Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli
łatwe
563 osoby zapisały

Składniki
300 gramów
300 gramów
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
100 mililitrów
12 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyść pierś z kurczaka, wysusz, pokrój w cienkie paski i przypraw przyprawą Knorr.

Krok 2
Ugotuj makaron al dente. Posiekaj czosnek, szalotki i chilli.

Krok 3
Rozgrzej na patelni połowę oliwy. Smaż posiekany czosnek, szalotki i chilli. Dodaj kurczaka i smaż aż uzyska złoty kolor. Odcedź makaron. Po chwili do patelni wrzuć kurczaka oraz świeżo odcedzony makaron.

Krok 4
Wlej na patelnię kilka łyżek wody po gotowaniu makaronu oraz pozostałą oliwę. Smaż chwilę, aż wszystkie składniki się połączą.

Krok 5
Makaron dopraw sokiem z cytryny oraz posiekana natką pietruszki. Podawaj z płatkami parmezanu.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli
Makaron tagliatelle z kurczakiem i chili to dobra alternatywa dla spaghetti bolognese czy innych mięsnych dań makaronowych. Danie jest bardzo proste i łatwe w przygotowaniu. Główne składniki dania to filet z kurczaka oraz makaron, czyli produkty idealne do przyrządzania szybkich obiadów. Zacznij od zamarynowania kurczaka w delikatnej przyprawie. Odłóż go w chłodne miejsce i zacznij przygotowywać pozostałe dodatki: czosnek, cebule szalotki oraz chili. Te ostre dodatki będą doskonałym dopełnieniem smaku drobiowego mięsa. Dodaj kurczaka na patelnię, razem z makaronem, a następnie podlej wodą, w której się gotował i podduś mięso do miękkości. Pamiętaj, żeby makaron był lekko twardy po ugotowaniu – zmięknie dodatkowo na patelni. Żeby urozmaicić danie, wybieraj różne kolory tagliatelle. Makarony barwi się naturalnie na zielono, czerwono czy czarno – nie wpływa to na ich smak, więc śmiało sięgaj po każdą z odmian. Gotową potrawę posyp płatkami parmezanu. Serwuj z sałatką pomidorową lub typu greckiego. Spróbuj makaronu tagliatelle z kurczakiem i chili według naszego przepisu.