańskie
Zupy wegańskie to prawdziwe bogactwo smaków, kolorów i aromatów. Łączy je jedno: brak składników pochodzenia zwierzęcego. Ugotuj je więc na warzywnym bulionie, a do ich zabielenia nie używaj śmietany ani mleka. Nie dodawaj oczywiście kawałków mięsa ani ryb. W ten sposób bez problemów ugotujesz wiele klasycznych zup. Przykładem może być np. zupa z kalarepy i rzodkiewek. Część warzyw zmiksuj, by powstał gęsty krem, a część dodaj pod koniec gotowania, by stanowiły lekko chrupiące urozmaicenie. Popularny rosół zastąp warzywnym bulionem. Wywar z marchewki, pietruszki, selera, cebuli i pora będzie doskonale pasował do makaronu lub ryżu, może być też bazą innych zup albo sosów. Wegańska będzie także zupa pomidorowa, jeśli ugotujesz ją na jarzynowym bulionie. Ugotuj ją z dodatkiem pomidorów z puszki, obranych już ze skórki, dopraw czosnkiem i świeżymi ziołami. Lubisz kuchenne eksperymenty? Do pomidorówki dodaj nie tylko makaron, ale także ciecierzycę. Jeśli lubisz potrawy zabielane, nie musisz z nich całkowicie rezygnować, gotując wegańską zupę – wystarczy, że śmietanę lub jogurt zamienisz na mleko kokosowe. W ten sposób przyrządzisz danie w stylu orientalnym, np. indyjską zupę pomidorową. Jej słodycz przełam dodatkiem chili i kolendry. Będzie doskonale smakowała z indyjskim chlebem naan albo pitą, możesz dodać do niej także nieco wegańskiego jogurtu sojowego. Warzywna zupa z czerwonego curry to także sposób na wykorzystanie mleczka kokosowego. W jej skład wchodzi również kalafior, fasolka, pomidorki koktajlowe oraz kolendra. Wśród zup wegańskich, podobnie jak innych zgodnych z tą dietą potraw, ważne miejsce zajmują te z dodatkiem soczewicy. Gęsta zupa z zielonej soczewicy z dodatkiem ziemniaków, marchewki i selera może stanowić samodzielne danie obiadowe. Do przygotowania zup wegańskich sprawdzą się także takie produkty jak: ciecierzyca, tofu, ryż, makaron bez jajek, jak również wszelkie pestki i orzechy do posypania. Gotowanie wegańskich potraw to świetny sposób na poznawanie nowych smaków i przypraw. Przekonaj się o tym, przygotowując dania z naszych przepisów.