Wegańska zupa buraczana z orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegańska zupa buraczana z orzechami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
143 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
105 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

156 osób wydrukowało

Pobierz pdf

223 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 pęczek

2 łyżki

6 łyżek

1 łyżka

1 sztuka

120 gramów

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki umyj, osusz, skrop olejem, solą morską oraz rozmarynem Knorr. Zwiń w folię aluminiową i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok 1,5h.

Wegańska zupa buraczana z orzechami - Krok 1

Krok 2

W garnku zagotuj 1,5l wody. Dodaj warzywa i ugotuj wywar.

Wegańska zupa buraczana z orzechami - Krok 2

Krok 3

Buraki po upieczeniu lekko wystudź, obierz z skórki, pokrój drobno i dodaj do wywaru.

Wegańska zupa buraczana z orzechami - Krok 3

Krok 4

Zupę dopraw, musztardą, octem, żurawiną, czosnkiem, zagotuj i zmiksuj na gładki krem.

Wegańska zupa buraczana z orzechami - Krok 4

Krok 5

Orzechy lekko spraż na patelni i podawaj posypane na zupie.

Wegańska zupa buraczana z orzechami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do zupy pasują również świeże zioła takie jak natka pietruszki i koperek, a także chlebowe grzanki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańska zupa buraczana z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańska zupa buraczana z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańska zupa buraczana z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańska zupa buraczana z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańska zupa buraczana z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańska zupa buraczana z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańska zupa buraczana z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańska zupa buraczana z orzechami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegańska zupa buraczana z orzechamiWegańska zupa buraczana z orzechami

Zupa buraczana to doskonała alternatywa dla klasycznego, czerwonego barszczu. Do jej głównych zalet należą szybkość i łatwość przygotowania oraz ciekawa forma, w której się ją podaje. Ale to nie wszystko! Zobacz, jak przyrządzić wegańską zupę buraczaną z orzechami i przede wszystkim spróbuj, jak dobrze smakuje.

Dla kogo?

Dla tych, którzy lubią niekonwencjonalne kompozycje smaków. Wychodząc naprzeciw ich oczekiwaniom, tworzymy receptury proste, a jednocześnie bardzo oryginalne!

Na jaką okazję?

Zupę buraczaną z orzechami podaj podczas uroczystego obiadu. Na pewno zaskoczysz i zaciekawisz wszystkich gości.

Czy wiesz, że?

Orzechy włoskie uprawiane były już w czasach starożytnych (znane są mniej więcej od 2500 r. p.n.e.). Co ciekawe, drzewa orzecha włoskiego mogą rodzić owoce nawet do 10 lat od ich posadzenia.

Dla urozmaicenia:

Do zupy buraczanej podać możesz grzanki (np. z dodatkiem masła czosnkowego) lub świeże, jeszcze ciepłe pieczywo. Niebo w gębie!