Kolorowy pasztet warzywny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kolorowy pasztet warzywny

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

250 gramów

300 gramów

1 kilogram

0.5 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa umyj, obierz i ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blasze do pieczenia. Polej oliwą i przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Piecz przez 40 minut w 200 stopniach.

Krok 2

Wszystkie warzywa zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub posiekaj w malakserze, każde do osobnej miseczki. Do jeszcze gorącej dyni pokrusz kostkę czosnkową i dokładnie wymieszaj. Duś dynię pod przykryciem jeszcze przez kilka minut.

Krok 3

W naczyniu (formatu A4) równomiernie rozłóż pietruszkę, potem marchew, buraki i dynię. Na wierzchu rozsyp pokrojony szczypiorek. Przykryj pasztet folią spożywczą, przyciśnij czymś ciężkim i wstaw na noc do lodówki.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowy pasztet warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowy pasztet warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowy pasztet warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowy pasztet warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowy pasztet warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowy pasztet warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowy pasztet warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kolorowy pasztet warzywny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej