Sałatka makaronowa z pasztetowymi kuleczkami
łatwe
11 osób zapisało

Składniki
2 szczypty
1 sztuka
2 łyżeczki
100 gramów
4 szczypty
125 mililitrów
4 łyżki
1 sztuka
100 gramów
2 łyżki
5 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron połam na mniejsze kawałki - takie długości kilku centymetrów. Wrzuć do osolonego wrzątku, ugotuj al'dente i odcedź. Przepłucz zimną wodą i dokładnie osącz.

Krok 2
Ogórka kiszonego zetrzyj na tarce jarzynowej - jeśli ma grubą skórę to najpierw go obierz. Szalotkę obierz i posiekaj w cienkie półplasterki.

Krok 3
Do miski wrzuć posiekane warzywa, ser, koperek i makaron, wymieszaj.

Krok 4
W miseczce rozmieszaj kefir z sosem sałatkowym dodając oliwę. Zalej mieszanką zawartość miski, wymieszaj dokładnie, odstaw na ok. 15 minut żeby smaki się przegryzły. Jeśli trzeba dopraw solą i pieprzem.

Krok 5
Pasztet rozgnieć dobrze widelcem. Zwilżonymi rękami nabieraj porcje wielkości 1 małej łyżeczki i utocz z niej kulki.
Krok 6
Nałoż na talerze porcje makaronu z dodatkami. Na wierzchu dorzuć po kilka kulek z pasztetu. Udekoruj świeżym koperkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej