Gnocchi w sosie z bazylii

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

271 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

68 osób wydrukowało

Pobierz pdf

70 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 kilogram

1 kilogram

2 sztuki

1 szklanka

10 dekagramów

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

null

100 mililitrów

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Wystudź, obierz i przeciśnij przez praskę.

Krok 2

Do kielicha blendera włóż bazylię, orzeszki, starty parmezan oraz oliwę. Wszystko razem zmiksuj.

Krok 3

Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w cząstki. Przesmaż razem na rozgrzanej oliwie. Następnie wlej białe wino, odparuj nieco a następnie dolej śmietanę. Zagotuj.

Krok 4

Dodaj pół kostki Knorr oraz zmiksowaną bazylię i wymieszaj. Sos gotuj chwilę, dopraw do smaku.

Krok 5

Do ziemniaków dodaj żółtka, mąkę, kaszę i wyrób jednolite ciasto. Uformuj wałek i pokrój go na nieduże kawałki. Każdy kawałek lekko nagnieć widelcem.

Krok 6

Kluski ugotuj w osolonym wrzątku. Gorące wyłóż na talerze, polej bazyliowym sosem i posyp serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gnocchi w sosie z bazylii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gnocchi w sosie z bazylii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gnocchi w sosie z bazylii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gnocchi w sosie z bazylii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gnocchi w sosie z bazylii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gnocchi w sosie z bazylii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gnocchi w sosie z bazylii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej