Kolorowy pasztet warzywny przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kolorowy pasztet warzywny

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

250 gramów

300 gramów

1 kilogram

0.5 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa umyj, obierz i ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blasze do pieczenia. Polej oliwą i przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Piecz przez 40 minut w 200 stopniach.

Krok 2

Wszystkie warzywa zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub posiekaj w malakserze, każde do osobnej miseczki. Do jeszcze gorącej dyni pokrusz kostkę czosnkową i dokładnie wymieszaj. Duś dynię pod przykryciem jeszcze przez kilka minut.

Krok 3

W naczyniu (formatu A4) równomiernie rozłóż pietruszkę, potem marchew, buraki i dynię. Na wierzchu rozsyp pokrojony szczypiorek. Przykryj pasztet folią spożywczą, przyciśnij czymś ciężkim i wstaw na noc do lodówki.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowy pasztet warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowy pasztet warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowy pasztet warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowy pasztet warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowy pasztet warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowy pasztet warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowy pasztet warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej