Pasztet z wątróbek a la foie gras

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

113 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

187 osób wydrukowało

Pobierz pdf

166 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

1 szczypta

1 sztuka

2 sztuki

5 sztuk

90 mililitrów

350 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrojoną w kostkę szalotkę zeszklij na kilku łyżkach klarowanego masła, dodaj przyprawy, całość smaż chwilę, dodaj sok pomarańczowy, otartą skórkę i Bulionetkę drobiową Knorr.

Pasztet z wątróbek a la foie gras - Krok 1

Krok 2

Oczyść wątróbkę z błon i tłuszczu, drobno posiekaj.

Pasztet z wątróbek a la foie gras - Krok 2

Krok 3

Do masy dodaj resztę masła i dokładnie wymieszaj. Całość zmiksuj na gładką masę. Uzyskaną pastę wyłóż do wysmarowanych masłem kokilek lub innych foremek. Zawiń wielokrotnie folią tak aby foremki były szczelne.

Krok 4

Piecz w kąpieli wodnej w temperaturze 160°C przez około 2 godziny

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z wątróbek a la foie gras - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z wątróbek a la foie gras - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z wątróbek a la foie gras - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z wątróbek a la foie gras - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z wątróbek a la foie gras - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z wątróbek a la foie gras - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z wątróbek a la foie gras - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet z wątróbek a la foie grasPasztet z wątróbek a la foie gras

Są takie potrawy, których boisz się przyrządzać, bo myślisz, że to za trudne? Przecież zawsze można zmodyfikować przepis! Dzisiaj łatwiejsza wersja ekskluzywnej potrawy – foie gras. Oto przed Państwem – pasztet z wątróbki drobiowej a la foie gras.

Dla kogo?

Dla miłośników kuchennych eksperymentów. Wzbij się na wyżyny kulinarnej sztuki i wyczaruj danie z górnej półki. Pasztet z wątróbki drobiowej pieczony w kąpieli wodnej sprawdzi się tu idealnie.

Na jaką okazję?

Na uroczyste przyjęcie albo kolację we dwoje. Zawsze wtedy, gdy chcesz się pochwalić daniem niezwykłym. Pasztet z wątróbki to sukces gwarantowany!

Czy wiesz, że?

W oryginale pasztet foie gras jest produkowany ze stłuszczonych gęsich i kaczych wątróbek. Pasztet z gęsich wątróbek należy do tradycyjnych, a jednocześnie najdroższych dań kuchni francuskiej.

Dla urozmaicenia

Jeśli nie masz pod ręką szalotek, z powodzeniem możesz użyć zwykłej cebuli. Pamiętaj tylko, by drobno ją pokroić.