Pasztet z piersi indyka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasztet z piersi indyka

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

3

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

2 łyżki

80 gramów

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę. Im mniejsza kostka, tym szybciej się usmaży. Na patelnię wlej oliwę, dodaj posiekaną cebulę. Smaż pod przykryciem, na małym ogniu przez kilka minut. Dodaj mięso i smaż mieszając, aż się usmaży.

Krok 2

Posyp tymiankiem, pieprzem i pokruszoną kostką czosnkową. Zalej winem. Smaż mieszając, aż wino odparuje.

Krok 3

Jeszcze ciepły pasztet włóż do malaksera. Dodaj masło pokrojone na kawałki i zmiksuj.

Krok 4

Pojemnik wyłóż folią spożywczą. Włóż ciepły pasztet, zawiń folię, wyrównaj powierzchnię i odstaw do wystygnięcia. Kiedy pasztet osiągnie temperaturę pokojową, można go wstawić do lodówki. Będzie gotowy po kilku godzinach, ale nawet taki ciepły jest smaczny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z piersi indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z piersi indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z piersi indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z piersi indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z piersi indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z piersi indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z piersi indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet z piersi indyka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej