Diabelski przysmak przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Diabelski przysmak

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
521 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

91 osób wydrukowało

Pobierz pdf

257 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 łyżka

4 sztuki

80 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj duży garnek i wypełnij go wodą. Makaron ugotuj al dente według przepisu podanego na opakowaniu.

Diabelski przysmak - Krok 1

Krok 2

Przygotuj pozostałe składniki. Obierz 4 ząbki czosnku. Dwie papryczki chili umyj pod bieżącą wodą, przekrój wzdłuż i wyjmij pestki, które możesz później wykorzystać do zaostrzenia smaku potrawy. Czosnek i paprykę drobno posiekaj.

Diabelski przysmak - Krok 2

Krok 3

Parmezan zetrzyj na tarce, wykorzystując do tego drobne oczka. Oliwę rozgrzej na patelni i zeszklij na niej wcześniej posiekane składniki – czosnek i chili.

Diabelski przysmak - Krok 3

Krok 4

Kiedy czosnek i papryczka lekko się zarumienią, dodaj odsączony makaron i przyprawę Knorr. Wymieszaj do całkowitego połączenia składników.

Diabelski przysmak - Krok 4

Krok 5

Patelnię zestaw z ognia i obficie posyp makaron startym serem. Ponownie wymieszaj. Podawaj danie posypane posiekaną natką pietruszki i skropione naturalną oliwą z oliwek. Smacznego!

Diabelski przysmak - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby rozpocząć przygodę z diabelskim przysmakiem, wybierz swój ulubiony rodzaj makaronu. Szczególnie dobrze sprawdzi się penne, włoski makaron przypominający kształtem ścięte rurki bądź pióra. Przyprawy i dodatki będą mogły łatwo wypełnić jego wnętrze.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Diabelski przysmak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Diabelski przysmak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Diabelski przysmak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Diabelski przysmak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Diabelski przysmak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Diabelski przysmak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Diabelski przysmak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Diabelski przysmak - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Diabelski przysmakDiabelski przysmak

Diabelski makaron to ostra odsłona klasycznego penne. Przepis jest bardzo prosty, a przygotowanie potrawy zajmuje przysłowiową chwilę. Wystarczy, że ugotujesz makaron al dente, a papryczki chili zeszklisz razem z czosnkiem na oliwie. Następnie wymieszaj zawartość patelni z makaronem i całość oprósz tartym parmezanem, który pięknie się rozpuści.

Dla kogo?

Diabelski przysmak to przepis dla wielbicieli ostrej kuchni. Dodatek papryczek chili zaostrza apetyt i sprawia, że człowiekowi od razu robi się cieplej.Na jaką okazję?Diabelski makaron dobrze sprawdzi jako danie obiadowe. Można zaserwować go też na kolację lub wziąć do pracy jako smaczny lunch.

Czy wiesz, że…? 

Diabelski przysmak może mieć różny stopień ostrości. Żeby papryczka nie była zbyt piekąca, należy dokładnie wydrążyć jej środek i dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Jeśli jednak wolisz ostrzejsze smaki, możesz jeszcze bardziej podkręcić ostrość sosu, dorzucając do niego bardzo pikantne ziarenka.  

Dla urozmaicenia:

Smak dania podkreśli i ciekawie urozmaici dodatek świeżych ziół, np. bazylii lub pietruszki. Możesz dodać je w postaci świeżych listków prosto z doniczki lub ogrodu albo wykorzystując gotową przyprawę.