Kluski z makiem po kujawsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

196 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

142 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

134 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

40 dekagramów

1 szklanka

1 szczypta

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagnieć ciasto jak na makaron z mąki, wody, soli i dwóch jaj. Dobrze wyrób. Rozwałkuj dosyć grubo.

Kluski z makiem po kujawsku - Krok 1

Krok 2

Krótko krojony makaron obgotuj, przelej zimną wodą. Zmieszaj z makiem przygotowanym jak do makowca.

Kluski z makiem po kujawsku - Krok 2

Krok 3

Dodaj 2-3 łyżki cukru lub miodu oraz nieco cynamonu. Starannie wymieszaj z ugotowanymi kluskami.

Kluski z makiem po kujawsku - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej