Składniki
1 kilogram
2 sztuki
4 sztuki
2 sztuki
3 sztuki
1 sztuka
1.5 szklanki
0.5 szklanki
1 łyżka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Selery zetrzyj na tarce o grubych oczkach, czosnek przepuść przez praskę, cebule bardzo drobno posiekaj.
Krok 2
Do 1 szklanki zagotowanej wody włóż margarynę, Bulion na włoszczyźnie Knorr, selera, czosnek oraz cebulę. Gotuj na wolnym ogniu około godzinę.
Krok 3
Do zimnych warzyw dodaj jajka, kaszę mannę i bułkę tartą. Dopraw ostrą mieloną papryką. Wymieszaj.
Krok 4
Wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piecz około 80 minut w temperaturze 180 stopni.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasztet z selera
Pasztet można przygotować z dowolnego rodzaju mięsa, ryb, soczewicy lub… selera. Nie wierzysz? Wypróbuj ten przepis i sama się przekonaj. Pasztet z selera jest świetną alternatywą dla mięsnych odmian tego dania, spodoba się szczególnie wegetarianom, ale nie tylko. To doskonała propozycja zarówno na kanapkę, jak i przystawkę lub przekąskę. Z pewnością zrobi furorę na przyjęciu domowym. Łatwo go przyrządzić, a do tego jest pyszny. Na początek potrzebujesz selera, cebuli i czosnku. Zetrzyj i posiekaj drobno te warzywa, a następnie przygotuj bulion. Później dodaj do głównych składników jajka oraz kaszę mannę i bulkę tartą, które wchłoną płyn i jednocześnie sprawią, że pasztet będzie zwarty. Nie zapomnij doprawić dania papryką, która przełamie delikatny smak selera, doda ostrości i wyrazistości. Przełóż całość do blachy i zapiekaj ponad godzinę. Pasztet równie wybornie smakuje na zimno, jak i na ciepło.