Pasztet drobiowy ze śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasztet drobiowy ze śliwkami

Autor: Mateusz Rosadziński

ratingratingratingratingrating

1

17 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

900 gramów

600 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

200 gramów

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wątróbkę dokładnie oczyścić z błon. Pierś z kurczaka umyć. Warzywa obrać. Pierś z kurczaka zalać wodą,posolić, dodać liść laurowy, ziele angielskie. Dodać oczyszczone warzywa gotować do miękkości. Cebulę podsmażyć na oleju, dodać oczyszczoną i osuszoną wątróbkę, usmażyć, przyprawić.

Krok 2

Mięso i warzywa wyjąć z wywaru, ostudzić. Następnie pierś, wątróbkę i warzywa zmiksować, dodać 4 łyżki wywaru, doprawić do smaku solą ,pieprzem i mini kostką pietruszki. Dodać 2 jajka i ponownie zmiksować. Tak przygotowaną masę wyłożyć do foremki (26x10 cm), przełożyć śliwkami. Wierzch posmarować żółtkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 200 stopniach przez ok 45-50 min. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia. Przed podaniem udekorować.

Mateusz Rosadziński

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet drobiowy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet drobiowy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet drobiowy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet drobiowy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet drobiowy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet drobiowy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet drobiowy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet drobiowy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej