
Składniki
400 gramów
1 łyżka
4 sztuki
80 gramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj duży garnek i wypełnij go wodą. Makaron ugotuj al dente według przepisu podanego na opakowaniu.

Krok 2
Przygotuj pozostałe składniki. Obierz 4 ząbki czosnku. Dwie papryczki chili umyj pod bieżącą wodą, przekrój wzdłuż i wyjmij pestki, które możesz później wykorzystać do zaostrzenia smaku potrawy. Czosnek i paprykę drobno posiekaj.

Krok 3
Parmezan zetrzyj na tarce, wykorzystując do tego drobne oczka. Oliwę rozgrzej na patelni i zeszklij na niej wcześniej posiekane składniki – czosnek i chili.

Krok 4
Kiedy czosnek i papryczka lekko się zarumienią, dodaj odsączony makaron i przyprawę Knorr. Wymieszaj do całkowitego połączenia składników.

Krok 5
Patelnię zestaw z ognia i obficie posyp makaron startym serem. Ponownie wymieszaj. Podawaj danie posypane posiekaną natką pietruszki i skropione naturalną oliwą z oliwek. Smacznego!


Dobra rada:
Aby rozpocząć przygodę z diabelskim przysmakiem, wybierz swój ulubiony rodzaj makaronu. Szczególnie dobrze sprawdzi się penne, włoski makaron przypominający kształtem ścięte rurki bądź pióra. Przyprawy i dodatki będą mogły łatwo wypełnić jego wnętrze.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Diabelski przysmak
Diabelski makaron to ostra odsłona klasycznego penne. Przepis jest bardzo prosty, a przygotowanie potrawy zajmuje przysłowiową chwilę. Wystarczy, że ugotujesz makaron al dente, a papryczki chili zeszklisz razem z czosnkiem na oliwie. Następnie wymieszaj zawartość patelni z makaronem i całość oprósz tartym parmezanem, który pięknie się rozpuści.
Dla kogo?
Diabelski przysmak to przepis dla wielbicieli ostrej kuchni. Dodatek papryczek chili zaostrza apetyt i sprawia, że człowiekowi od razu robi się cieplej.Na jaką okazję?Diabelski makaron dobrze sprawdzi jako danie obiadowe. Można zaserwować go też na kolację lub wziąć do pracy jako smaczny lunch.
Czy wiesz, że…?
Diabelski przysmak może mieć różny stopień ostrości. Żeby papryczka nie była zbyt piekąca, należy dokładnie wydrążyć jej środek i dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Jeśli jednak wolisz ostrzejsze smaki, możesz jeszcze bardziej podkręcić ostrość sosu, dorzucając do niego bardzo pikantne ziarenka.
Dla urozmaicenia:
Smak dania podkreśli i ciekawie urozmaici dodatek świeżych ziół, np. bazylii lub pietruszki. Możesz dodać je w postaci świeżych listków prosto z doniczki lub ogrodu albo wykorzystując gotową przyprawę.