Pasztet klasyczny - przepis na pasztet mięsny | Przepisy.pl pixel

Pasztet z mięsa - klasyczny

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

14 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1.5

250 gramów

250 gramów

250 gramów

120 gramów

3

1

1

2

4 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

8 ziaren

8 ziaren

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa opłucz i pokrój kawałki. Umyte i osuszone mięso pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2

Z płata słoniny odłóż 5 dag, resztę pokrój w dużą kostkę, podsmaż na rumiano na rozgrzanej patelni a następnie przełóż do garnka.

Krok 3

Na ta samą patelnię wsyp pokrojoną cebulę, zrumień, wsyp do garnka. Dodaj warzywa, liście laurowe ziele angielskie pieprz, wlej wodę (ma przykryć mięso) i dodaj kostkę rosołową Knorr. Gotuj na małym ogniu 50 - 60 minut, aż mięso będzie miękkie. Na 10 minut przed końcem dodaj wątróbkę.

Krok 4

Po tym czasie zdejmij garnek z palnika, włóż do garnka bułki, aby namokły. Odcedź wszystko, zmiel dwukrotnie (na drobnym sitku). Do powstałej masy dołóż jajka, gałkę muszkatołową, imbir i pieprz, wymieszaj.

Krok 5

Odłożoną słoninę pokrój w cienkie szerokie paski.

Krok 6

Formę do pieczenia wysmaruj margaryną i posyp bułka tartą, włóż do niej masę mięsną (do 2/3 wysokości). NA wierzch ułóż pokrojona słoninę. Włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz 30-40 minut.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z mięsa - klasyczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z mięsa - klasyczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z mięsa - klasyczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z mięsa - klasyczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z mięsa - klasyczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z mięsa - klasyczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z mięsa - klasyczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet z mięsa - klasyczny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
8 osób ogląda przepis:
Cukinia z kurczakiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej