
Składniki
1 kilogram
2 sztuki
1 szczypta
1 szklanka
1 łyżka
2 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kluski ugotuj w osolonej wodzie.
Krok 2
Na patelni rozpuść masło, dodaj jagody, bakalie, miód oraz przyprawy.
Krok 3
Gdy składniki się połączą i zgęstnieją, dodaj kluski. Duś jeszcze przez 3–4 minuty.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej