Pasztet domowy przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pasztet domowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

104

864 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

1840 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1827 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

200 gramów

200 gramów

100 gramów

2 sztuki

1 pęczek

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

2 sztuki

3 ziarna

6 ziaren

4 sztuki

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

700 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte podgardle pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w małej ilości wody z listkiem i zielem. Wątróbkę opłucz, osusz i oprósz mąką, a następnie usmaż na patelni z pokrojoną w piórka cebulą – dopraw solą, pieprzem i ostudź.

Pasztet domowy - Krok 1

Krok 2

Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Umyte mięso pokrój w dużą kostkę. W garnku roztop łyżkę smalcu, wrzuć warzywa, dodaj listek, ziele, pieprz oraz jałowiec i smaż na mocnym ogniu. Po chwili dodaj osuszone mięso, smaż przez chwilę.

Pasztet domowy - Krok 2

Krok 3

Całość zalej około 700 mililitrami wody, dodaj Bulion na wędzonym boczku Knorr, majeranek, suszone grzyby i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś około 1 godziny, do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Wystudź.

Pasztet domowy - Krok 3

Krok 4

Wystudzone podgardle, wątróbki oraz mięso z warzywami przepuść przez maszynkę do mielenia. Masę przełóż do miski, dodaj jajka, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Pasztet domowy - Krok 4

Krok 5

Formę keksówkę natłuść i obsyp bułką tartą. Gotową masę przełóż do formy, wygładź i wstaw do nagrzanego piekarnika. Pasztet piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Pasztet domowy - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Joanna Cichoń

    Joanna Cichoń , 24.03.2020

    A co robię z boczkiem?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pasztet z selera
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet domowyPasztet domowy

Jaki jest pasztet idealny? Zawiera różnorodne mięso, wieprzowe i wołowe, trochę boczku lub słoniny, sporo delikatnej wątróbki i gotowanej włoszczyzny. Co jeszcze warto wiedzieć i dodać? Domowy pasztet z grzybami pachnie obłędnie! Po upieczeniu na wierzchu jest rumiany i chrupiący, w strukturze zwarty, przez co daje się doskonale kroić, ale gdy kawałek pasztetu domowego położysz na chlebie, bez problemu uda się go także rozsmarować. Aż ślinka cieknie, a w brzuchu burczy? Zapoznaj się z naszym przepisem na pasztet domowy i przygotuj swoim bliskim coś naprawdę ekstra.

Dla kogo? Żeby zrobić w domu znakomity pasztet domowy, nie musisz mieć dużo umiejętności, ale z pewnością przyda się cierpliwość, bo przyrządzenie dania trochę trwa. Efekt jednak wszystko wynagradza. Nic dziwnego, że domowy pasztet zwykle stanowi nadzwyczajny rarytas, któremu nie odmawiają nawet najbardziej wybredni krytycy kulinarni.

Na jaką okazję? W wielu domach przepis na pasztet z grzybów jest prawdziwym skarbem, po który sięga się tylko podczas wyjątkowych uroczystości. Pewnie dlatego tak dobrze wygląda na tle eleganckich półmisków. Święta za pasem? Pamiętaj, aby przygotowania zacząć odpowiednio wcześniej, ponieważ w jadłospisie nie może zabraknąć pasztetu domowego.

Czy wiesz, że? Za sprawą przepisu na pasztet domowy możesz wprowadzić do jadalni naprawdę podniosłą atmosferę. Chcesz jadać po królewsku? Do zrobienia pasztetu wykorzystaj mięso z królika, jelenia albo dzika.

Dla urozmaicenia: Pasztet domowy doskonale smakuje solo lub podany na kromce pieczywa. Najlepiej, gdy na takiej kanapce znajdzie się jeszcze plaster kiszonego ogórka lub chrzanowy sos – oto kwintesencja polskiej kuchni śniadaniowej, na co dzień i od święta. Do przepisu na pasztet domowy z mięsa i wątróbki dodaj koniecznie sporo pieprzu, ziela angielskiego i ulubione zioła, my polecamy majeranek.