Przepisy na Zupy wegańskie
13 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejZupy wegańskie
Zupy wegańskie to prawdziwe bogactwo smaków, kolorów i aromatów. Łączy je jedno: brak składników pochodzenia zwierzęcego. Ugotuj je więc na warzywnym bulionie, a do ich zabielenia nie używaj śmietany ani mleka. Nie dodawaj oczywiście kawałków mięsa ani ryb. W ten sposób bez problemów ugotujesz wiele klasycznych zup. Przykładem może być np. zupa z kalarepy i rzodkiewek. Część warzyw zmiksuj, by powstał gęsty krem, a część dodaj pod koniec gotowania, by stanowiły lekko chrupiące urozmaicenie. Popularny rosół zastąp warzywnym bulionem. Wywar z marchewki, pietruszki, selera, cebuli i pora będzie doskonale pasował do makaronu lub ryżu, może być też bazą innych zup albo sosów. Wegańska będzie także zupa pomidorowa, jeśli ugotujesz ją na jarzynowym bulionie. Ugotuj ją z dodatkiem pomidorów z puszki, obranych już ze skórki, dopraw czosnkiem i świeżymi ziołami. Lubisz kuchenne eksperymenty? Do pomidorówki dodaj nie tylko makaron, ale także ciecierzycę. Jeśli lubisz potrawy zabielane, nie musisz z nich całkowicie rezygnować, gotując wegańską zupę – wystarczy, że śmietanę lub jogurt zamienisz na mleko kokosowe. W ten sposób przyrządzisz danie w stylu orientalnym, np. indyjską zupę pomidorową. Jej słodycz przełam dodatkiem chili i kolendry. Będzie doskonale smakowała z indyjskim chlebem naan albo pitą, możesz dodać do niej także nieco wegańskiego jogurtu sojowego. Warzywna zupa z czerwonego curry to także sposób na wykorzystanie mleczka kokosowego. W jej skład wchodzi również kalafior, fasolka, pomidorki koktajlowe oraz kolendra. Wśród zup wegańskich, podobnie jak innych zgodnych z tą dietą potraw, ważne miejsce zajmują te z dodatkiem soczewicy. Gęsta zupa z zielonej soczewicy z dodatkiem ziemniaków, marchewki i selera może stanowić samodzielne danie obiadowe. Do przygotowania zup wegańskich sprawdzą się także takie produkty jak: ciecierzyca, tofu, ryż, makaron bez jajek, jak również wszelkie pestki i orzechy do posypania. Gotowanie wegańskich potraw to świetny sposób na poznawanie nowych smaków i przypraw. Przekonaj się o tym, przygotowując dania z naszych przepisów.