Pasztet z selera: przepis na prosty pasztet - pyszny | Przepisy.pl pixel

Pasztet z selera

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

298 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

663 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

682 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

1.5 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Selery zetrzyj na tarce o grubych oczkach, czosnek przepuść przez praskę, cebule bardzo drobno posiekaj.

Pasztet z selera - Krok 1

Krok 2

Do 1 szklanki zagotowanej wody włóż margarynę, Bulion na włoszczyźnie Knorr, selera, czosnek oraz cebulę. Gotuj na wolnym ogniu około godzinę.

Pasztet z selera - Krok 2

Krok 3

Do zimnych warzyw dodaj jajka, kaszę mannę i bułkę tartą. Dopraw ostrą mieloną papryką. Wymieszaj.

Pasztet z selera - Krok 3

Krok 4

Wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piecz około 80 minut w temperaturze 180 stopni.

Pasztet z selera - Krok 4
4

Opinie o przepisie

  • Ewelina Zwierz

    Ewelina Zwierz , 20.04.2017

    Pyszny, ciekawy smak .)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Asia Płóciennik

    Asia Płóciennik , 02.09.2016

    Pyszny pasztet. Delikatny i smaczny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Kowalska

    Joanna Kowalska , 21.04.2016

    wyszedł pyszny :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Susan Zamorestein

    Susan Zamorestein , 03.04.2015

    Na prawdę znakomita odmiana od tradycyjnego mięsnego pasztetu :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet z selera - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet z seleraPasztet z selera

Pasztet można przygotować z dowolnego rodzaju mięsa, ryb, soczewicy lub… selera. Nie wierzysz? Wypróbuj ten przepis i przekonaj się na własnym podniebieniu o wszystkich walorach pasztetu selerowego. Od czego zacząć? Na początek potrzebujesz selera, cebuli i czosnku. Zetrzyj i posiekaj drobno te warzywa, a następnie przygotuj bulion. Później dodaj do głównych składników jajka oraz kaszę mannę i bułkę tartą, które wchłoną płyn i jednocześnie sprawią, że pasztet z selera będzie zwarty. Nie zapomnij doprawić dania papryką, która przełamie delikatny smak selera, doda ostrości i wyrazistości. Co jeszcze warto wiedzieć? Szczegóły znajdziesz w naszym przepisie na pasztet z selera – pyszny i nieskomplikowany!

Dla kogo?

Pasztet z selera jest świetną alternatywą dla mięsnych odmian tego dania, spodoba się szczególnie wegetarianom, ale nie tylko. Każdy chętnie skosztuje, gdy zobaczy na talerzu przysmak z selera o zachęcającym, pomarańczowym kolorze.

Na jaką okazję?

Prosty pasztet z selera to doskonała propozycja zarówno na kanapkę, jak i przystawkę lub przekąskę. Z pewnością zrobi furorę na przyjęciu domowym. Łatwo go przyrządzić, a do tego jest pyszny. 

Czy wiesz, że?

Przygotowanie przepisu na pasztet z selera nie wymaga szczególnych umiejętności, ale na degustację chwilę będzie trzeba poczekać. Przełóż całość do blachy i zapiekaj ponad godzinę. Pasztet z selera równie wybornie smakuje na zimno, jak i na ciepło.

Dla urozmaicenia:

Pracując nad przepisem na pasztet z selera, nie zapomnij o dodatkach. Szefowie kuchni szukający niebanalnych połączeń powinni podawać go z żurawiną. Nawet prosty pasztet z selera świetnie będzie smakować z sałatką z zielonych warzyw, np. liśćmi szpinaku, jarmużu albo roszponką.