Gnocchi w sosie z bazylii przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gnocchi w sosie z bazylii

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

288 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

69 osób wydrukowało

Pobierz pdf

90 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 kilogram

1 kilogram

2 sztuki

1 szklanka

10 dekagramów

null szczypt

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

null

100 mililitrów

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Wystudź, obierz i przeciśnij przez praskę.

Krok 2

Do kielicha blendera włóż bazylię, orzeszki, starty parmezan oraz oliwę. Wszystko razem zmiksuj.

Krok 3

Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w cząstki. Przesmaż razem na rozgrzanej oliwie. Następnie wlej białe wino, odparuj nieco a następnie dolej śmietanę. Zagotuj.

Krok 4

Dodaj pół kostki Knorr oraz zmiksowaną bazylię i wymieszaj. Sos gotuj chwilę, dopraw do smaku.

Krok 5

Do ziemniaków dodaj żółtka, mąkę, kaszę i wyrób jednolite ciasto. Uformuj wałek i pokrój go na nieduże kawałki. Każdy kawałek lekko nagnieć widelcem.

Krok 6

Kluski ugotuj w osolonym wrzątku. Gorące wyłóż na talerze, polej bazyliowym sosem i posyp serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gnocchi w sosie z bazylii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gnocchi w sosie z bazylii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gnocchi w sosie z bazylii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gnocchi w sosie z bazylii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gnocchi w sosie z bazylii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gnocchi w sosie z bazylii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gnocchi w sosie z bazylii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gnocchi w sosie z bazylii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej