Makaron z boczkiem i cebulą - przepis z czosnkiem | Przepisy.pl pixel

Makaron z boczkiem i ziołami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
211 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

136 osób wydrukowało

Pobierz pdf

266 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

100 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 garść

20

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente.

Makaron z boczkiem i ziołami  - Krok 1

Krok 2

Pomidora sparz we wrzątku. Obierz ze skórki, a następnie pokrój w drobną kostkę.

Makaron z boczkiem i ziołami  - Krok 2

Krok 3

Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Następnie przesmaż wszystko razem na rozgrzanej oliwie. Dodaj posiekane zioła.

Makaron z boczkiem i ziołami  - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z 500 mililitrami wody.

Makaron z boczkiem i ziołami  - Krok 4

Krok 5

Wlej sos na patelnię i dodaj posiekanego pomidora.

Makaron z boczkiem i ziołami  - Krok 5

Krok 6

Dodaj do sosu odcedzony makaron oraz parmezan. Całość zagotuj jeszcze chwilę. Makaron podawaj udekorowany ziołami.

Makaron z boczkiem i ziołami  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z boczkiem i ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z boczkiem i ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z boczkiem i ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z boczkiem i ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z boczkiem i ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z boczkiem i ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z boczkiem i ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z boczkiem i ziołami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zapiekanka makaronowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z boczkiem i ziołami Makaron z boczkiem i ziołami

Makaron z boczkiem wędzonym to danie, które jest łatwe w wykonaniu, nie zajmuje również wiele czasu, a do jego przygotowania nie potrzeba wielu składników. Brzmi jak idealny pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Przekonaj się, że domowe gotowanie jest naprawdę proste i przyjemne!

Dla kogo?

Lubisz makaron a’la carbonara? Dodatek apetycznego boczku i ziół to coś, co smakuje ci najbardziej? W takim razie to potrawa idealna dla ciebie. Po przepis na makaron z boczkiem śmiało mogą sięgnąć miłośnicy kuchni włoskiej, którzy dopiero stawiają swoje pierwsze kroki w kuchni. Z naszym przepisem to proste!

Na jaką okazję?

Aby przygotować makaron z boczkiem i ziołami, wystarczy podsmażyć mięso z cebulą i czosnkiem, a następnie połączyć z pomidorowym sosem. Makaron wymieszaj ze składnikami, by sos go dokładnie pokrył. Tak naprawdę to większość zadań, jakie trzeba wykonać, by cieszyć się smakiem makaronu z boczkiem i czosnkiem. Zdążysz go przyrządzić, gdy niezapowiedziani goście zapukają do drzwi w porze posiłku.

Czy wiesz, że?

Wystarczy dobry makaron, najlepiej tagliatelle. Jego nazwa pochodzi od słowa tagliare, co po włosku oznacza ciąć. Ma kształt długich wstążek, jest to jajeczny rodzaj makaronu. Świetnie pasuje do gęstych sosów, więc doskonale sprawdzi się jako baza makaronu z boczkiem według naszego przepisu.

Dla urozmaicenia:

Gotowe danie można oprószyć parmezanem oraz ulubionymi ziołami. Najlepiej użyj tych świeżych, ich aromat jest silniejszy. Makaron i boczek w takiej formie to świetny pomysł na pyszny obiad.