Spaghetti alla carbonara - przepis ze śmietaną | Przepisy.pl pixel

Spaghetti alla carbonara

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
921 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

281 osób wydrukowało

Pobierz pdf

323 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

100 gramów

200 mililitrów

150 gramów

6 sztuk

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij przygotowanie spaghetti alla carbonara od jego podstawy – czyli makaronu. Ugotuj go w osolonym wrzątku według zaleceń producenta, które znajdziesz na opakowaniu. Postaraj się przyrządzić go al dente – tak aby nie był zbyt miękki, ale też nie twardy. Zachowaj chochlę wody po gotowaniu makaronu. Rozpuść kostkę Knorr. Odcedź makaron, skrop oliwą i odstaw na później.

Spaghetti alla carbonara - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej na patelni 1-2 łyżki oleju, a gdy będzie już gotowa, wsyp na nią pokrojony w kostkę chudy boczek. Smaż go kilka minut, aż będzie lekko kruchy. Dla pewności możesz nakłuć kawałek na widelec i spróbować, czy taki poziom wysmażenia ci odpowiada. Następnie zdejmij patelnię z ognia.

Spaghetti alla carbonara - Krok 2

Krok 3

Przygotuj dwie miseczki i jajka. Do jednej z nich wlewaj białka, a do drugiej przełóż potrzebne do sosu żółtka. Te ostatnie dokładnie rozmieszaj. Przelej je do oddzielnej, nieco większej miski i dodaj do nich 200 mililitrów śmietany oraz 100 gramów startego parmezanu.

Spaghetti alla carbonara - Krok 3

Krok 4

Wlej na patelnię zawartość miski, w której znajdują się wymieszane żółtka, śmietanę i ser. Energicznie wymieszaj wszystkie składniki na patelni, aby dokładnie się połączyły.

Spaghetti alla carbonara - Krok 4

Krok 5

Sięgnij znów po patelnię z boczkiem. Postaw ją z powrotem na palnik i przełóż na nią ugotowany makaron. Wlej także chochlę wody po gotowaniu z rozpuszczoną kostką Knorr i podgrzewaj potrawę.

Spaghetti alla carbonara - Krok 5

Krok 6

Zwiększ nieco poziom grzania pod patelnią, żeby sos zgęstniał. Uważaj tylko, żeby go nie zagotować! Na koniec posyp spaghetti alla carbonara świeżym, mielonym pieprzem czarnym. Możesz to zrobić na patelni, ale także później, aby dopasować ilość pieprzu do upodobań jedzącego. Smacznego!

Spaghetti alla carbonara - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Masz ochotę dodać do spaghetti alla carbonara ze śmietaną nieco zieleniny? Przyozdób danie z wierzchu świeżą natką pietruszki.

6

Opinie o przepisie

  • Krzysztof Studnik

    Krzysztof Studnik , 11.11.2017

    Robię dziś drugi raz. Ideał.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Wojtek Zarzycki

    Wojtek Zarzycki , 24.09.2017

    ja do boczku dodaje wyciśnięty czosnek, który wzmacnia aromat potrawy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej  Bonecki

    Maciej Bonecki , 22.04.2017

    przed chwila zrobiłem. idealne :) tylko w mniejszych proporcjach. i lekko inne przyprawy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zaneta Krupa

    Zaneta Krupa , 28.01.2017

    Naprawdę bardzo smaczne ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Nowacka

    Anna Nowacka , 06.04.2016

    przepyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti alla carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti alla carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti alla carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti alla carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti alla carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti alla carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti alla carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti alla carbonara - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti alla carbonaraSpaghetti alla carbonara

O czym pamiętać, przygotowując to kremowe i aromatyczne spaghetti alla carbonara? Podstawa to parmezan i pyszny boczek. Wybierz taki kawałek boczku, który będzie zawierał więcej mięsa niż tłuszczyku. Po pokrojeniu w kostkę, podpiecz go na patelni, by uzyskać dużo kruchych i aromatycznych kawałków mięsa. Przygotowując aksamitny sos na bazie startego parmezanu, śmietany i żółtek, pamiętaj, że nie możesz go zagotować – inaczej zetną się w nim jajka. Tak przygotowany sos połącz z ugotowanymi nitkami spaghetti i boczkiem. 

Dla kogo?

Polecamy przepis na spaghetti alla carbonara wszystkim zabieganym. Ten popularny przysmak włoskiej kuchni ugotujesz błyskawicznie. Do przyrządzenia spaghetti alla carbonara wystarczy jedynie kwadrans. Tylko tyle dzieli cię od odtworzenia smaku słonecznej Italii w swoim domu.

Na jaką okazję?

Nie masz pomysłu na szybki obiad? Może niedługo wpadną do ciebie przyjaciele, a ty nie wiesz, co przyrządzić im na kolację? Przygotowanie tego przepisu zajmie ci mniej niż pół godziny. Carbonarę wystarczy doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem – i gotowe!

Czy wiesz, że?

Dodając jaja na rozgrzaną patelnię łatwo o błąd, dlatego energicznie mieszaj masę, aż nieco zgęstnieje. Uważaj, by zamiast spaghetti alla carbonara nie powstała jajecznica! Właśnie dlatego ogień pod patelnią powinien być minimalny.

Dla urozmaicenia:

Zastanawiasz się jak wzbogacić smak spaghetti alla carbonara? Przepis mogą urozmaicić aromatyczne przyprawy – od oregano i ziół prowansalskich po świeżo startą gałkę muszkatołową.