
Składniki
2
1
8 ziaren
2 sztuki
3
1 szczypta
250 gramów
1 łyżeczka
4 sztuki
1
1.5
2 łyżki
1 łyżeczka
2 łyżki
8 ziaren
2 sztuki
120 gramów
250 gramów
250 gramów
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa opłucz i pokrój kawałki. Umyte i osuszone mięso pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2
Z płata słoniny odłóż 5 dag, resztę pokrój w dużą kostkę, podsmaż na rumiano na rozgrzanej patelni a następnie przełóż do garnka.
Krok 3
Na ta samą patelnię wsyp pokrojoną cebulę, zrumień, wsyp do garnka. Dodaj warzywa, liście laurowe ziele angielskie pieprz, wlej wodę (ma przykryć mięso) i dodaj kostkę rosołową Knorr. Gotuj na małym ogniu 50 - 60 minut, aż mięso będzie miękkie. Na 10 minut przed końcem dodaj wątróbkę.
Krok 4
Po tym czasie zdejmij garnek z palnika, włóż do garnka bułki, aby namokły. Odcedź wszystko, zmiel dwukrotnie (na drobnym sitku). Do powstałej masy dołóż jajka, gałkę muszkatołową, imbir i pieprz, wymieszaj.
Krok 5
Odłożoną słoninę pokrój w cienkie szerokie paski.
Krok 6
Formę do pieczenia wysmaruj margaryną i posyp bułka tartą, włóż do niej masę mięsną (do 2/3 wysokości). NA wierzch ułóż pokrojona słoninę. Włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz 30-40 minut.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej

































