Kolorowy pasztet warzywny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kolorowy pasztet warzywny

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

250 gramów

300 gramów

1 kilogram

0.5 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa umyj, obierz i ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blasze do pieczenia. Polej oliwą i przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Piecz przez 40 minut w 200 stopniach.

Krok 2

Wszystkie warzywa zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub posiekaj w malakserze, każde do osobnej miseczki. Do jeszcze gorącej dyni pokrusz kostkę czosnkową i dokładnie wymieszaj. Duś dynię pod przykryciem jeszcze przez kilka minut.

Krok 3

W naczyniu (formatu A4) równomiernie rozłóż pietruszkę, potem marchew, buraki i dynię. Na wierzchu rozsyp pokrojony szczypiorek. Przykryj pasztet folią spożywczą, przyciśnij czymś ciężkim i wstaw na noc do lodówki.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowy pasztet warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowy pasztet warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowy pasztet warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowy pasztet warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowy pasztet warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowy pasztet warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowy pasztet warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kolorowy pasztet warzywny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej