Pasztet z selera

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

284 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

532 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

541 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

1.5 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Selery zetrzyj na tarce o grubych oczkach, czosnek przepuść przez praskę, cebule bardzo drobno posiekaj.

Pasztet z selera - Krok 1

Krok 2

Do 1 szklanki zagotowanej wody włóż margarynę, Bulion na włoszczyźnie Knorr, selera, czosnek oraz cebulę. Gotuj na wolnym ogniu około godzinę.

Pasztet z selera - Krok 2

Krok 3

Do zimnych warzyw dodaj jajka, kaszę mannę i bułkę tartą. Dopraw ostrą mieloną papryką. Wymieszaj.

Pasztet z selera - Krok 3

Krok 4

Wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piecz około 80 minut w temperaturze 180 stopni.

Pasztet z selera - Krok 4
4

Opinie o przepisie

  • Ewelina Zwierz

    Ewelina Zwierz, 20.04.2017

    Pyszny, ciekawy smak .)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Asia Płóciennik

    Asia Płóciennik, 02.09.2016

    Pyszny pasztet. Delikatny i smaczny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Kowalska

    Joanna Kowalska, 21.04.2016

    wyszedł pyszny :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Susan Zamorestein

    Susan Zamorestein, 03.04.2015

    Na prawdę znakomita odmiana od tradycyjnego mięsnego pasztetu :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet z seleraPasztet z selera

Pasztet można przygotować z dowolnego rodzaju mięsa, ryb, soczewicy lub… selera. Nie wierzysz? Wypróbuj ten przepis i sama się przekonaj. Pasztet z selera jest świetną alternatywą dla mięsnych odmian tego dania, spodoba się szczególnie wegetarianom, ale nie tylko. To doskonała propozycja zarówno na kanapkę, jak i przystawkę lub przekąskę. Z pewnością zrobi furorę na przyjęciu domowym. Łatwo go przyrządzić, a do tego jest pyszny. Na początek potrzebujesz selera, cebuli i czosnku. Zetrzyj i posiekaj drobno te warzywa, a następnie przygotuj bulion. Później dodaj do głównych składników jajka oraz kaszę mannę i bulkę tartą, które wchłoną płyn i jednocześnie sprawią, że pasztet będzie zwarty. Nie zapomnij doprawić dania papryką, która przełamie delikatny smak selera, doda ostrości i wyrazistości. Przełóż całość do blachy i zapiekaj ponad godzinę. Pasztet równie wybornie smakuje na zimno, jak i na ciepło.