Zupy wegańskie

7 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (7)

Warzywna zupa z czerwonego curry

48

łatwe

10 min.
Szukasz inspiracji na szybki obiad wegetariański, idealny na chłodne jesienne dni? Idealnym wyborem będą zupy z...
Gęsta zupa z zielonej soczewicy

49

łatwe

60 min.
Zupa z zielonej soczewicy to dobra propozycja na bezmięsny obiad lub ciepłą kolację. Jej bazę stanowi warzywo, k...
Zupa z kalarepy i rzodkiewek

20

łatwe

60 min.
Do przygotowania smacznej zupy warzywnej wystarczy tylko kilka prostych składników. Spróbuj zupy z kalarepy i rz...
Bulion warzywny

19

łatwe

60 min.
Bulion warzywny jest niezwykle uniwersalny. Często bywa podstawą zup, np. pomidorowej, ogórkowej, pieczarkowej...
Wegańska zupa buraczana z orzechami

5

łatwe

105 min.
Zupa buraczana to doskonała alternatywa dla klasycznego, czerwonego barszczu. Do jej głównych zalet należą szybk...
Zupa ogórkowa

(-)

łatwe

15 min.

Ciekawostki i porady

Grzyby to wyśmienity dodatek do różnych dań. Aby nie musieć, żegnać się z ich smakiem wraz z końcem jesieni, warto ususzyć cześć łupów z grzybobrania. Tylko, jak to zrobić?

Czytaj więcej

Sezon na paprykę w pełni! Trudno więc o lepszy moment na eksperymenty z tym warzywem w kuchni. Podpowiadamy, czym nafaszerować paprykę, aby zaskoczyć domowników i gości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupy wegańskieZupy wegańskie

Zupy wegańskie to prawdziwe bogactwo smaków, kolorów i aromatów. Łączy je jedno: brak składników pochodzenia zwierzęcego. Ugotuj je więc na warzywnym bulionie, a do ich zabielenia nie używaj śmietany ani mleka. Nie dodawaj oczywiście kawałków mięsa ani ryb. W ten sposób bez problemów ugotujesz wiele klasycznych zup. Przykładem może być np. zupa z kalarepy i rzodkiewek. Część warzyw zmiksuj, by powstał gęsty krem, a część dodaj pod koniec gotowania, by stanowiły lekko chrupiące urozmaicenie. Popularny rosół zastąp warzywnym bulionem. Wywar z marchewki, pietruszki, selera, cebuli i pora będzie doskonale pasował do makaronu lub ryżu, może być też bazą innych zup albo sosów. Wegańska będzie także zupa pomidorowa, jeśli ugotujesz ją na jarzynowym bulionie. Ugotuj ją z dodatkiem pomidorów z puszki, obranych już ze skórki, dopraw czosnkiem i świeżymi ziołami. Lubisz kuchenne eksperymenty? Do pomidorówki dodaj nie tylko makaron, ale także ciecierzycę. Jeśli lubisz potrawy zabielane, nie musisz z nich całkowicie rezygnować, gotując wegańską zupę – wystarczy, że śmietanę lub jogurt zamienisz na mleko kokosowe. W ten sposób przyrządzisz danie w stylu orientalnym, np. indyjską zupę pomidorową. Jej słodycz przełam dodatkiem chili i kolendry. Będzie doskonale smakowała z indyjskim chlebem naan albo pitą, możesz dodać do niej także nieco wegańskiego jogurtu sojowego. Warzywna zupa z czerwonego curry to także sposób na wykorzystanie mleczka kokosowego. W jej skład wchodzi również kalafior, fasolka, pomidorki koktajlowe oraz kolendra. Wśród zup wegańskich, podobnie jak innych zgodnych z tą dietą potraw, ważne miejsce zajmują te z dodatkiem soczewicy. Gęsta zupa z zielonej soczewicy z dodatkiem ziemniaków, marchewki i selera może stanowić samodzielne danie obiadowe. Do przygotowania zup wegańskich sprawdzą się także takie produkty jak: ciecierzyca, tofu, ryż, makaron bez jajek, jak również wszelkie pestki i orzechy do posypania. Gotowanie wegańskich potraw to świetny sposób na poznawanie nowych smaków i przypraw. Przekonaj się o tym, przygotowując dania z naszych przepisów.