Złociste pierogi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Złociste pierogi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

200 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

119 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

40 gramów

2 łyżki

250 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę zagotuj z połowę masła i kurkumą .

Złociste pierogi  - Krok 1

Krok 2

Mąkę połącz z jajkiem, wlej gorący płyn i szybko zagnieć ciasto. Gotowe odstaw do lodówki na 30 minut.

Złociste pierogi  - Krok 2

Krok 3

W tym czasie przygotuj farsz. Twaróg rozetrzyj z majerankiem i przyprawą Knorr oraz dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Złociste pierogi  - Krok 3

Krok 4

Ciasto rozwałkuj i zwijaj klasyczne pierogi. Gotuj w lekko osolonym wrzątku i podawaj z świeżym masłem.

Złociste pierogi  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Pierog możesz podawać smażone lub gotowane.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Złociste pierogi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Złociste pierogi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Złociste pierogi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Złociste pierogi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Złociste pierogi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Złociste pierogi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Złociste pierogi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Złociste pierogi  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Złociste pierogi Złociste pierogi

Nawet najbardziej tradycyjne przepisy warto od czasu do czasu urozmaicać. Tym razem stawiamy na przyprawy. Kurkuma doda pierogom pięknego, żółto-złotego koloru, a majeranek intensywnego zapachu. To będzie prawdziwa uczta smaków i aromatów!

Dla kogo? 

Wielbicieli pierogów z pewnością nie brakuje w Twoim otoczeniu. Specjalnie dla nich przygotuj pyszne, złociste pierogi prosto z wody lub podsmażane. Co kto lubi!

Na jaką okazję? 

Domowe pierogi zrobić możesz wtedy, gdy spodziewasz się odwiedzin osoby, która przebywała dłużej poza rodzinnym domem. Takie smaczne powitanie z pewnością zostanie docenione.

Czy wiesz, że? 

Kurkuma pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. W wielu krajach nazywana jest „żółtym korzeniem” ze względu na swój intensywny, promienny kolor. Do dziś używa się jej także jako barwnika.

Dla urozmaicenia 

Jeśli jesteś fanem pierogów ruskich, to do farszu z twarogu, cebuli i ziół, podanych w przepisie, możesz dodać także ziemniaki.