Pasztet klasyczny - przepis na pasztet mięsny | Przepisy.pl pixel

Pasztet z mięsa - klasyczny

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
14 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2

1

8 ziaren

2 sztuki

3

1 szczypta

250 gramów

1 łyżeczka

4 sztuki

1

1.5

2 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

8 ziaren

2 sztuki

120 gramów

250 gramów

250 gramów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa opłucz i pokrój kawałki. Umyte i osuszone mięso pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2

Z płata słoniny odłóż 5 dag, resztę pokrój w dużą kostkę, podsmaż na rumiano na rozgrzanej patelni a następnie przełóż do garnka.

Krok 3

Na ta samą patelnię wsyp pokrojoną cebulę, zrumień, wsyp do garnka. Dodaj warzywa, liście laurowe ziele angielskie pieprz, wlej wodę (ma przykryć mięso) i dodaj kostkę rosołową Knorr. Gotuj na małym ogniu 50 - 60 minut, aż mięso będzie miękkie. Na 10 minut przed końcem dodaj wątróbkę.

Krok 4

Po tym czasie zdejmij garnek z palnika, włóż do garnka bułki, aby namokły. Odcedź wszystko, zmiel dwukrotnie (na drobnym sitku). Do powstałej masy dołóż jajka, gałkę muszkatołową, imbir i pieprz, wymieszaj.

Krok 5

Odłożoną słoninę pokrój w cienkie szerokie paski.

Krok 6

Formę do pieczenia wysmaruj margaryną i posyp bułka tartą, włóż do niej masę mięsną (do 2/3 wysokości). NA wierzch ułóż pokrojona słoninę. Włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz 30-40 minut.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z mięsa - klasyczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z mięsa - klasyczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z mięsa - klasyczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z mięsa - klasyczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z mięsa - klasyczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z mięsa - klasyczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z mięsa - klasyczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet z mięsa - klasyczny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej