
Składniki
500 gramów
1 sztuka
100 gramów
200 mililitrów
150 gramów
6 sztuk
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij przygotowanie spaghetti alla carbonara od jego podstawy – czyli makaronu. Ugotuj go w osolonym wrzątku według zaleceń producenta, które znajdziesz na opakowaniu. Postaraj się przyrządzić go al dente – tak aby nie był zbyt miękki, ale też nie twardy. Zachowaj chochlę wody po gotowaniu makaronu. Rozpuść kostkę Knorr. Odcedź makaron, skrop oliwą i odstaw na później.

Krok 2
Rozgrzej na patelni 1-2 łyżki oleju, a gdy będzie już gotowa, wsyp na nią pokrojony w kostkę chudy boczek. Smaż go kilka minut, aż będzie lekko kruchy. Dla pewności możesz nakłuć kawałek na widelec i spróbować, czy taki poziom wysmażenia ci odpowiada. Następnie zdejmij patelnię z ognia.

Krok 3
Przygotuj dwie miseczki i jajka. Do jednej z nich wlewaj białka, a do drugiej przełóż potrzebne do sosu żółtka. Te ostatnie dokładnie rozmieszaj. Przelej je do oddzielnej, nieco większej miski i dodaj do nich 200 mililitrów śmietany oraz 100 gramów startego parmezanu.

Krok 4
Wlej na patelnię zawartość miski, w której znajdują się wymieszane żółtka, śmietanę i ser. Energicznie wymieszaj wszystkie składniki na patelni, aby dokładnie się połączyły.

Krok 5
Sięgnij znów po patelnię z boczkiem. Postaw ją z powrotem na palnik i przełóż na nią ugotowany makaron. Wlej także chochlę wody po gotowaniu z rozpuszczoną kostką Knorr i podgrzewaj potrawę.

Krok 6
Zwiększ nieco poziom grzania pod patelnią, żeby sos zgęstniał. Uważaj tylko, żeby go nie zagotować! Na koniec posyp spaghetti alla carbonara świeżym, mielonym pieprzem czarnym. Możesz to zrobić na patelni, ale także później, aby dopasować ilość pieprzu do upodobań jedzącego. Smacznego!


Dobra rada:
Masz ochotę dodać do spaghetti alla carbonara ze śmietaną nieco zieleniny? Przyozdób danie z wierzchu świeżą natką pietruszki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Spaghetti alla carbonara
O czym pamiętać, przygotowując to kremowe i aromatyczne spaghetti alla carbonara? Podstawa to parmezan i pyszny boczek. Wybierz taki kawałek boczku, który będzie zawierał więcej mięsa niż tłuszczyku. Po pokrojeniu w kostkę, podpiecz go na patelni, by uzyskać dużo kruchych i aromatycznych kawałków mięsa. Przygotowując aksamitny sos na bazie startego parmezanu, śmietany i żółtek, pamiętaj, że nie możesz go zagotować – inaczej zetną się w nim jajka. Tak przygotowany sos połącz z ugotowanymi nitkami spaghetti i boczkiem.
Dla kogo?
Polecamy przepis na spaghetti alla carbonara wszystkim zabieganym. Ten popularny przysmak włoskiej kuchni ugotujesz błyskawicznie. Do przyrządzenia spaghetti alla carbonara wystarczy jedynie kwadrans. Tylko tyle dzieli cię od odtworzenia smaku słonecznej Italii w swoim domu.
Na jaką okazję?
Nie masz pomysłu na szybki obiad? Może niedługo wpadną do ciebie przyjaciele, a ty nie wiesz, co przyrządzić im na kolację? Przygotowanie tego przepisu zajmie ci mniej niż pół godziny. Carbonarę wystarczy doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem – i gotowe!
Czy wiesz, że?
Dodając jaja na rozgrzaną patelnię łatwo o błąd, dlatego energicznie mieszaj masę, aż nieco zgęstnieje. Uważaj, by zamiast spaghetti alla carbonara nie powstała jajecznica! Właśnie dlatego ogień pod patelnią powinien być minimalny.
Dla urozmaicenia:
Zastanawiasz się jak wzbogacić smak spaghetti alla carbonara? Przepis mogą urozmaicić aromatyczne przyprawy – od oregano i ziół prowansalskich po świeżo startą gałkę muszkatołową.