Pasztet domowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

101

809 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

1827 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1798 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

200 gramów

200 gramów

100 gramów

2 sztuki

1 pęczek

1 sztuka

2 sztuki

4 sztuki

4 łyżki

1 szczypta

2 łyżki

700 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte podgardle pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w małej ilości wody z listkiem i zielem. Wątróbkę opłucz, osusz i oprósz mąką, a następnie usmaż na patelni z pokrojoną w piórka cebulą – dopraw solą, pieprzem i ostudź.

Pasztet domowy - Krok 1

Krok 2

Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Umyte mięso pokrój w dużą kostkę. W garnku roztop łyżkę smalcu, wrzuć warzywa, dodaj listek, ziele, pieprz oraz jałowiec i smaż na mocnym ogniu. Po chwili dodaj osuszone mięso, smaż przez chwilę.

Pasztet domowy - Krok 2

Krok 3

Całość zalej około 700 mililitrami wody, dodaj Bulion na wędzonym boczku Knorr, majeranek, suszone grzyby i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś około 1 godziny, do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Wystudź.

Pasztet domowy - Krok 3

Krok 4

Wystudzone podgardle, wątróbki oraz mięso z warzywami przepuść przez maszynkę do mielenia. Masę przełóż do miski, dodaj jajka, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Pasztet domowy - Krok 4

Krok 5

Formę keksówkę natłuść i obsyp bułką tartą. Gotową masę przełóż do formy, wygładź i wstaw do nagrzanego piekarnika. Pasztet piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Pasztet domowy - Krok 5
0

Opinie o przepisie

2 osoby oglądają przepis:
Pasztet mieszany
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Esencja do duszonych mięs Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Esencja do duszonych mięs Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet domowyPasztet domowy

Jaki jest pasztet idealny? Zawiera różnorodne mięso, wieprzowe i wołowe, trochę boczku lub słoniny, sporo delikatnej wątróbki i gotowanej włoszczyzny. Po upieczeniu na wierchu jest rumiany i chrupiący, w strukturze zwarty, przez co daje się doskonale kroić, ale gdy jego kawałek położysz na chlebie, bez problemu uda się go także rozsmarować. Najlepiej, gdy na takiej kanapce znajdzie się jeszcze plaster kiszonego ogórka lub chrzanowy sos – oto kwintesencja polskiej kuchni śniadaniowej, na co dzień i od święta. Żeby zrobić w domu znakomity pasztet, nie musisz mieć dużo umiejętności, ale z pewnością przyda się cierpliwość, bo przygotowanie dania trochę trwa. Efekt jednak wszystko wynagradza. Do pasztetu z mięsa i wątróbki dodaj koniecznie sporo pieprzu, ziela angielskiego i ulubione zioła, my polecamy majeranek.