Foie gras - przepis na pasztet francuski z wątróbek | Przepisy.pl pixel

Pasztet z wątróbek a la foie gras

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

119 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

211 osób wydrukowało

Pobierz pdf

245 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

1 szczypta

1 sztuka

2 sztuki

5 sztuk

90 mililitrów

350 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrojoną w kostkę szalotkę zeszklij na kilku łyżkach klarowanego masła, dodaj przyprawy, całość smaż chwilę, dodaj sok pomarańczowy, otartą skórkę i Bulionetkę drobiową Knorr.

Pasztet z wątróbek a la foie gras - Krok 1

Krok 2

Oczyść wątróbkę z błon i tłuszczu, drobno posiekaj.

Pasztet z wątróbek a la foie gras - Krok 2

Krok 3

Do masy dodaj resztę masła i dokładnie wymieszaj. Całość zmiksuj na gładką masę. Uzyskaną pastę wyłóż do wysmarowanych masłem kokilek lub innych foremek. Zawiń wielokrotnie folią tak aby foremki były szczelne.

Krok 4

Piecz w kąpieli wodnej w temperaturze 160°C przez około 2 godziny

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z wątróbek a la foie gras - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z wątróbek a la foie gras - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z wątróbek a la foie gras - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z wątróbek a la foie gras - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z wątróbek a la foie gras - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z wątróbek a la foie gras - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z wątróbek a la foie gras - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet z wątróbek a la foie gras - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet z wątróbek a la foie grasPasztet z wątróbek a la foie gras

Są takie potrawy, których boisz się przyrządzać, bo myślisz, że to za trudne? Przecież zawsze można zmodyfikować przepis! Dzisiaj łatwiejsza wersja ekskluzywnej potrawy – foie gras. Oto przed Państwem – pasztet z wątróbki drobiowej a la foie gras.

Dla kogo?

Dla miłośników kuchennych eksperymentów. Wzbij się na wyżyny kulinarnej sztuki i wyczaruj danie z górnej półki. Pasztet z wątróbki drobiowej pieczony w kąpieli wodnej sprawdzi się tu idealnie.

Na jaką okazję?

Na uroczyste przyjęcie albo kolację we dwoje. Zawsze wtedy, gdy chcesz się pochwalić daniem niezwykłym. Pasztet z wątróbki to sukces gwarantowany!

Czy wiesz, że?

W oryginale pasztet foie gras jest produkowany ze stłuszczonych gęsich i kaczych wątróbek. Pasztet z gęsich wątróbek należy do tradycyjnych, a jednocześnie najdroższych dań kuchni francuskiej.

Dla urozmaicenia

Jeśli nie masz pod ręką szalotek, z powodzeniem możesz użyć zwykłej cebuli. Pamiętaj tylko, by drobno ją pokroić.