Pasztet domowy – przepis | Przepisy.pl pixel

Pasztet domowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

121

1004 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

2424 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2688 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

200 gramów

200 gramów

100 gramów

2 sztuki

1 pęczek

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

2 sztuki

3 ziarna

6 ziaren

4 sztuki

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

700 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte podgardle na pasztet domowy pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w małej ilości wody z listkiem i zielem. Wątróbkę opłucz, osusz i oprósz mąką, a następnie usmaż na patelni z pokrojoną w piórka cebulą – dopraw solą, pieprzem i ostudź.

Pasztet domowy - Krok 1

Krok 2

Warzywa do pasztetu domowego obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Umyte mięso pokrój w dużą kostkę. W garnku roztop łyżkę smalcu, wrzuć warzywa, dodaj listek, ziele, pieprz oraz jałowiec i smaż na mocnym ogniu. Po chwili dodaj osuszone mięso, smaż przez chwilę.

Pasztet domowy - Krok 2

Krok 3

Całość zalej około 700 mililitrami wody, dodaj kostkę Rosół wołowy Knorr, majeranek, suszone grzyby i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś około 1 godziny, do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Wystudź.

Pasztet domowy - Krok 3

Krok 4

Wystudzone podgardle, wątróbki oraz mięso z warzywami przepuść przez maszynkę do mielenia. Masę na pasztet domowy przełóż do miski, dodaj jajka, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Pasztet domowy - Krok 4

Krok 5

Formę keksówkę natłuść i obsyp bułką tartą. Gotową masę na pasztet domowy przełóż do formy, wygładź i wstaw do nagrzanego piekarnika. Pasztet piecz przez 45 minut w temperaturze 180°C.

Pasztet domowy - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Marta Raczyńska

    Marta Raczyńska , 18.12.2022

    Upiekłam pasztet z podanego przepisu ,smakował wybornie. Zamiast grzybów suszonych można dodać pieczarki. Warto włożyć pasztet na noc do lodówki ,aby nie kruszył się podczas krojenia. Warto także do połowy litra bulionu dodać dwie łyżeczki żelatyny i pokrojone ugotowane warzywa z rosołu. Bulionem zalewamy przestudzony pasztet.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesiek

    Wiesiek , 17.12.2021

    Można dodać szczyptę gałki muszkatałowej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Cichoń

    Joanna Cichoń , 24.03.2020

    A co robię z boczkiem?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet domowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet domowyPasztet domowy

Idealny pasztet domowy powinien zawierać różne rodzaje mięsa: wieprzowe i wołowe, trochę boczku lub słoniny, sporo delikatnej wątróbki i gotowanej włoszczyzny. Co jeszcze warto wiedzieć i dodać? Domowy pasztet z grzybami pachnie obłędnie! Po upieczeniu na wierzchu jest rumiany i chrupiący, w strukturze zwarty, przez co daje się doskonale kroić, ale gdy kawałek pasztetu domowego położysz na chlebie, bez problemu uda się go także rozsmarować. Aż ślinka cieknie, a w brzuchu burczy? O to właśnie chodzi! Już teraz możesz przygotować idealny pasztet domowy według naszej receptury. Porzuć sklepowe wyroby, których skład i cena pozostawiają wiele do życzenia. Już teraz zapoznaj się z naszym sprawdzonym, starym przepisem na pasztet domowy i przygotuj swoim bliskim coś naprawdę ekstra. Wskazówki i lista składników czekają na Ciebie, więc do dzieła. Prawdziwa uczta smaków, na której sprawdzony przepis na pasztet domowy zrobi furorę, już wkrótce. To jak, kiedy zaczynasz przygotowania?

Dla kogo?

Żeby zrobić w domu znakomity pasztet domowy, nie musisz mieć dużo umiejętności. Porzuć zmartwienia o kulinarnych brakach, ponieważ w naszej recepturze wyjaśniamy cały proces krok po kroku. Dzięki temu przepis na pasztet domowy jest dostępny dla wszystkich, nawet nowicjuszy i osób zaczynających przygodę z gotowaniem. Musisz jednak wiedzieć, że podczas przygotowania naszego specjału z pewnością przyda się cierpliwość. Cały proces składa się z kilku złożonych czynności, dlatego warto przeznaczyć na niego kilka godzin. Chociaż przyrządzenie dania z przepisu na pasztet trochę trwa, to efekt jednak wszystko wynagradza. Domowy pasztet zwykle stanowi nadzwyczajny rarytas, któremu nie odmawiają nawet najbardziej wybredni krytycy kulinarni.

Na jaką okazję?

W wielu domach stary przepis na pasztet z grzybów jest prawdziwym skarbem, po który sięga się tylko podczas wyjątkowych uroczystości. Pewnie dlatego domowy pasztet tak dobrze wygląda na tle eleganckich półmisków. Zaserwuj go na imieninach lub urodzinach, a z pewnością spotkasz się z aprobatą i pochwałami od wszystkich gości. Święta za pasem? Na stole nie może zabraknąć najlepszego specjału, jakim jest domowy pasztet pieczony. Pamiętaj, aby przygotowania zacząć odpowiednio wcześniej! W uroczystym jadłospisie nie może przecież zabraknąć pasztetu domowego, a przedświąteczna gorączka i brak czasu mogą dać się we znaki i pokrzyżować Twoje plany. Wielkie wydarzenia to dobre okazje na zaserwowanie mięsnych wyrobów, jednak nie musisz na nie czekać, by przyrządzić wyśmienity pasztet domowy. Do tego smaku po prostu chce się wracać jak najszybciej, więc podaj mięsny wyrób, gdy tylko najdzie Cię ochota. Domowy pasztet sprawdzi się jako dodatek do kanapek, które zjesz na śniadanie lub kolację. Podsumowując, nasza receptura jest obowiązkowym elementem menu każdego smakosza mięsnych wyrobów. Do dzieła!

Czy wiesz, że?

Do przygotowania naszego przepisu na pasztet domowy z mieszanego mięsa będziesz potrzebować wołowiny oraz wieprzowiny. Przepuść je przez maszynkę do mielenia, a uzyskasz gładką masę o doskonałej konsystencji. Za sprawą przepisu na pasztet domowy możesz wprowadzić do jadalni naprawdę podniosłą atmosferę. Chcesz jadać po królewsku? Do zrobienia pasztetu domowego wykorzystaj mięso z królika, jelenia albo dzika. Nie zapomnij także o przyprawach, dzięki którym pasztet wyróżnia się niezwykłym aromatem. Poczujesz go kilka minut po włożeniu wyrobu do piekarnika. Na liście składników znajdziesz m.in. pieprz, ziele angielskie oraz majeranek, dzięki którym danie wyjdzie doskonale. O wyjątkowy smak zadbają także suszone grzyby. Te leśne specjały idealnie komponują się z mięsem wołowym oraz wieprzowym. Całość uzupełni świeża włoszczyzna oraz cebula. Nie czekaj i już teraz dowiedz się, jak zrobić pasztet domowy. Nasza receptura czeka! 

Dla urozmaicenia:

Pasztet domowy doskonale smakuje solo. Pokrój go na kawałki i ułóż na eleganckiej zastawie, aby wszyscy goście zauważyli jego obecność na stole. Z czym serwować nasz wyrób mięsny? Opcji jest naprawdę sporo! Pasztet domowy przepis dobrze smakuje podany na kromce pieczywa. Możesz kupić je w piekarni lub skorzystać z naszych innych przepisów i zaserwować gościom chrupiący chleb domowej roboty. Najlepiej, gdy na takiej kanapce z pasztetem znajdzie się jeszcze plaster kiszonego ogórka lub chrzanowy sos – oto kwintesencja polskiej kuchni śniadaniowej, na co dzień i od święta. Te wyraziste w smaku dodatki są przepustką do prawdziwej uczty z najlepszymi specjałami. Do przepisu na pasztet domowy z mięsa i wątróbki dodaj koniecznie sporo pieprzu, ziela angielskiego i ulubione zioła, my polecamy majeranek. Później koniecznie podziel się z nami opinią na temat przygotowanego specjału. Napisz w komentarzu, jak smakował Ci domowy pasztet i czy podzieliłeś się recepturą z bliskimi. Mamy nadzieję, że odpowiedź na te pytania brzmi: TAK!