Przepisy na Zupy wegańskie
13 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Zupy wegańskie
Zupy wegańskie to prawdziwe bogactwo smaków, kolorów i aromatów. Łączy je jedno: brak składników pochodzenia zwierzęcego. Ugotuj je więc na warzywnym bulionie, a do ich zabielenia nie używaj śmietany ani mleka. Nie dodawaj oczywiście kawałków mięsa ani ryb. W ten sposób bez problemów ugotujesz wiele klasycznych zup. Przykładem może być np. zupa z kalarepy i rzodkiewek. Część warzyw zmiksuj, by powstał gęsty krem, a część dodaj pod koniec gotowania, by stanowiły lekko chrupiące urozmaicenie. Popularny rosół zastąp warzywnym bulionem. Wywar z marchewki, pietruszki, selera, cebuli i pora będzie doskonale pasował do makaronu lub ryżu, może być też bazą innych zup albo sosów. Wegańska będzie także zupa pomidorowa, jeśli ugotujesz ją na jarzynowym bulionie. Ugotuj ją z dodatkiem pomidorów z puszki, obranych już ze skórki, dopraw czosnkiem i świeżymi ziołami. Lubisz kuchenne eksperymenty? Do pomidorówki dodaj nie tylko makaron, ale także ciecierzycę. Jeśli lubisz potrawy zabielane, nie musisz z nich całkowicie rezygnować, gotując wegańską zupę – wystarczy, że śmietanę lub jogurt zamienisz na mleko kokosowe. W ten sposób przyrządzisz danie w stylu orientalnym, np. indyjską zupę pomidorową. Jej słodycz przełam dodatkiem chili i kolendry. Będzie doskonale smakowała z indyjskim chlebem naan albo pitą, możesz dodać do niej także nieco wegańskiego jogurtu sojowego. Warzywna zupa z czerwonego curry to także sposób na wykorzystanie mleczka kokosowego. W jej skład wchodzi również kalafior, fasolka, pomidorki koktajlowe oraz kolendra. Wśród zup wegańskich, podobnie jak innych zgodnych z tą dietą potraw, ważne miejsce zajmują te z dodatkiem soczewicy. Gęsta zupa z zielonej soczewicy z dodatkiem ziemniaków, marchewki i selera może stanowić samodzielne danie obiadowe. Do przygotowania zup wegańskich sprawdzą się także takie produkty jak: ciecierzyca, tofu, ryż, makaron bez jajek, jak również wszelkie pestki i orzechy do posypania. Gotowanie wegańskich potraw to świetny sposób na poznawanie nowych smaków i przypraw. Przekonaj się o tym, przygotowując dania z naszych przepisów.



