Makaron z boczkiem wędzonym – przepis z ziołami | Przepisy.pl pixel

Makaron z boczkiem i ziołami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

208 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

134 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

260 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

100 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 garść

20

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente.

Makaron z boczkiem i ziołami  - Krok 1

Krok 6

Dodaj do sosu odcedzony makaron oraz parmezan. Całość zagotuj jeszcze chwilę. Makaron podawaj udekorowany ziołami.

Makaron z boczkiem i ziołami  - Krok 6

Krok 5

Wlej sos na patelnię i dodaj posiekanego pomidora.

Makaron z boczkiem i ziołami  - Krok 5

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z 500 mililitrami wody.

Makaron z boczkiem i ziołami  - Krok 4

Krok 3

Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Następnie przesmaż wszystko razem na rozgrzanej oliwie. Dodaj posiekane zioła.

Makaron z boczkiem i ziołami  - Krok 3

Krok 2

Pomidora sparz we wrzątku. Obierz ze skórki, a następnie pokrój w drobną kostkę.

Makaron z boczkiem i ziołami  - Krok 2
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z boczkiem i ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z boczkiem i ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z boczkiem i ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z boczkiem i ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z boczkiem i ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z boczkiem i ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z boczkiem i ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z boczkiem i ziołami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z boczkiem i ziołami Makaron z boczkiem i ziołami

Makaron z boczkiem wędzonym to danie, które jest łatwe w wykonaniu, nie zajmuje również wiele czasu, a do jego przygotowania nie potrzeba wielu składników. Brzmi jak idealny pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Przekonaj się, że domowe gotowanie jest naprawdę proste i przyjemne!

Dla kogo?

Lubisz makaron a’la carbonara? Dodatek apetycznego boczku i ziół to coś, co smakuje ci najbardziej? W takim razie to potrawa idealna dla ciebie. Po przepis na makaron z boczkiem śmiało mogą sięgnąć miłośnicy kuchni włoskiej, którzy dopiero stawiają swoje pierwsze kroki w kuchni. Z naszym przepisem to proste!

Na jaką okazję?

Aby przygotować makaron z boczkiem i ziołami, wystarczy podsmażyć mięso z cebulą i czosnkiem, a następnie połączyć z pomidorowym sosem. Makaron wymieszaj ze składnikami, by sos go dokładnie pokrył. Tak naprawdę to większość zadań, jakie trzeba wykonać, by cieszyć się smakiem makaronu z boczkiem i czosnkiem. Zdążysz go przyrządzić, gdy niezapowiedziani goście zapukają do drzwi w porze posiłku.

Czy wiesz, że?

Wystarczy dobry makaron, najlepiej tagliatelle. Jego nazwa pochodzi od słowa tagliare, co po włosku oznacza ciąć. Ma kształt długich wstążek, jest to jajeczny rodzaj makaronu. Świetnie pasuje do gęstych sosów, więc doskonale sprawdzi się jako baza makaronu z boczkiem według naszego przepisu.

Dla urozmaicenia:

Gotowe danie można oprószyć parmezanem oraz ulubionymi ziołami. Najlepiej użyj tych świeżych, ich aromat jest silniejszy. Makaron i boczek w takiej formie to świetny pomysł na pyszny obiad.