Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli
łatwe
496 osób zapisało
Składniki
300 gramów
300 gramów
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
100 mililitrów
12 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyść pierś z kurczaka, wysusz, pokrój w cienkie paski i przypraw przyprawą Knorr.
Krok 2
Ugotuj makaron al dente. Posiekaj czosnek, szalotki i chilli.
Krok 3
Rozgrzej na patelni połowę oliwy. Smaż posiekany czosnek, szalotki i chilli. Dodaj kurczaka i smaż aż uzyska złoty kolor. Odcedź makaron. Po chwili do patelni wrzuć kurczaka oraz świeżo odcedzony makaron.
Krok 4
Wlej na patelnię kilka łyżek wody po gotowaniu makaronu oraz pozostałą oliwę. Smaż chwilę, aż wszystkie składniki się połączą.
Krok 5
Makaron dopraw sokiem z cytryny oraz posiekana natką pietruszki. Podawaj z płatkami parmezanu.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli
Makaron tagliatelle z kurczakiem i chili to dobra alternatywa dla spaghetti bolognese czy innych mięsnych dań makaronowych. Danie jest bardzo proste i łatwe w przygotowaniu. Główne składniki dania to filet z kurczaka oraz makaron, czyli produkty idealne do przyrządzania szybkich obiadów. Zacznij od zamarynowania kurczaka w delikatnej przyprawie. Odłóż go w chłodne miejsce i zacznij przygotowywać pozostałe dodatki: czosnek, cebule szalotki oraz chili. Te ostre dodatki będą doskonałym dopełnieniem smaku drobiowego mięsa. Dodaj kurczaka na patelnię, razem z makaronem, a następnie podlej wodą, w której się gotował i podduś mięso do miękkości. Pamiętaj, żeby makaron był lekko twardy po ugotowaniu – zmięknie dodatkowo na patelni. Żeby urozmaicić danie, wybieraj różne kolory tagliatelle. Makarony barwi się naturalnie na zielono, czerwono czy czarno – nie wpływa to na ich smak, więc śmiało sięgaj po każdą z odmian. Gotową potrawę posyp płatkami parmezanu. Serwuj z sałatką pomidorową lub typu greckiego. Spróbuj makaronu tagliatelle z kurczakiem i chili według naszego przepisu.