Pasztet w kruchym cieście

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

0

3 łyżki

300 gramów

2 sztuki

150 gramów

0

3 sztuki

1 sztuka

300 gramów

1 łyżeczka

1 szklanka

1 sztuka

0

2 szklanki

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ze składników na ciasto - mąka, margaryna, jajko - zagnieć ciasto, owiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.

Krok 1

Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na oleju, dodaj mięso i duś, aż cały sos wyparuje. Wystudź.

Krok 1

Namocz kajzerkę w mleku, następnie odsącz. Dodaj do mięsa i zmiel razem.

Krok 1

Dołóż pokrojoną w kostkę szynkę, jajko i 2 żółtka. Przypraw solą, pieprzem i gałką.

Krok 1

Następnie dodaj ubite białka.

Krok 1

Keksówkę wysmarowana masłem wylep 2/3 ciasta, nałóż farsz.

Krok 1

Pozostałe ciasto rozwałkuj, wytnij otwór i przykryj masę. Boki ciasta zlep. Posmaruj żółtkiem wymieszanym z łyżką wody.

Krok 1

Piecz 45 minut w 180 stopniach, a następnie jeszcze 30 minut w 170 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej