Pasztet w kruchym cieście przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasztet w kruchym cieście

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

null

1 łyżeczka

1 szklanka

150 gramów

3 sztuki

2 szklanki

null

1 sztuka

2 sztuki

300 gramów

null

300 gramów

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ze składników na ciasto - mąka, margaryna, jajko - zagnieć ciasto, owiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.

Krok 2

Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na oleju, dodaj mięso i duś, aż cały sos wyparuje. Wystudź.

Krok 3

Namocz kajzerkę w mleku, następnie odsącz. Dodaj do mięsa i zmiel razem.

Krok 4

Dołóż pokrojoną w kostkę szynkę, jajko i 2 żółtka. Przypraw solą, pieprzem i gałką.

Krok 5

Następnie dodaj ubite białka.

Krok 6

Keksówkę wysmarowana masłem wylep 2/3 ciasta, nałóż farsz.

Krok 7

Pozostałe ciasto rozwałkuj, wytnij otwór i przykryj masę. Boki ciasta zlep. Posmaruj żółtkiem wymieszanym z łyżką wody.

Krok 8

Piecz 45 minut w 180 stopniach, a następnie jeszcze 30 minut w 170 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet w kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet w kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet w kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet w kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet w kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet w kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet w kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet w kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej