
Składniki
200 gramów
1 łyżka
0.33 szklanki
1 garść
1 sztuka
100 gramów
0.3 szklanki
2 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Twaróg, przeciśnięty przez praskę, wymieszaj szybko i energicznie z żółtkiem, serkiem homogenizowanym, mąką ziemniaczaną oraz pszenną i cukrem waniliowym tworząc zwarte ciasto. Odstaw ciasto na 10 minut. Następnie podsyp delikatnie mąką, podziel ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformuj wałek. Jeśli ciasta będzie zbyt rzadkie dodaj odrobinę więcej mąki.

Krok 2
Wałki ciasta pokrój nożem na romby. Następnie gotuj w wodzie 2-3 minuty.

Krok 3
Na patelni rozpuść masło i dodaj ugotowane kluski. Delikatnie wymieszaj i dopraw cynamonem Knorr.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Leniwe kluchy z serkiem waniliowym
Kluski leniwe to nieco zmodyfikowana wersja popularnych kopytek. Wyróżnia je dodatek białego sera. Polecamy twojej uwadze przepis na leniwe kluchy z serkiem waniliowym, w którym biały ser zastąpisz serkiem homogenizowanym. Nada on kluskom lekkości. Będą one też delikatniejsze, niż te zrobione według popularnej receptury. Brak serowych grudek sprawi, że będą rozpływać się w ustach. Dosłownie niebo w gębie! Nazwa leniwe wzięła się prawdopodobnie stąd, że przygotowanie tych klusek jest dziecinnie proste i nie musisz poświęcić zbyt dużo czasu, żeby je zrobić. Jeszcze łatwiej będzie, jeśli użyjesz Fixu kopytka czy leniwe Knorr. W kilkanaście minut wyczarujesz obiad, który pokocha twoja rodzina. Nieco egzotyki wniesie cynamon, którym oprószysz ugotowane kluchy. Swoim łasuchom możesz również podać obok leniwych kleks z gęstej śmietany.