Diabelski przysmak

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

477 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

149 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

4 sztuki

80 gramów

2 sztuki

0

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente.

Diabelski przysmak - Krok 1

Krok 2

Obierz czosnek. 2 strąki papryki chili umyj i przekrój na pół, wyjmij pestki. Czosnek i paprykę posiekaj.

Diabelski przysmak - Krok 2

Krok 3

Parmezan zetrzyj na drobnej tarce. Oliwę rozgrzej i zeszklij na nim czosnek i chili.

Diabelski przysmak - Krok 3

Krok 4

Dodaj odsączony makaron i przyprawę Knorr. Wymieszaj.

Diabelski przysmak - Krok 4

Krok 5

Patelnię zestaw z ognia i posyp makaron serem. Ponownie wymieszaj. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki i skropione oliwą z oliwek.

Diabelski przysmak - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Diabelski przysmakDiabelski przysmak

To przepis dla wielbicieli ostrej kuchni. Dodatek papryczek chili zaostrza apetyt i sprawia, że człowiekowi od razu robi się cieplej. Makaron ten jest więc dobrą propozycją m.in. na zimne dni. Aby rozpocząć przygodę z diabelskim przysmakiem, wybierz swój ulubiony rodzaj makaronu. Szczególnie dobrze sprawdzi się penne, włoski makaron przypominający kształtem ścięte rurki bądź pióra, stąd też jego nazwa. Przyprawy i dodatki będą mogły łatwo wypełnić jego wnętrze. Przepis jest bardzo prosty, a przygotowanie potrawy zajmuje jedynie chwilę. Wystarczy ugotować makaron al dente, a papryczki chili zeszklić razem z czosnkiem i przyprawami na oliwie. Następnie wymieszaj zawartość patelni z makaronem i całość oprósz tartym parmezanem, który pięknie się rozpuści. Dodatek świeżych ziół, np. bazylii lub pietruszki, jest równie dobrym pomysłem.