Składniki
200 gramów
250 gramów
300 gramów
1 kilogram
0.5 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa umyj, obierz i ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blasze do pieczenia. Polej oliwą i przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Piecz przez 40 minut w 200 stopniach.
Krok 2
Wszystkie warzywa zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub posiekaj w malakserze, każde do osobnej miseczki. Do jeszcze gorącej dyni pokrusz kostkę czosnkową i dokładnie wymieszaj. Duś dynię pod przykryciem jeszcze przez kilka minut.
Krok 3
W naczyniu (formatu A4) równomiernie rozłóż pietruszkę, potem marchew, buraki i dynię. Na wierzchu rozsyp pokrojony szczypiorek. Przykryj pasztet folią spożywczą, przyciśnij czymś ciężkim i wstaw na noc do lodówki.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej