Pasztet z pieczarek – prosty: wegetariański | Przepisy.pl pixel

Pasztet z pieczarek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

85 osób wydrukowało

Pobierz pdf

91 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

2 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

2 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

1 pęczek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, pieczarki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a natkę pietruszki posiekaj.

Pasztet z pieczarek - Krok 1

Krok 2

Bułkę namocz w napoju sojowym przez ok. 10min, następnie odciśnij ją.

Pasztet z pieczarek - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzaną patelnię wlej 3 łyżki oleju i zeszklij cebulę na złoty kolor, następnie dodaj pieczarki i duś aż cała woda z nich odparuje. Zdejmij z ognia i wystudź.

Pasztet z pieczarek - Krok 3

Krok 4

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na puszystą pianę z dodatkiem odrobiny soli.

Pasztet z pieczarek - Krok 4

Krok 5

W dużej misce połącz pieczarki z cebulą, bułkę oraz żółtka jajek. Dodaj pietruszkę i dopraw przyprawą Knorr. Do smaku dodaj pokroszoną kostką rosołowa i ostrą papryką

Pasztet z pieczarek - Krok 5

Krok 6

Do powstałej masy dodaj ubite białko i delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do formy wyłożonej pergaminem i piecz przez 1 godzinę w 180 st. C.

Pasztet z pieczarek - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Przed wstawieniem pasztetu do pieca możesz posypać go z wierzchu ziarnami sezamu

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet z pieczarek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Naleśniki z pasztetem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet z pieczarekPasztet z pieczarek

Będąc na zakupach, pieczarki można włożyć do koszyka w ciemno – są produktem na tyle uniwersalnym, że zawsze znajdzie się na nie jakiś smakowity pomysł. Tym razem proponujemy przepis na pasztet z pieczarek, który przyrządzić można z podstawowych artykułów, które zazwyczaj większość kucharzy posiada w swoich spiżarkach.

Dla kogo? Wegetariański pasztet z pieczarek ułatwi komponowanie jadłospisu bez mięsa. To propozycja smacznego posiłku nawet dla tych osób, które nie chcą na stałe rezygnować z ukochanych wędlin, kotletów i karkówki – pasztet pieczarkowy świetnie sprawdzi się w roli urozmaicenia.

Na jaką okazję? Paszteciki i krokiety z grzybami to przysmaki, które w wielu domach pojawiają się podczas wigilijnej kolacji. Pasztet z pieczarkami także sprawdzi się jako przystawka przed postną, ale uroczystą wieczerzą.

Czy wiesz, że? Pieczarki do pasztetu można przechowywać w lodówce przez około 4 dni. Poleca się jednak wyjąć je z foliowego opakowania i przełożyć do szklanego pojemnika na żywność.

Dla urozmaicenia: Pasztet z pieczarek można jeść solo lub z kromką pieczywa. Ciekawie smakuje posypany nie tylko sezamem, ale też zmielonymi orzechami laskowymi.