Gnocchi w sosie z bazylii przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gnocchi w sosie z bazylii

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
306 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

82 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

137 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

null szczypt

1 kilogram

100 mililitrów

1 szklanka

10 dekagramów

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

0.5 sztuki

null

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Wystudź, obierz i przeciśnij przez praskę.

Krok 2

Do kielicha blendera włóż bazylię, orzeszki, starty parmezan oraz oliwę. Wszystko razem zmiksuj.

Krok 3

Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w cząstki. Przesmaż razem na rozgrzanej oliwie. Następnie wlej białe wino, odparuj nieco a następnie dolej śmietanę. Zagotuj.

Krok 4

Dodaj pół kostki Knorr oraz zmiksowaną bazylię i wymieszaj. Sos gotuj chwilę, dopraw do smaku.

Krok 5

Do ziemniaków dodaj żółtka, mąkę, kaszę i wyrób jednolite ciasto. Uformuj wałek i pokrój go na nieduże kawałki. Każdy kawałek lekko nagnieć widelcem.

Krok 6

Kluski ugotuj w osolonym wrzątku. Gorące wyłóż na talerze, polej bazyliowym sosem i posyp serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gnocchi w sosie z bazylii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gnocchi w sosie z bazylii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gnocchi w sosie z bazylii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gnocchi w sosie z bazylii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gnocchi w sosie z bazylii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gnocchi w sosie z bazylii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gnocchi w sosie z bazylii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gnocchi w sosie z bazylii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej