PRZEPISY.PL
Pasztet polski - autor:  Dorota Wdowińska-Rozbicka

Pasztet polski

  • 90
  • 6
  • Średnie
  • 0
119
osób dodało do Mniamlisty
119
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • sól1 łyżka
  • pieprz1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa1 łyżeczka
  • słonina w plasterkach
  • ziele angielskie10 szt
  • liść laurowy2 szt
  • Krok 1

    Do garnka włożyć wieprzowinę, wołowinę, boczek i wątróbkę, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wodą i gotować do miękkości.
  • Krok 2

    Mięso odcedzić z wywaru (w którym namoczyć bułkę), ostudzić, przepuścić przez maszynkę razem z bułką.
  • Krok 3

    Do masy mięsnej dodać przyprawy i jajka, następnie wyrobić.
  • Krok 4

    Masę przełożyć do formy keksówki, na wierzchu ułożyć plastry słoniny. Piec ok 1,5 godziny w 180st. Wystudzony pasztet owinąć w folie aluminiową (by nie obsychał).

Więcej przepisów z tym produktem

Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

28
osób dodało do Mniamlisty
90''
3
Łatwe
9
osób dodało do Mniamlisty
90''
8
Średnie
6
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
4
osoby dodały do Mniamlisty
45''
4
Średnie