Pasztet polski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasztet polski

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

2

119 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

86 osób wydrukowało

Pobierz pdf

76 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

0.5 kilograma

0.25 kilograma

0.1 kilograma

3 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

10 sztuk

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka włożyć wieprzowinę, wołowinę, boczek i wątróbkę, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wodą i gotować do miękkości.

Krok 2

Mięso odcedzić z wywaru (w którym namoczyć bułkę), ostudzić, przepuścić przez maszynkę razem z bułką.

Krok 3

Do masy mięsnej dodać przyprawy i jajka, następnie wyrobić.

Krok 4

Masę przełożyć do formy keksówki, na wierzchu ułożyć plastry słoniny. Piec ok 1,5 godziny w 180st. Wystudzony pasztet owinąć w folie aluminiową (by nie obsychał).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet polski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Pasztet domowy
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej