Wielkanocny pasztet borowikowy z borówką
średnie
15 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
3 łyżki
0.25 sztuki
2 sztuki
1 szczypta
2 łyżki
1 szczypta
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
250 gramów
1 łyżka
1 sztuka
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wołowinę, kurczaka i włoszczyznę gotujemy do miękkości. Następnie wyciągamy z wywaru i studzimy.
Krok 2
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pokrojoną cebulę, następnie dodajemy wątróbkę, a kiedy będzie już miękka odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3
Obieramy kurczaka, dodajemy wołowinę i wątróbkę z cebulą, łyżkę zupy borowikowej oraz jajka i namoczoną wcześniej w mleku bułkę. Wszystko miksujemy blenderem na wysokich obrotach, doprawiamy solą, pieprzem i papryką na koniec dodajemy bułkę tartą. Mieszamy, przekładamy do wysmarowanych foremek i pieczemy ok. 30 min w temp. 180 stopni.
Krok 4
Pasztet podajemy z borówką do mięsa niesłodzoną. Smacznego!

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej