Sałatka makaronowa z pasztetowymi kuleczkami
łatwe
11 osób zapisało

Składniki
2 szczypty
1 sztuka
2 łyżeczki
100 gramów
4 szczypty
125 mililitrów
4 łyżki
1 sztuka
100 gramów
2 łyżki
5 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron połam na mniejsze kawałki - takie długości kilku centymetrów. Wrzuć do osolonego wrzątku, ugotuj al'dente i odcedź. Przepłucz zimną wodą i dokładnie osącz.

Krok 2
Ogórka kiszonego zetrzyj na tarce jarzynowej - jeśli ma grubą skórę to najpierw go obierz. Szalotkę obierz i posiekaj w cienkie półplasterki.

Krok 3
Do miski wrzuć posiekane warzywa, ser, koperek i makaron, wymieszaj.

Krok 4
W miseczce rozmieszaj kefir z sosem sałatkowym dodając oliwę. Zalej mieszanką zawartość miski, wymieszaj dokładnie, odstaw na ok. 15 minut żeby smaki się przegryzły. Jeśli trzeba dopraw solą i pieprzem.

Krok 5
Pasztet rozgnieć dobrze widelcem. Zwilżonymi rękami nabieraj porcje wielkości 1 małej łyżeczki i utocz z niej kulki.
Krok 6
Nałoż na talerze porcje makaronu z dodatkami. Na wierzchu dorzuć po kilka kulek z pasztetu. Udekoruj świeżym koperkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej