Pasztet z piersi indyka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasztet z piersi indyka

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

4

4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżeczka

80 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 szklanka

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę. Im mniejsza kostka, tym szybciej się usmaży. Na patelnię wlej oliwę, dodaj posiekaną cebulę. Smaż pod przykryciem, na małym ogniu przez kilka minut. Dodaj mięso i smaż mieszając, aż się usmaży.

Krok 2

Posyp tymiankiem, pieprzem i pokruszoną kostką czosnkową. Zalej winem. Smaż mieszając, aż wino odparuje.

Krok 3

Jeszcze ciepły pasztet włóż do malaksera. Dodaj masło pokrojone na kawałki i zmiksuj.

Krok 4

Pojemnik wyłóż folią spożywczą. Włóż ciepły pasztet, zawiń folię, wyrównaj powierzchnię i odstaw do wystygnięcia. Kiedy pasztet osiągnie temperaturę pokojową, można go wstawić do lodówki. Będzie gotowy po kilku godzinach, ale nawet taki ciepły jest smaczny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z piersi indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z piersi indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z piersi indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z piersi indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z piersi indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z piersi indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z piersi indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet z piersi indyka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej