Pasztet w kruchym cieście przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasztet w kruchym cieście

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

null

1 łyżeczka

1 szklanka

150 gramów

3 sztuki

2 szklanki

null

1 sztuka

2 sztuki

300 gramów

null

300 gramów

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ze składników na ciasto - mąka, margaryna, jajko - zagnieć ciasto, owiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.

Krok 2

Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na oleju, dodaj mięso i duś, aż cały sos wyparuje. Wystudź.

Krok 3

Namocz kajzerkę w mleku, następnie odsącz. Dodaj do mięsa i zmiel razem.

Krok 4

Dołóż pokrojoną w kostkę szynkę, jajko i 2 żółtka. Przypraw solą, pieprzem i gałką.

Krok 5

Następnie dodaj ubite białka.

Krok 6

Keksówkę wysmarowana masłem wylep 2/3 ciasta, nałóż farsz.

Krok 7

Pozostałe ciasto rozwałkuj, wytnij otwór i przykryj masę. Boki ciasta zlep. Posmaruj żółtkiem wymieszanym z łyżką wody.

Krok 8

Piecz 45 minut w 180 stopniach, a następnie jeszcze 30 minut w 170 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet w kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet w kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet w kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet w kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet w kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet w kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet w kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet w kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej