Pasztet polski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasztet polski

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

3

119 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

96 osób wydrukowało

Pobierz pdf

96 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżka

0.5 kilograma

1 łyżeczka

3 sztuki

0.25 kilograma

2 sztuki

0.1 kilograma

0.5 kilograma

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka włożyć wieprzowinę, wołowinę, boczek i wątróbkę, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wodą i gotować do miękkości.

Krok 2

Mięso odcedzić z wywaru (w którym namoczyć bułkę), ostudzić, przepuścić przez maszynkę razem z bułką.

Krok 3

Do masy mięsnej dodać przyprawy i jajka, następnie wyrobić.

Krok 4

Masę przełożyć do formy keksówki, na wierzchu ułożyć plastry słoniny. Piec ok 1,5 godziny w 180st. Wystudzony pasztet owinąć w folie aluminiową (by nie obsychał).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet polski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej