Przepisy na Zupy wegańskie

8 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (8)

Warzywna zupa z czerwonego curry
ratingratingratingratingrating

50

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Szukasz inspiracji na szybki obiad wegetariański, idealny na chłodne jesienne dni? Idealnym wybor...
Gęsta zupa z zielonej soczewicy
ratingratingratingratingrating

59

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zupa z zielonej soczewicy to dobra propozycja na bezmięsny obiad lub ciepłą kolację. Jej bazę sta...
Zupa z kalarepy i rzodkiewek
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Do przygotowania smacznej zupy warzywnej wystarczy tylko kilka prostych składników. Spróbuj zupy...
Bulion warzywny
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bulion warzywny jest niezwykle uniwersalny. Często bywa podstawą zup, np. pomidorowej, ogórkowej...
Wegańska zupa buraczana z orzechami
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
105 min.
Zupa buraczana to doskonała alternatywa dla klasycznego, czerwonego barszczu. Do jej głównych zal...
Szybka zupa z pieczonych pomidorów
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Dziś w kuchni liczy się nie tylko smak potraw, ale także ich sprawne przygotowanie. Możecie łatwo...
Gazpacho – hiszpańska zupa pomidorowa na zimno
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Dziś przenosimy się do słonecznej Hiszpanii, przynajmniej w wymiarze kulinarnym. Tradycyjny chłod...
Zupa ogórkowa
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.

Ciekawostki i porady

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupy wegańskieZupy wegańskie

Zupy wegańskie to prawdziwe bogactwo smaków, kolorów i aromatów. Łączy je jedno: brak składników pochodzenia zwierzęcego. Ugotuj je więc na warzywnym bulionie, a do ich zabielenia nie używaj śmietany ani mleka. Nie dodawaj oczywiście kawałków mięsa ani ryb. W ten sposób bez problemów ugotujesz wiele klasycznych zup. Przykładem może być np. zupa z kalarepy i rzodkiewek. Część warzyw zmiksuj, by powstał gęsty krem, a część dodaj pod koniec gotowania, by stanowiły lekko chrupiące urozmaicenie. Popularny rosół zastąp warzywnym bulionem. Wywar z marchewki, pietruszki, selera, cebuli i pora będzie doskonale pasował do makaronu lub ryżu, może być też bazą innych zup albo sosów. Wegańska będzie także zupa pomidorowa, jeśli ugotujesz ją na jarzynowym bulionie. Ugotuj ją z dodatkiem pomidorów z puszki, obranych już ze skórki, dopraw czosnkiem i świeżymi ziołami. Lubisz kuchenne eksperymenty? Do pomidorówki dodaj nie tylko makaron, ale także ciecierzycę. Jeśli lubisz potrawy zabielane, nie musisz z nich całkowicie rezygnować, gotując wegańską zupę – wystarczy, że śmietanę lub jogurt zamienisz na mleko kokosowe. W ten sposób przyrządzisz danie w stylu orientalnym, np. indyjską zupę pomidorową. Jej słodycz przełam dodatkiem chili i kolendry. Będzie doskonale smakowała z indyjskim chlebem naan albo pitą, możesz dodać do niej także nieco wegańskiego jogurtu sojowego. Warzywna zupa z czerwonego curry to także sposób na wykorzystanie mleczka kokosowego. W jej skład wchodzi również kalafior, fasolka, pomidorki koktajlowe oraz kolendra. Wśród zup wegańskich, podobnie jak innych zgodnych z tą dietą potraw, ważne miejsce zajmują te z dodatkiem soczewicy. Gęsta zupa z zielonej soczewicy z dodatkiem ziemniaków, marchewki i selera może stanowić samodzielne danie obiadowe. Do przygotowania zup wegańskich sprawdzą się także takie produkty jak: ciecierzyca, tofu, ryż, makaron bez jajek, jak również wszelkie pestki i orzechy do posypania. Gotowanie wegańskich potraw to świetny sposób na poznawanie nowych smaków i przypraw. Przekonaj się o tym, przygotowując dania z naszych przepisów.