Pasztet klasyczny - przepis na pasztet mięsny | Przepisy.pl pixel

Pasztet z mięsa - klasyczny

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

14 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1.5

250 gramów

250 gramów

250 gramów

120 gramów

3

1

1

2

4 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

8 ziaren

8 ziaren

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa opłucz i pokrój kawałki. Umyte i osuszone mięso pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2

Z płata słoniny odłóż 5 dag, resztę pokrój w dużą kostkę, podsmaż na rumiano na rozgrzanej patelni a następnie przełóż do garnka.

Krok 3

Na ta samą patelnię wsyp pokrojoną cebulę, zrumień, wsyp do garnka. Dodaj warzywa, liście laurowe ziele angielskie pieprz, wlej wodę (ma przykryć mięso) i dodaj kostkę rosołową Knorr. Gotuj na małym ogniu 50 - 60 minut, aż mięso będzie miękkie. Na 10 minut przed końcem dodaj wątróbkę.

Krok 4

Po tym czasie zdejmij garnek z palnika, włóż do garnka bułki, aby namokły. Odcedź wszystko, zmiel dwukrotnie (na drobnym sitku). Do powstałej masy dołóż jajka, gałkę muszkatołową, imbir i pieprz, wymieszaj.

Krok 5

Odłożoną słoninę pokrój w cienkie szerokie paski.

Krok 6

Formę do pieczenia wysmaruj margaryną i posyp bułka tartą, włóż do niej masę mięsną (do 2/3 wysokości). NA wierzch ułóż pokrojona słoninę. Włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz 30-40 minut.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z mięsa - klasyczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z mięsa - klasyczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z mięsa - klasyczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z mięsa - klasyczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z mięsa - klasyczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z mięsa - klasyczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z mięsa - klasyczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet z mięsa - klasyczny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej