Przepisy na Zupy wegańskie
9 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (9) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej
Zupy wegańskie
Zupy wegańskie to prawdziwe bogactwo smaków, kolorów i aromatów. Łączy je jedno: brak składników pochodzenia zwierzęcego. Ugotuj je więc na warzywnym bulionie, a do ich zabielenia nie używaj śmietany ani mleka. Nie dodawaj oczywiście kawałków mięsa ani ryb. W ten sposób bez problemów ugotujesz wiele klasycznych zup. Przykładem może być np. zupa z kalarepy i rzodkiewek. Część warzyw zmiksuj, by powstał gęsty krem, a część dodaj pod koniec gotowania, by stanowiły lekko chrupiące urozmaicenie. Popularny rosół zastąp warzywnym bulionem. Wywar z marchewki, pietruszki, selera, cebuli i pora będzie doskonale pasował do makaronu lub ryżu, może być też bazą innych zup albo sosów. Wegańska będzie także zupa pomidorowa, jeśli ugotujesz ją na jarzynowym bulionie. Ugotuj ją z dodatkiem pomidorów z puszki, obranych już ze skórki, dopraw czosnkiem i świeżymi ziołami. Lubisz kuchenne eksperymenty? Do pomidorówki dodaj nie tylko makaron, ale także ciecierzycę. Jeśli lubisz potrawy zabielane, nie musisz z nich całkowicie rezygnować, gotując wegańską zupę – wystarczy, że śmietanę lub jogurt zamienisz na mleko kokosowe. W ten sposób przyrządzisz danie w stylu orientalnym, np. indyjską zupę pomidorową. Jej słodycz przełam dodatkiem chili i kolendry. Będzie doskonale smakowała z indyjskim chlebem naan albo pitą, możesz dodać do niej także nieco wegańskiego jogurtu sojowego. Warzywna zupa z czerwonego curry to także sposób na wykorzystanie mleczka kokosowego. W jej skład wchodzi również kalafior, fasolka, pomidorki koktajlowe oraz kolendra. Wśród zup wegańskich, podobnie jak innych zgodnych z tą dietą potraw, ważne miejsce zajmują te z dodatkiem soczewicy. Gęsta zupa z zielonej soczewicy z dodatkiem ziemniaków, marchewki i selera może stanowić samodzielne danie obiadowe. Do przygotowania zup wegańskich sprawdzą się także takie produkty jak: ciecierzyca, tofu, ryż, makaron bez jajek, jak również wszelkie pestki i orzechy do posypania. Gotowanie wegańskich potraw to świetny sposób na poznawanie nowych smaków i przypraw. Przekonaj się o tym, przygotowując dania z naszych przepisów.