Wielkanocna zupa ziemniaczana z batatów z chrzanem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wielkanocna zupa ziemniaczana z batatów z chrzanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

45 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

3 łyżki

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżka

4 sztuki

4 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj, osusz, przekrój wzdłuż na pół, skrop olejem i upiecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut aż będą miękkie.

Wielkanocna zupa ziemniaczana z batatów z chrzanem - Krok 1

Krok 2

Zagotuj 600ml wody z kostką Knorr.

Wielkanocna zupa ziemniaczana z batatów z chrzanem - Krok 2

Krok 3

Po upieczeniu wydrąż miąższ z ziemniaków za pomocą łyżki i dodaj do zupy.

Wielkanocna zupa ziemniaczana z batatów z chrzanem - Krok 3

Krok 4

Dodaj również przyprawy Knorr, masło i zagotuj. Następnie zmiksuj zupę na gładki krem.

Wielkanocna zupa ziemniaczana z batatów z chrzanem - Krok 4

Krok 5

Boczek pokrój w cieniutkie paseczki i podsmaż na patelni aż zrobi się mocno chrupiący. Szczypiorek posiekaj. Zupę podawaj w szerokich talerzach. Na środku połóż łyżkę chrzanu i posyp całość chrupiącym boczkiem oraz zielonym szczypiorkiem.

Wielkanocna zupa ziemniaczana z batatów z chrzanem - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocna zupa ziemniaczana z batatów z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocna zupa ziemniaczana z batatów z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocna zupa ziemniaczana z batatów z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocna zupa ziemniaczana z batatów z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocna zupa ziemniaczana z batatów z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocna zupa ziemniaczana z batatów z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocna zupa ziemniaczana z batatów z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wielkanocna zupa ziemniaczana z batatów z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wielkanocna zupa ziemniaczana z batatów z chrzanemWielkanocna zupa ziemniaczana z batatów z chrzanem

Zupa z batatów to potrawa, która godnie zastąpi na wielkanocnym stole tradycyjny żurek. Charakterystyczne dodatki, takie jak boczek czy chrzan, dobrze podkreślają jej niebanalny charakter. Dzięki tak mistrzowskiemu połączeniu składników możesz być pewien, że te Święta nie będą tylko rodzinne i radosne, ale też pyszne!

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubi celebrować z bliskimi wspólne chwile w sposób zbliżający najbardziej – czyli przy wspólnym stole.

Na jaką okazję?

Na śniadanie lub pierwsze danie podczas obiadu. Również na kolację, jeśli zupa z batatów Ci zasmakuje!

Czy wiesz, że?

Bataty pochodzą z Ameryki Północnej i Środkowej. Choć dziś uprawia się je praktycznie w każdym zakątku Ziemi. Aż 85% światowej produkcji tych warzyw pochodzi z Chin.

Dla urozmaicenia:

Jeśli zostanie Ci batatów, możesz z nich przygotować frytki. Pokrój je w paski, skrop oliwą i obtocz w przyprawach takich jak papryka czy oregano. Później włóż na kilkanaście minut do piekarnika i voila! Gotowe.