Pasztet drobiowy ze śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasztet drobiowy ze śliwkami

Autor: Mateusz Rosadziński

ratingratingratingratingrating

1

heart
18 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

900 gramów

600 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

200 gramów

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wątróbkę dokładnie oczyścić z błon. Pierś z kurczaka umyć. Warzywa obrać. Pierś z kurczaka zalać wodą,posolić, dodać liść laurowy, ziele angielskie. Dodać oczyszczone warzywa gotować do miękkości. Cebulę podsmażyć na oleju, dodać oczyszczoną i osuszoną wątróbkę, usmażyć, przyprawić.

Krok 2

Mięso i warzywa wyjąć z wywaru, ostudzić. Następnie pierś, wątróbkę i warzywa zmiksować, dodać 4 łyżki wywaru, doprawić do smaku solą ,pieprzem i mini kostką pietruszki. Dodać 2 jajka i ponownie zmiksować. Tak przygotowaną masę wyłożyć do foremki (26x10 cm), przełożyć śliwkami. Wierzch posmarować żółtkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 200 stopniach przez ok 45-50 min. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia. Przed podaniem udekorować.

Mateusz Rosadziński

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet drobiowy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet drobiowy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet drobiowy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet drobiowy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet drobiowy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet drobiowy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet drobiowy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet drobiowy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej