Pasztet z piersi indyka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasztet z piersi indyka

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

3

4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

2 łyżki

80 gramów

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę. Im mniejsza kostka, tym szybciej się usmaży. Na patelnię wlej oliwę, dodaj posiekaną cebulę. Smaż pod przykryciem, na małym ogniu przez kilka minut. Dodaj mięso i smaż mieszając, aż się usmaży.

Krok 2

Posyp tymiankiem, pieprzem i pokruszoną kostką czosnkową. Zalej winem. Smaż mieszając, aż wino odparuje.

Krok 3

Jeszcze ciepły pasztet włóż do malaksera. Dodaj masło pokrojone na kawałki i zmiksuj.

Krok 4

Pojemnik wyłóż folią spożywczą. Włóż ciepły pasztet, zawiń folię, wyrównaj powierzchnię i odstaw do wystygnięcia. Kiedy pasztet osiągnie temperaturę pokojową, można go wstawić do lodówki. Będzie gotowy po kilku godzinach, ale nawet taki ciepły jest smaczny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z piersi indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z piersi indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z piersi indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z piersi indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z piersi indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z piersi indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z piersi indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet z piersi indyka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej