Kolorowy pasztet warzywny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kolorowy pasztet warzywny

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

250 gramów

300 gramów

1 kilogram

0.5 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa umyj, obierz i ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blasze do pieczenia. Polej oliwą i przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Piecz przez 40 minut w 200 stopniach.

Krok 2

Wszystkie warzywa zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub posiekaj w malakserze, każde do osobnej miseczki. Do jeszcze gorącej dyni pokrusz kostkę czosnkową i dokładnie wymieszaj. Duś dynię pod przykryciem jeszcze przez kilka minut.

Krok 3

W naczyniu (formatu A4) równomiernie rozłóż pietruszkę, potem marchew, buraki i dynię. Na wierzchu rozsyp pokrojony szczypiorek. Przykryj pasztet folią spożywczą, przyciśnij czymś ciężkim i wstaw na noc do lodówki.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowy pasztet warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowy pasztet warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowy pasztet warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowy pasztet warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowy pasztet warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowy pasztet warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowy pasztet warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kolorowy pasztet warzywny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pasztet z wątróbki
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej