Wielkanocny pasztet borowikowy z borówką
średnie
15 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
3 łyżki
0.25 sztuki
2 sztuki
1 szczypta
2 łyżki
1 szczypta
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
250 gramów
1 łyżka
1 sztuka
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wołowinę, kurczaka i włoszczyznę gotujemy do miękkości. Następnie wyciągamy z wywaru i studzimy.
Krok 2
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pokrojoną cebulę, następnie dodajemy wątróbkę, a kiedy będzie już miękka odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3
Obieramy kurczaka, dodajemy wołowinę i wątróbkę z cebulą, łyżkę zupy borowikowej oraz jajka i namoczoną wcześniej w mleku bułkę. Wszystko miksujemy blenderem na wysokich obrotach, doprawiamy solą, pieprzem i papryką na koniec dodajemy bułkę tartą. Mieszamy, przekładamy do wysmarowanych foremek i pieczemy ok. 30 min w temp. 180 stopni.
Krok 4
Pasztet podajemy z borówką do mięsa niesłodzoną. Smacznego!

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcej