Wielkanocny pasztet borowikowy z borówką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wielkanocny pasztet borowikowy z borówką

Autor: gukinga

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 łyżki

0.25 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

2 łyżki

1 szczypta

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

250 gramów

1 łyżka

1 sztuka

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę, kurczaka i włoszczyznę gotujemy do miękkości. Następnie wyciągamy z wywaru i studzimy.

Krok 2

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pokrojoną cebulę, następnie dodajemy wątróbkę, a kiedy będzie już miękka odstawiamy do wystudzenia.

Krok 3

Obieramy kurczaka, dodajemy wołowinę i wątróbkę z cebulą, łyżkę zupy borowikowej oraz jajka i namoczoną wcześniej w mleku bułkę. Wszystko miksujemy blenderem na wysokich obrotach, doprawiamy solą, pieprzem i papryką na koniec dodajemy bułkę tartą. Mieszamy, przekładamy do wysmarowanych foremek i pieczemy ok. 30 min w temp. 180 stopni.

Krok 4

Pasztet podajemy z borówką do mięsa niesłodzoną. Smacznego!

gukinga

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocny pasztet borowikowy z borówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocny pasztet borowikowy z borówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocny pasztet borowikowy z borówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocny pasztet borowikowy z borówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocny pasztet borowikowy z borówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocny pasztet borowikowy z borówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocny pasztet borowikowy z borówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wielkanocny pasztet borowikowy z borówką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej