Składniki
300 gramów
300 gramów
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
100 mililitrów
12 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyść pierś z kurczaka, wysusz, pokrój w cienkie paski i przypraw przyprawą Knorr.
Krok 2
Ugotuj makaron al dente. Posiekaj czosnek, szalotki i chilli.
Krok 3
Rozgrzej na patelni połowę oliwy. Smaż posiekany czosnek, szalotki i chilli. Dodaj kurczaka i smaż aż uzyska złoty kolor. Odcedź makaron. Po chwili do patelni wrzuć kurczaka oraz świeżo odcedzony makaron.
Krok 4
Wlej na patelnię kilka łyżek wody po gotowaniu makaronu oraz pozostałą oliwę. Smaż chwilę, aż wszystkie składniki się połączą.
Krok 5
Makaron dopraw sokiem z cytryny oraz posiekana natką pietruszki. Podawaj z płatkami parmezanu.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli
Makaron tagliatelle z kurczakiem i chili to dobra alternatywa dla spaghetti bolognese czy innych mięsnych dań makaronowych. Danie jest bardzo proste i łatwe w przygotowaniu. Główne składniki dania to filet z kurczaka oraz makaron, czyli produkty idealne do przyrządzania szybkich obiadów. Zacznij od zamarynowania kurczaka w delikatnej przyprawie. Odłóż go w chłodne miejsce i zacznij przygotowywać pozostałe dodatki: czosnek, cebule szalotki oraz chili. Te ostre dodatki będą doskonałym dopełnieniem smaku drobiowego mięsa. Dodaj kurczaka na patelnię, razem z makaronem, a następnie podlej wodą, w której się gotował i podduś mięso do miękkości. Pamiętaj, żeby makaron był lekko twardy po ugotowaniu – zmięknie dodatkowo na patelni. Żeby urozmaicić danie, wybieraj różne kolory tagliatelle. Makarony barwi się naturalnie na zielono, czerwono czy czarno – nie wpływa to na ich smak, więc śmiało sięgaj po każdą z odmian. Gotową potrawę posyp płatkami parmezanu. Serwuj z sałatką pomidorową lub typu greckiego. Spróbuj makaronu tagliatelle z kurczakiem i chili według naszego przepisu.