Kolorowy pasztet warzywny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kolorowy pasztet warzywny

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

250 gramów

300 gramów

1 kilogram

0.5 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa umyj, obierz i ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blasze do pieczenia. Polej oliwą i przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Piecz przez 40 minut w 200 stopniach.

Krok 2

Wszystkie warzywa zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub posiekaj w malakserze, każde do osobnej miseczki. Do jeszcze gorącej dyni pokrusz kostkę czosnkową i dokładnie wymieszaj. Duś dynię pod przykryciem jeszcze przez kilka minut.

Krok 3

W naczyniu (formatu A4) równomiernie rozłóż pietruszkę, potem marchew, buraki i dynię. Na wierzchu rozsyp pokrojony szczypiorek. Przykryj pasztet folią spożywczą, przyciśnij czymś ciężkim i wstaw na noc do lodówki.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowy pasztet warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowy pasztet warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowy pasztet warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowy pasztet warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowy pasztet warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowy pasztet warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowy pasztet warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kolorowy pasztet warzywny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.

Czytaj więcej