Składniki
6 sztuk
1 pęczek
2 łyżki
6 łyżek
1 łyżka
1 sztuka
120 gramów
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki umyj, osusz, skrop olejem, solą morską oraz rozmarynem Knorr. Zwiń w folię aluminiową i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok 1,5h.
Krok 2
W garnku zagotuj 1,5l wody. Dodaj warzywa i ugotuj wywar.
Krok 3
Buraki po upieczeniu lekko wystudź, obierz z skórki, pokrój drobno i dodaj do wywaru.
Krok 4
Zupę dopraw, musztardą, octem, żurawiną, czosnkiem, zagotuj i zmiksuj na gładki krem.
Krok 5
Orzechy lekko spraż na patelni i podawaj posypane na zupie.
Dobra rada:
Do zupy pasują również świeże zioła takie jak natka pietruszki i koperek, a także chlebowe grzanki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegańska zupa buraczana z orzechami
Zupa buraczana to doskonała alternatywa dla klasycznego, czerwonego barszczu. Do jej głównych zalet należą szybkość i łatwość przygotowania oraz ciekawa forma, w której się ją podaje. Ale to nie wszystko! Zobacz, jak przyrządzić wegańską zupę buraczaną z orzechami i przede wszystkim spróbuj, jak dobrze smakuje.
Dla kogo?
Dla tych, którzy lubią niekonwencjonalne kompozycje smaków. Wychodząc naprzeciw ich oczekiwaniom, tworzymy receptury proste, a jednocześnie bardzo oryginalne!
Na jaką okazję?
Zupę buraczaną z orzechami podaj podczas uroczystego obiadu. Na pewno zaskoczysz i zaciekawisz wszystkich gości.
Czy wiesz, że?
Orzechy włoskie uprawiane były już w czasach starożytnych (znane są mniej więcej od 2500 r. p.n.e.). Co ciekawe, drzewa orzecha włoskiego mogą rodzić owoce nawet do 10 lat od ich posadzenia.
Dla urozmaicenia:
Do zupy buraczanej podać możesz grzanki (np. z dodatkiem masła czosnkowego) lub świeże, jeszcze ciepłe pieczywo. Niebo w gębie!