Pasztet polski przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pasztet polski

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

1

119 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

80 osób wydrukowało

Pobierz pdf

71 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

0.5 kilograma

0.25 kilograma

0.1 kilograma

3 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

10 sztuk

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka włożyć wieprzowinę, wołowinę, boczek i wątróbkę, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wodą i gotować do miękkości.

Krok 2

Mięso odcedzić z wywaru (w którym namoczyć bułkę), ostudzić, przepuścić przez maszynkę razem z bułką.

Krok 3

Do masy mięsnej dodać przyprawy i jajka, następnie wyrobić.

Krok 4

Masę przełożyć do formy keksówki, na wierzchu ułożyć plastry słoniny. Piec ok 1,5 godziny w 180st. Wystudzony pasztet owinąć w folie aluminiową (by nie obsychał).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej