
Składniki
350 gramów
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
1 szczypta
1 sztuka
2 sztuki
5 sztuk
90 mililitrów
350 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrojoną w kostkę szalotkę zeszklij na kilku łyżkach klarowanego masła, dodaj przyprawy, całość smaż chwilę, dodaj sok pomarańczowy, otartą skórkę i Bulionetkę drobiową Knorr.

Krok 2
Oczyść wątróbkę z błon i tłuszczu, drobno posiekaj.

Krok 3
Do masy dodaj resztę masła i dokładnie wymieszaj. Całość zmiksuj na gładką masę. Uzyskaną pastę wyłóż do wysmarowanych masłem kokilek lub innych foremek. Zawiń wielokrotnie folią tak aby foremki były szczelne.
Krok 4
Piecz w kąpieli wodnej w temperaturze 160°C przez około 2 godziny
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasztet z wątróbek a la foie gras
Są takie potrawy, których boisz się przyrządzać, bo myślisz, że to za trudne? Przecież zawsze można zmodyfikować przepis! Dzisiaj łatwiejsza wersja ekskluzywnej potrawy – foie gras. Oto przed Państwem – pasztet z wątróbki drobiowej a la foie gras.
Dla kogo?
Dla miłośników kuchennych eksperymentów. Wzbij się na wyżyny kulinarnej sztuki i wyczaruj danie z górnej półki. Pasztet z wątróbki drobiowej pieczony w kąpieli wodnej sprawdzi się tu idealnie.
Na jaką okazję?
Na uroczyste przyjęcie albo kolację we dwoje. Zawsze wtedy, gdy chcesz się pochwalić daniem niezwykłym. Pasztet z wątróbki to sukces gwarantowany!
Czy wiesz, że?
W oryginale pasztet foie gras jest produkowany ze stłuszczonych gęsich i kaczych wątróbek. Pasztet z gęsich wątróbek należy do tradycyjnych, a jednocześnie najdroższych dań kuchni francuskiej.
Dla urozmaicenia
Jeśli nie masz pod ręką szalotek, z powodzeniem możesz użyć zwykłej cebuli. Pamiętaj tylko, by drobno ją pokroić.