Gnocchi z rozmarynem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gnocchi z rozmarynem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

2 sztuki

2 szklanki

10 sztuk

2 sztuki

35 gramów

0.5 szklanki

null

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i ugotuj, a następnie stłucz.

Krok 2

Wymieszaj z roztrzepanymi jajkami i masłem. Dodaj mąkę. Ciasto wyrób.

Krok 3

Na wysypanej mąką stolnicy uformuj wałki i pokrój na małe kawałki. Z każdego kawałka uformuj kluski - najlepiej widelcem. Kluski gotuj wrzucając do osolonego wrzątku do czasu gdy wypłyną.

Krok 4

Czosnek posiekaj i podsmaż na oleju. Dodaj bulion Knorr i chwilkę gotuj. Dodajemy posiekany rozmaryn i gotujemy ok. 5 minut. Dodajemy masło posiekane na małe kawałki, mieszamy. Ugotowane kluseczki polej sosem i posyp parmezanem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gnocchi z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gnocchi z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gnocchi z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gnocchi z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gnocchi z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gnocchi z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gnocchi z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gnocchi z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej