Składniki
0.5 kilograma
2 sztuki
1 sztuka
100 mililitrów
2 sztuki
1 łyżka
2 sztuki
1 pęczek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, pieczarki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a natkę pietruszki posiekaj.
Krok 2
Bułkę namocz w napoju sojowym przez ok. 10min, następnie odciśnij ją.
Krok 3
Na rozgrzaną patelnię wlej 3 łyżki oleju i zeszklij cebulę na złoty kolor, następnie dodaj pieczarki i duś aż cała woda z nich odparuje. Zdejmij z ognia i wystudź.
Krok 4
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na puszystą pianę z dodatkiem odrobiny soli.
Krok 5
W dużej misce połącz pieczarki z cebulą, bułkę oraz żółtka jajek. Dodaj pietruszkę i dopraw przyprawą Knorr. Do smaku dodaj pokroszoną kostką rosołowa i ostrą papryką
Krok 6
Do powstałej masy dodaj ubite białko i delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do formy wyłożonej pergaminem i piecz przez 1 godzinę w 180 st. C.
Dobra rada:
Przed wstawieniem pasztetu do pieca możesz posypać go z wierzchu ziarnami sezamu
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.
Czytaj więcejJesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasztet z pieczarek
Będąc na zakupach, pieczarki można włożyć do koszyka w ciemno – są produktem na tyle uniwersalnym, że zawsze znajdzie się na nie jakiś smakowity pomysł. Tym razem proponujemy przepis na pasztet z pieczarek, który przyrządzić można z podstawowych artykułów, które zazwyczaj większość kucharzy posiada w swoich spiżarkach.
Dla kogo? Wegetariański pasztet z pieczarek ułatwi komponowanie jadłospisu bez mięsa. To propozycja smacznego posiłku nawet dla tych osób, które nie chcą na stałe rezygnować z ukochanych wędlin, kotletów i karkówki – pasztet pieczarkowy świetnie sprawdzi się w roli urozmaicenia.
Na jaką okazję? Paszteciki i krokiety z grzybami to przysmaki, które w wielu domach pojawiają się podczas wigilijnej kolacji. Pasztet z pieczarkami także sprawdzi się jako przystawka przed postną, ale uroczystą wieczerzą.
Czy wiesz, że? Pieczarki do pasztetu można przechowywać w lodówce przez około 4 dni. Poleca się jednak wyjąć je z foliowego opakowania i przełożyć do szklanego pojemnika na żywność.
Dla urozmaicenia: Pasztet z pieczarek można jeść solo lub z kromką pieczywa. Ciekawie smakuje posypany nie tylko sezamem, ale też zmielonymi orzechami laskowymi.