Foie gras - przepis na pasztet francuski z wątróbek | Przepisy.pl pixel

Pasztet z wątróbek a la foie gras

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
120 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

225 osób wydrukowało

Pobierz pdf

275 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

1 szczypta

1 sztuka

2 sztuki

5 sztuk

90 mililitrów

350 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrojoną w kostkę szalotkę zeszklij na kilku łyżkach klarowanego masła, dodaj przyprawy, całość smaż chwilę, dodaj sok pomarańczowy, otartą skórkę i Bulionetkę drobiową Knorr.

Pasztet z wątróbek a la foie gras - Krok 1

Krok 2

Oczyść wątróbkę z błon i tłuszczu, drobno posiekaj.

Pasztet z wątróbek a la foie gras - Krok 2

Krok 3

Do masy dodaj resztę masła i dokładnie wymieszaj. Całość zmiksuj na gładką masę. Uzyskaną pastę wyłóż do wysmarowanych masłem kokilek lub innych foremek. Zawiń wielokrotnie folią tak aby foremki były szczelne.

Krok 4

Piecz w kąpieli wodnej w temperaturze 160°C przez około 2 godziny

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z wątróbek a la foie gras - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z wątróbek a la foie gras - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z wątróbek a la foie gras - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z wątróbek a la foie gras - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z wątróbek a la foie gras - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z wątróbek a la foie gras - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z wątróbek a la foie gras - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet z wątróbek a la foie gras - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet z wątróbek a la foie grasPasztet z wątróbek a la foie gras

Są takie potrawy, których boisz się przyrządzać, bo myślisz, że to za trudne? Przecież zawsze można zmodyfikować przepis! Dzisiaj łatwiejsza wersja ekskluzywnej potrawy – foie gras. Oto przed Państwem – pasztet z wątróbki drobiowej a la foie gras.

Dla kogo?

Dla miłośników kuchennych eksperymentów. Wzbij się na wyżyny kulinarnej sztuki i wyczaruj danie z górnej półki. Pasztet z wątróbki drobiowej pieczony w kąpieli wodnej sprawdzi się tu idealnie.

Na jaką okazję?

Na uroczyste przyjęcie albo kolację we dwoje. Zawsze wtedy, gdy chcesz się pochwalić daniem niezwykłym. Pasztet z wątróbki to sukces gwarantowany!

Czy wiesz, że?

W oryginale pasztet foie gras jest produkowany ze stłuszczonych gęsich i kaczych wątróbek. Pasztet z gęsich wątróbek należy do tradycyjnych, a jednocześnie najdroższych dań kuchni francuskiej.

Dla urozmaicenia

Jeśli nie masz pod ręką szalotek, z powodzeniem możesz użyć zwykłej cebuli. Pamiętaj tylko, by drobno ją pokroić.