Pasztet polski

Autor: Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

1

119 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

80 osób wydrukowało

Pobierz pdf

71 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

3 sztuki

0.5 kilograma

0.5 kilograma

2 sztuki

1 łyżeczka

0.25 kilograma

2 sztuki

0.1 kilograma

0 sztuk

10 sztuk

1 łyżeczka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka włożyć wieprzowinę, wołowinę, boczek i wątróbkę, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wodą i gotować do miękkości.

Krok 2

Mięso odcedzić z wywaru (w którym namoczyć bułkę), ostudzić, przepuścić przez maszynkę razem z bułką.

Krok 3

Do masy mięsnej dodać przyprawy i jajka, następnie wyrobić.

Krok 4

Masę przełożyć do formy keksówki, na wierzchu ułożyć plastry słoniny. Piec ok 1,5 godziny w 180st. Wystudzony pasztet owinąć w folie aluminiową (by nie obsychał).

0

Opinie o przepisie

Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej