Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli
łatwe
596 osób zapisało

Składniki
300 gramów
300 gramów
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
100 mililitrów
12 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyść pierś z kurczaka, wysusz, pokrój w cienkie paski i przypraw przyprawą Knorr.

Krok 2
Ugotuj makaron al dente. Posiekaj czosnek, szalotki i chilli.

Krok 3
Rozgrzej na patelni połowę oliwy. Smaż posiekany czosnek, szalotki i chilli. Dodaj kurczaka i smaż aż uzyska złoty kolor. Odcedź makaron. Po chwili do patelni wrzuć kurczaka oraz świeżo odcedzony makaron.

Krok 4
Wlej na patelnię kilka łyżek wody po gotowaniu makaronu oraz pozostałą oliwę. Smaż chwilę, aż wszystkie składniki się połączą.

Krok 5
Makaron dopraw sokiem z cytryny oraz posiekana natką pietruszki. Podawaj z płatkami parmezanu.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli
Makaron tagliatelle z kurczakiem i chili to dobra alternatywa dla spaghetti bolognese czy innych mięsnych dań makaronowych. Danie jest bardzo proste i łatwe w przygotowaniu. Główne składniki dania to filet z kurczaka oraz makaron, czyli produkty idealne do przyrządzania szybkich obiadów. Zacznij od zamarynowania kurczaka w delikatnej przyprawie. Odłóż go w chłodne miejsce i zacznij przygotowywać pozostałe dodatki: czosnek, cebule szalotki oraz chili. Te ostre dodatki będą doskonałym dopełnieniem smaku drobiowego mięsa. Dodaj kurczaka na patelnię, razem z makaronem, a następnie podlej wodą, w której się gotował i podduś mięso do miękkości. Pamiętaj, żeby makaron był lekko twardy po ugotowaniu – zmięknie dodatkowo na patelni. Żeby urozmaicić danie, wybieraj różne kolory tagliatelle. Makarony barwi się naturalnie na zielono, czerwono czy czarno – nie wpływa to na ich smak, więc śmiało sięgaj po każdą z odmian. Gotową potrawę posyp płatkami parmezanu. Serwuj z sałatką pomidorową lub typu greckiego. Spróbuj makaronu tagliatelle z kurczakiem i chili według naszego przepisu.