Sałatka makaronowa z pasztetowymi kuleczkami
łatwe
11 osób zapisało

Składniki
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
125 mililitrów
2 szczypty
4 szczypty
100 gramów
2 łyżeczki
2 łyżki
5 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron połam na mniejsze kawałki - takie długości kilku centymetrów. Wrzuć do osolonego wrzątku, ugotuj al'dente i odcedź. Przepłucz zimną wodą i dokładnie osącz.
Krok 2
Ogórka kiszonego zetrzyj na tarce jarzynowej - jeśli ma grubą skórę to najpierw go obierz. Szalotkę obierz i posiekaj w cienkie półplasterki.
Krok 3
Do miski wrzuć posiekane warzywa, ser, koperek i makaron, wymieszaj.
Krok 4
W miseczce rozmieszaj kefir z sosem sałatkowym dodając oliwę. Zalej mieszanką zawartość miski, wymieszaj dokładnie, odstaw na ok. 15 minut żeby smaki się przegryzły. Jeśli trzeba dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
Pasztet rozgnieć dobrze widelcem. Zwilżonymi rękami nabieraj porcje wielkości 1 małej łyżeczki i utocz z niej kulki.
Krok 6
Nałoż na talerze porcje makaronu z dodatkami. Na wierzchu dorzuć po kilka kulek z pasztetu. Udekoruj świeżym koperkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.
Czytaj więcejKrólowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.
Czytaj więcej