Składniki
200 gramów
1 łyżka
0.33 szklanki
1 garść
1 sztuka
100 gramów
0.3 szklanki
2 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Twaróg, przeciśnięty przez praskę, wymieszaj szybko i energicznie z żółtkiem, serkiem homogenizowanym, mąką ziemniaczaną oraz pszenną i cukrem waniliowym tworząc zwarte ciasto. Odstaw ciasto na 10 minut. Następnie podsyp delikatnie mąką, podziel ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformuj wałek. Jeśli ciasta będzie zbyt rzadkie dodaj odrobinę więcej mąki.
Krok 2
Wałki ciasta pokrój nożem na romby. Następnie gotuj w wodzie 2-3 minuty.
Krok 3
Na patelni rozpuść masło i dodaj ugotowane kluski. Delikatnie wymieszaj i dopraw cynamonem Knorr.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Leniwe kluchy z serkiem waniliowym
Kluski leniwe to nieco zmodyfikowana wersja popularnych kopytek. Wyróżnia je dodatek białego sera. Polecamy twojej uwadze przepis na leniwe kluchy z serkiem waniliowym, w którym biały ser zastąpisz serkiem homogenizowanym. Nada on kluskom lekkości. Będą one też delikatniejsze, niż te zrobione według popularnej receptury. Brak serowych grudek sprawi, że będą rozpływać się w ustach. Dosłownie niebo w gębie! Nazwa leniwe wzięła się prawdopodobnie stąd, że przygotowanie tych klusek jest dziecinnie proste i nie musisz poświęcić zbyt dużo czasu, żeby je zrobić. Jeszcze łatwiej będzie, jeśli użyjesz Fixu kopytka czy leniwe Knorr. W kilkanaście minut wyczarujesz obiad, który pokocha twoja rodzina. Nieco egzotyki wniesie cynamon, którym oprószysz ugotowane kluchy. Swoim łasuchom możesz również podać obok leniwych kleks z gęstej śmietany.