Złociste pierogi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Złociste pierogi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
201 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

127 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

40 gramów

2 łyżki

250 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę zagotuj z połowę masła i kurkumą .

Złociste pierogi  - Krok 1

Krok 2

Mąkę połącz z jajkiem, wlej gorący płyn i szybko zagnieć ciasto. Gotowe odstaw do lodówki na 30 minut.

Złociste pierogi  - Krok 2

Krok 3

W tym czasie przygotuj farsz. Twaróg rozetrzyj z majerankiem i przyprawą Knorr oraz dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Złociste pierogi  - Krok 3

Krok 4

Ciasto rozwałkuj i zwijaj klasyczne pierogi. Gotuj w lekko osolonym wrzątku i podawaj z świeżym masłem.

Złociste pierogi  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Pierog możesz podawać smażone lub gotowane.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Złociste pierogi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Złociste pierogi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Złociste pierogi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Złociste pierogi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Złociste pierogi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Złociste pierogi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Złociste pierogi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Złociste pierogi  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Złociste pierogi Złociste pierogi

Nawet najbardziej tradycyjne przepisy warto od czasu do czasu urozmaicać. Tym razem stawiamy na przyprawy. Kurkuma doda pierogom pięknego, żółto-złotego koloru, a majeranek intensywnego zapachu. To będzie prawdziwa uczta smaków i aromatów!

Dla kogo? 

Wielbicieli pierogów z pewnością nie brakuje w Twoim otoczeniu. Specjalnie dla nich przygotuj pyszne, złociste pierogi prosto z wody lub podsmażane. Co kto lubi!

Na jaką okazję? 

Domowe pierogi zrobić możesz wtedy, gdy spodziewasz się odwiedzin osoby, która przebywała dłużej poza rodzinnym domem. Takie smaczne powitanie z pewnością zostanie docenione.

Czy wiesz, że? 

Kurkuma pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. W wielu krajach nazywana jest „żółtym korzeniem” ze względu na swój intensywny, promienny kolor. Do dziś używa się jej także jako barwnika.

Dla urozmaicenia 

Jeśli jesteś fanem pierogów ruskich, to do farszu z twarogu, cebuli i ziół, podanych w przepisie, możesz dodać także ziemniaki.