Pasztet polski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasztet polski

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

4

heart
119 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

98 osób wydrukowało

Pobierz pdf

99 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżka

0.5 kilograma

1 łyżeczka

3 sztuki

0.25 kilograma

2 sztuki

0.1 kilograma

0.5 kilograma

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka włożyć wieprzowinę, wołowinę, boczek i wątróbkę, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wodą i gotować do miękkości.

Krok 2

Mięso odcedzić z wywaru (w którym namoczyć bułkę), ostudzić, przepuścić przez maszynkę razem z bułką.

Krok 3

Do masy mięsnej dodać przyprawy i jajka, następnie wyrobić.

Krok 4

Masę przełożyć do formy keksówki, na wierzchu ułożyć plastry słoniny. Piec ok 1,5 godziny w 180st. Wystudzony pasztet owinąć w folie aluminiową (by nie obsychał).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet polski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej