Złociste pierogi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Złociste pierogi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

144 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

73 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

40 gramów

2 łyżki

250 gramów

1 łyżka

1 łyżka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę zagotuj z połowę masła i kurkumą Knorr.

Złociste pierogi  - Krok 1

Krok 2

Mąkę połącz z jajkiem, wlej gorący płyn i szybko zagnieć ciasto. Gotowe odstaw do lodówki na 30 minut.

Złociste pierogi  - Krok 2

Krok 3

W tym czasie przygotuj farsz. Twaróg rozetrzyj z majerankiem i cebulą Knorr oraz dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Złociste pierogi  - Krok 3

Krok 4

Ciasto rozwałkuj i zwijaj klasyczne pierogi. Gotuj w lekko osolonym wrzątku i podawaj z świeżym masłem.

Złociste pierogi  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Pierog możesz podawać smażone lub gotowane.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Złociste pierogi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Złociste pierogi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Złociste pierogi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Złociste pierogi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Złociste pierogi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Złociste pierogi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Złociste pierogi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Złociste pierogi  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Złociste pierogi Złociste pierogi

Nawet najbardziej tradycyjne przepisy warto od czasu do czasu urozmaicać. Tym razem stawiamy na przyprawy. Kurkuma doda pierogom pięknego, żółto-złotego koloru, a majeranek intensywnego zapachu. To będzie prawdziwa uczta smaków i aromatów!

Dla kogo? 

Wielbicieli pierogów z pewnością nie brakuje w Twoim otoczeniu. Specjalnie dla nich przygotuj pyszne, złociste pierogi prosto z wody lub podsmażane. Co kto lubi!

Na jaką okazję? 

Domowe pierogi zrobić możesz wtedy, gdy spodziewasz się odwiedzin osoby, która przebywała dłużej poza rodzinnym domem. Takie smaczne powitanie z pewnością zostanie docenione.

Czy wiesz, że? 

Kurkuma pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. W wielu krajach nazywana jest „żółtym korzeniem” ze względu na swój intensywny, promienny kolor. Do dziś używa się jej także jako barwnika.

Dla urozmaicenia 

Jeśli jesteś fanem pierogów ruskich, to do farszu z twarogu, cebuli i ziół, podanych w przepisie, możesz dodać także ziemniaki.