Wielkanocna zupa ziemniaczana z batatów z chrzanem
łatwe
158 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 sztuka
3 łyżki
1 szczypta
1 łyżeczka
1 łyżka
4 sztuki
4 łyżki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj, osusz, przekrój wzdłuż na pół, skrop olejem i upiecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut aż będą miękkie.

Krok 2
Zagotuj 600ml wody z kostką Knorr.

Krok 3
Po upieczeniu wydrąż miąższ z ziemniaków za pomocą łyżki i dodaj do zupy.

Krok 4
Dodaj również przyprawy Knorr, masło i zagotuj. Następnie zmiksuj zupę na gładki krem.

Krok 5
Boczek pokrój w cieniutkie paseczki i podsmaż na patelni aż zrobi się mocno chrupiący. Szczypiorek posiekaj. Zupę podawaj w szerokich talerzach. Na środku połóż łyżkę chrzanu i posyp całość chrupiącym boczkiem oraz zielonym szczypiorkiem.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wielkanocna zupa ziemniaczana z batatów z chrzanem
Zupa z batatów to potrawa, która godnie zastąpi na wielkanocnym stole tradycyjny żurek. Charakterystyczne dodatki, takie jak boczek czy chrzan, dobrze podkreślają jej niebanalny charakter. Dzięki tak mistrzowskiemu połączeniu składników możesz być pewien, że te Święta nie będą tylko rodzinne i radosne, ale też pyszne!
Dla kogo?
Dla każdego, kto lubi celebrować z bliskimi wspólne chwile w sposób zbliżający najbardziej – czyli przy wspólnym stole.
Na jaką okazję?
Na śniadanie lub pierwsze danie podczas obiadu. Również na kolację, jeśli zupa z batatów Ci zasmakuje!
Czy wiesz, że?
Bataty pochodzą z Ameryki Północnej i Środkowej. Choć dziś uprawia się je praktycznie w każdym zakątku Ziemi. Aż 85% światowej produkcji tych warzyw pochodzi z Chin.
Dla urozmaicenia:
Jeśli zostanie Ci batatów, możesz z nich przygotować frytki. Pokrój je w paski, skrop oliwą i obtocz w przyprawach takich jak papryka czy oregano. Później włóż na kilkanaście minut do piekarnika i voila! Gotowe.