
Składniki
350 gramów
1 opakowanie
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 garść
20
500 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente.

Krok 2
Pomidora sparz we wrzątku. Obierz ze skórki, a następnie pokrój w drobną kostkę.

Krok 3
Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Następnie przesmaż wszystko razem na rozgrzanej oliwie. Dodaj posiekane zioła.

Krok 4
Fix Knorr wymieszaj z 500 mililitrami wody.

Krok 5
Wlej sos na patelnię i dodaj posiekanego pomidora.

Krok 6
Dodaj do sosu odcedzony makaron oraz parmezan. Całość zagotuj jeszcze chwilę. Makaron podawaj udekorowany ziołami.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron z boczkiem i ziołami
Makaron z boczkiem wędzonym to danie, które jest łatwe w wykonaniu, nie zajmuje również wiele czasu, a do jego przygotowania nie potrzeba wielu składników. Brzmi jak idealny pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Przekonaj się, że domowe gotowanie jest naprawdę proste i przyjemne!
Dla kogo?
Lubisz makaron a’la carbonara? Dodatek apetycznego boczku i ziół to coś, co smakuje ci najbardziej? W takim razie to potrawa idealna dla ciebie. Po przepis na makaron z boczkiem śmiało mogą sięgnąć miłośnicy kuchni włoskiej, którzy dopiero stawiają swoje pierwsze kroki w kuchni. Z naszym przepisem to proste!
Na jaką okazję?
Aby przygotować makaron z boczkiem i ziołami, wystarczy podsmażyć mięso z cebulą i czosnkiem, a następnie połączyć z pomidorowym sosem. Makaron wymieszaj ze składnikami, by sos go dokładnie pokrył. Tak naprawdę to większość zadań, jakie trzeba wykonać, by cieszyć się smakiem makaronu z boczkiem i czosnkiem. Zdążysz go przyrządzić, gdy niezapowiedziani goście zapukają do drzwi w porze posiłku.
Czy wiesz, że?
Wystarczy dobry makaron, najlepiej tagliatelle. Jego nazwa pochodzi od słowa tagliare, co po włosku oznacza ciąć. Ma kształt długich wstążek, jest to jajeczny rodzaj makaronu. Świetnie pasuje do gęstych sosów, więc doskonale sprawdzi się jako baza makaronu z boczkiem według naszego przepisu.
Dla urozmaicenia:
Gotowe danie można oprószyć parmezanem oraz ulubionymi ziołami. Najlepiej użyj tych świeżych, ich aromat jest silniejszy. Makaron i boczek w takiej formie to świetny pomysł na pyszny obiad.