
Składniki
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
null
1 łyżeczka
1 szklanka
150 gramów
3 sztuki
2 szklanki
null
1 sztuka
2 sztuki
300 gramów
null
300 gramów
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ze składników na ciasto - mąka, margaryna, jajko - zagnieć ciasto, owiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 2
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na oleju, dodaj mięso i duś, aż cały sos wyparuje. Wystudź.
Krok 3
Namocz kajzerkę w mleku, następnie odsącz. Dodaj do mięsa i zmiel razem.
Krok 4
Dołóż pokrojoną w kostkę szynkę, jajko i 2 żółtka. Przypraw solą, pieprzem i gałką.
Krok 5
Następnie dodaj ubite białka.
Krok 6
Keksówkę wysmarowana masłem wylep 2/3 ciasta, nałóż farsz.
Krok 7
Pozostałe ciasto rozwałkuj, wytnij otwór i przykryj masę. Boki ciasta zlep. Posmaruj żółtkiem wymieszanym z łyżką wody.
Krok 8
Piecz 45 minut w 180 stopniach, a następnie jeszcze 30 minut w 170 stopniach.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej