Składniki
1 kilogram
1 sztuka
200 gramów
200 gramów
100 gramów
2 sztuki
1 pęczek
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
2 sztuki
3 ziarna
6 ziaren
4 sztuki
4 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
700 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyte podgardle pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w małej ilości wody z listkiem i zielem. Wątróbkę opłucz, osusz i oprósz mąką, a następnie usmaż na patelni z pokrojoną w piórka cebulą – dopraw solą, pieprzem i ostudź.
Krok 2
Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Umyte mięso pokrój w dużą kostkę. W garnku roztop łyżkę smalcu, wrzuć warzywa, dodaj listek, ziele, pieprz oraz jałowiec i smaż na mocnym ogniu. Po chwili dodaj osuszone mięso, smaż przez chwilę.
Krok 3
Całość zalej około 700 mililitrami wody, dodaj Bulion na wędzonym boczku Knorr, majeranek, suszone grzyby i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś około 1 godziny, do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Wystudź.
Krok 4
Wystudzone podgardle, wątróbki oraz mięso z warzywami przepuść przez maszynkę do mielenia. Masę przełóż do miski, dodaj jajka, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Formę keksówkę natłuść i obsyp bułką tartą. Gotową masę przełóż do formy, wygładź i wstaw do nagrzanego piekarnika. Pasztet piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasztet domowy
Jaki jest pasztet idealny? Zawiera różnorodne mięso, wieprzowe i wołowe, trochę boczku lub słoniny, sporo delikatnej wątróbki i gotowanej włoszczyzny. Co jeszcze warto wiedzieć i dodać? Domowy pasztet z grzybami pachnie obłędnie! Po upieczeniu na wierzchu jest rumiany i chrupiący, w strukturze zwarty, przez co daje się doskonale kroić, ale gdy kawałek pasztetu domowego położysz na chlebie, bez problemu uda się go także rozsmarować. Aż ślinka cieknie, a w brzuchu burczy? Zapoznaj się z naszym przepisem na pasztet domowy i przygotuj swoim bliskim coś naprawdę ekstra.
Dla kogo? Żeby zrobić w domu znakomity pasztet domowy, nie musisz mieć dużo umiejętności, ale z pewnością przyda się cierpliwość, bo przyrządzenie dania trochę trwa. Efekt jednak wszystko wynagradza. Nic dziwnego, że domowy pasztet zwykle stanowi nadzwyczajny rarytas, któremu nie odmawiają nawet najbardziej wybredni krytycy kulinarni.
Na jaką okazję? W wielu domach przepis na pasztet z grzybów jest prawdziwym skarbem, po który sięga się tylko podczas wyjątkowych uroczystości. Pewnie dlatego tak dobrze wygląda na tle eleganckich półmisków. Święta za pasem? Pamiętaj, aby przygotowania zacząć odpowiednio wcześniej, ponieważ w jadłospisie nie może zabraknąć pasztetu domowego.
Czy wiesz, że? Za sprawą przepisu na pasztet domowy możesz wprowadzić do jadalni naprawdę podniosłą atmosferę. Chcesz jadać po królewsku? Do zrobienia pasztetu wykorzystaj mięso z królika, jelenia albo dzika.
Dla urozmaicenia: Pasztet domowy doskonale smakuje solo lub podany na kromce pieczywa. Najlepiej, gdy na takiej kanapce znajdzie się jeszcze plaster kiszonego ogórka lub chrzanowy sos – oto kwintesencja polskiej kuchni śniadaniowej, na co dzień i od święta. Do przepisu na pasztet domowy z mięsa i wątróbki dodaj koniecznie sporo pieprzu, ziela angielskiego i ulubione zioła, my polecamy majeranek.