Spaghetti alla carbonara

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

762 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

132 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

159 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

100 gramów

200 mililitrów

150 gramów

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku, odcedź i skrop oliwą.

Spaghetti alla carbonara - Krok 1

Krok 2

Na patelni podsmaż boczek do uzyskania kruchości.

Spaghetti alla carbonara - Krok 2

Krok 3

W misce wymieszaj rozbełtane żółtka ze śmietaną i startym serem.

Spaghetti alla carbonara - Krok 3

Krok 4

Odcedzony makaron przełóż na patelnię z boczkiem. Wlej łyżkę wody po gotowaniu. Dobrze podgrzej potrawę.

Spaghetti alla carbonara - Krok 4

Krok 5

Wlej mieszaninę śmietany z jajkami i energicznie mieszaj makaron.

Spaghetti alla carbonara - Krok 5

Krok 6

Podgrzej, aż sos zgęstnieje. Uważaj, ponieważ sos nie może się zagotować. Makaron dopraw pokruszoną mini kostką Knorr oraz pieprzem i natychmiast podawaj.

Spaghetti alla carbonara - Krok 6
6

Opinie o przepisie

  • Krzysztof Studnik

    Krzysztof Studnik

    Robię dziś drugi raz. Ideał.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Wojtek Zarzycki

    Wojtek Zarzycki

    ja do boczku dodaje wyciśnięty czosnek, który wzmacnia aromat potrawy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej  Bonecki

    Maciej Bonecki

    przed chwila zrobiłem. idealne :) tylko w mniejszych proporcjach. i lekko inne przyprawy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zaneta Krupa

    Zaneta Krupa

    Naprawdę bardzo smaczne ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Nowacka

    Anna Nowacka

    przepyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti alla carbonaraSpaghetti alla carbonara

Ten popularny przysmak włoskiej kuchni ugotujesz błyskawicznie. Do przyrządzenia spaghetti alla carbonara wystarczy jedynie kwadrans. Tylko tyle dzieli cię od odtworzenia smaku słonecznej Italii w swoim domu. O czym pamiętać, przygotowując to kremowe i aromatyczne danie? Podstawa to dobrej jakości parmezan i pyszny boczek. Wybierz taki kawałek boczku, który będzie zawierał więcej mięsa niż tłuszczyku. Po pokrojeniu w kostkę, podpiecz go na patelni, by uzyskać dużo kruchych i aromatycznych kawałków mięsa. Przygotowując aksamitny sos na bazie startego parmezanu, śmietany i żółtek, pamiętaj, że nie możesz go zagotować. Dodając jaja na rozgrzaną patelnię łatwo o błąd, dlatego energicznie mieszaj masę, aż nieco zgęstnieje. Uważaj, by nie powstała jajecznica – ogień pod patelnią powinien być minimalny. Tak przygotowany sos połącz z ugotowanymi nitkami spaghetti i boczkiem. Carbonarę dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem i podawaj.