Pasztet drobiowy ze śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasztet drobiowy ze śliwkami

Autor: Mateusz Rosadziński

ratingratingratingratingrating

1

heart
18 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

900 gramów

600 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

200 gramów

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wątróbkę dokładnie oczyścić z błon. Pierś z kurczaka umyć. Warzywa obrać. Pierś z kurczaka zalać wodą,posolić, dodać liść laurowy, ziele angielskie. Dodać oczyszczone warzywa gotować do miękkości. Cebulę podsmażyć na oleju, dodać oczyszczoną i osuszoną wątróbkę, usmażyć, przyprawić.

Krok 2

Mięso i warzywa wyjąć z wywaru, ostudzić. Następnie pierś, wątróbkę i warzywa zmiksować, dodać 4 łyżki wywaru, doprawić do smaku solą ,pieprzem i mini kostką pietruszki. Dodać 2 jajka i ponownie zmiksować. Tak przygotowaną masę wyłożyć do foremki (26x10 cm), przełożyć śliwkami. Wierzch posmarować żółtkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 200 stopniach przez ok 45-50 min. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia. Przed podaniem udekorować.

Mateusz Rosadziński

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet drobiowy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet drobiowy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet drobiowy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet drobiowy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet drobiowy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet drobiowy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet drobiowy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet drobiowy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pasztet domowy
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej