Pasztet z wątróbek a la foie gras

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

113 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

187 osób wydrukowało

Pobierz pdf

163 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 szczypta

2 sztuki

5 sztuk

90 mililitrów

350 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrojoną w kostkę szalotkę zeszklij na kilku łyżkach klarowanego masła, dodaj przyprawy, całość smaż chwilę, dodaj sok pomarańczowy, otartą skórkę i Bulionetkę drobiową Knorr.

Pasztet z wątróbek a la foie gras - Krok 1

Krok 2

Oczyść wątróbkę z błon i tłuszczu, drobno posiekaj.

Pasztet z wątróbek a la foie gras - Krok 2

Krok 3

Do masy dodaj resztę masła i dokładnie wymieszaj. Całość zmiksuj na gładką masę. Uzyskaną pastę wyłóż do wysmarowanych masłem kokilek lub innych foremek. Zawiń wielokrotnie folią tak aby foremki były szczelne.

Krok 4

Piecz w kąpieli wodnej w temperaturze 160°C przez około 2 godziny

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z wątróbek a la foie gras - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z wątróbek a la foie gras - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z wątróbek a la foie gras - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z wątróbek a la foie gras - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z wątróbek a la foie gras - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z wątróbek a la foie gras - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z wątróbek a la foie gras - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet z wątróbek a la foie grasPasztet z wątróbek a la foie gras

Są takie potrawy, których boisz się przyrządzać, bo myślisz, że to za trudne? Przecież zawsze można zmodyfikować przepis! Dzisiaj łatwiejsza wersja ekskluzywnej potrawy – foie gras. Oto przed Państwem – pasztet z wątróbki drobiowej a la foie gras.

Dla kogo?

Dla miłośników kuchennych eksperymentów. Wzbij się na wyżyny kulinarnej sztuki i wyczaruj danie z górnej półki. Pasztet z wątróbki drobiowej pieczony w kąpieli wodnej sprawdzi się tu idealnie.

Na jaką okazję?

Na uroczyste przyjęcie albo kolację we dwoje. Zawsze wtedy, gdy chcesz się pochwalić daniem niezwykłym. Pasztet z wątróbki to sukces gwarantowany!

Czy wiesz, że?

W oryginale pasztet foie gras jest produkowany ze stłuszczonych gęsich i kaczych wątróbek. Pasztet z gęsich wątróbek należy do tradycyjnych, a jednocześnie najdroższych dań kuchni francuskiej.

Dla urozmaicenia

Jeśli nie masz pod ręką szalotek, z powodzeniem możesz użyć zwykłej cebuli. Pamiętaj tylko, by drobno ją pokroić.