Makaron z owocami - na słodko, ze śmietaną | Przepisy.pl pixel

Makaron z owocami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

600 gramów

0.7 szklanki

1.5 szklanki

40 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron al dente. Wymieszaj z wiórkami masła.

Krok 2

Przygotuj owoce, umyj, obierz z części niejadalnych. Truskawki pokrój. Jeśli używasz mrożonych - rozmroź je. Owoce wymieszaj z cukrem.

Krok 3

Makaron wyłóż na talerze, połóż na niego owoce, polej wszystko śmietaną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z owocami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka z fasoli
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z owocamiMakaron z owocami

Makaron na słodko z owocami to hit w letnim sezonie. Nic w tym dziwnego, ponieważ ta prosta kompozycja smaków nigdy nie zawodzi. Wiele osób pamięta beztroskie czasy dzieciństwa, gdy właśnie to danie było jednym z głównych specjałów, na który czekało się cały rok. Należysz do tego grona? A może po prostu chcesz poznać nowe smaki? Makaron z owocami pozytywnie Cię zaskoczy. Spróbuj naszej receptury!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników słodkich i smacznych posiłków. Na dodatek nasz przepis na makaron z owocami wykonasz w pół godziny! Nie potrzebujesz specjalnych umiejętności, aby to pyszne danie znalazło się na Twoim talerzu. Listę składników i polecenia znajdziesz w naszym przepisie. Już teraz umil sobie dzień tym słodkim przysmakiem!

Na jaką okazję?

Nie potrzebujesz wymówki, by zrobić makaron z owocami mrożonymi lub świeżymi. To danie doskonale sprawdzi się jako obiad w letni dzień. W zimie również przygotujesz makaron z mrożonymi owocami. A może niespodziewani goście pojawili się w Twoim domu? Zaserwuj im ten przysmak, a z pewnością podziękują Ci za sentymentalną podróż do czasów dzieciństwa. 

Czy wiesz, że?

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu! Jakie danie przygotujesz na tę okazję? Przepis na słodki makaron z owocami już znasz, więc zaopatrz się w niezbędne składniki i stwórz kulinarne cuda w swojej kuchni. 

Dla urozmaicenia:

W naszej recepturze znajdziesz polecenie, by przygotować mieszankę owoców jagodowych. Chcesz urozmaicić nieco danie? Sięgnij po ulubione owoce, które akurat masz w swoich zapasach. Do makaronu z owocami doskonale sprawdzą się również: brzoskwinie, banany, jabłka i śliwki! Eksperymentuj z naszą recepturą, a może odkryjesz nowe połączenia smaków, które zaskoczą wszystkich? Podziel się z nami pomysłami w komentarzu!