
Składniki
250 gramów
1.5
250 gramów
250 gramów
250 gramów
120 gramów
3
1
1
2
4 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
2 sztuki
8 ziaren
8 ziaren
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa opłucz i pokrój kawałki. Umyte i osuszone mięso pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2
Z płata słoniny odłóż 5 dag, resztę pokrój w dużą kostkę, podsmaż na rumiano na rozgrzanej patelni a następnie przełóż do garnka.
Krok 3
Na ta samą patelnię wsyp pokrojoną cebulę, zrumień, wsyp do garnka. Dodaj warzywa, liście laurowe ziele angielskie pieprz, wlej wodę (ma przykryć mięso) i dodaj kostkę rosołową Knorr. Gotuj na małym ogniu 50 - 60 minut, aż mięso będzie miękkie. Na 10 minut przed końcem dodaj wątróbkę.
Krok 4
Po tym czasie zdejmij garnek z palnika, włóż do garnka bułki, aby namokły. Odcedź wszystko, zmiel dwukrotnie (na drobnym sitku). Do powstałej masy dołóż jajka, gałkę muszkatołową, imbir i pieprz, wymieszaj.
Krok 5
Odłożoną słoninę pokrój w cienkie szerokie paski.
Krok 6
Formę do pieczenia wysmaruj margaryną i posyp bułka tartą, włóż do niej masę mięsną (do 2/3 wysokości). NA wierzch ułóż pokrojona słoninę. Włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz 30-40 minut.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSłodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.
Czytaj więcejKrólowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.
Czytaj więcej