Spaghetti alla carbonara przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti alla carbonara

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

844 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

169 osób wydrukowało

Pobierz pdf

218 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

100 gramów

200 mililitrów

150 gramów

6 sztuk

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku, odcedź i skrop oliwą.

Spaghetti alla carbonara - Krok 1

Krok 2

Na patelni podsmaż boczek do uzyskania kruchości.

Spaghetti alla carbonara - Krok 2

Krok 3

W misce wymieszaj rozbełtane żółtka ze śmietaną i startym serem.

Spaghetti alla carbonara - Krok 3

Krok 4

Odcedzony makaron przełóż na patelnię z boczkiem. Wlej łyżkę wody po gotowaniu. Dobrze podgrzej potrawę.

Spaghetti alla carbonara - Krok 4

Krok 5

Wlej mieszaninę śmietany z jajkami i energicznie mieszaj makaron.

Spaghetti alla carbonara - Krok 5

Krok 6

Podgrzej, aż sos zgęstnieje. Uważaj, ponieważ sos nie może się zagotować. Makaron dopraw pokruszoną mini kostką Knorr oraz pieprzem i natychmiast podawaj.

Spaghetti alla carbonara - Krok 6
6

Opinie o przepisie

  • Krzysztof Studnik

    Krzysztof Studnik , 11.11.2017

    Robię dziś drugi raz. Ideał.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Wojtek Zarzycki

    Wojtek Zarzycki , 24.09.2017

    ja do boczku dodaje wyciśnięty czosnek, który wzmacnia aromat potrawy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej  Bonecki

    Maciej Bonecki , 22.04.2017

    przed chwila zrobiłem. idealne :) tylko w mniejszych proporcjach. i lekko inne przyprawy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zaneta Krupa

    Zaneta Krupa , 28.01.2017

    Naprawdę bardzo smaczne ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Nowacka

    Anna Nowacka , 06.04.2016

    przepyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti alla carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti alla carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti alla carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti alla carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti alla carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti alla carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti alla carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti alla carbonara - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti alla carbonaraSpaghetti alla carbonara

Ten popularny przysmak włoskiej kuchni ugotujesz błyskawicznie. Do przyrządzenia spaghetti alla carbonara wystarczy jedynie kwadrans. Tylko tyle dzieli cię od odtworzenia smaku słonecznej Italii w swoim domu. O czym pamiętać, przygotowując to kremowe i aromatyczne danie? Podstawa to dobrej jakości parmezan i pyszny boczek. Wybierz taki kawałek boczku, który będzie zawierał więcej mięsa niż tłuszczyku. Po pokrojeniu w kostkę, podpiecz go na patelni, by uzyskać dużo kruchych i aromatycznych kawałków mięsa. Przygotowując aksamitny sos na bazie startego parmezanu, śmietany i żółtek, pamiętaj, że nie możesz go zagotować. Dodając jaja na rozgrzaną patelnię łatwo o błąd, dlatego energicznie mieszaj masę, aż nieco zgęstnieje. Uważaj, by nie powstała jajecznica – ogień pod patelnią powinien być minimalny. Tak przygotowany sos połącz z ugotowanymi nitkami spaghetti i boczkiem. Carbonarę dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem i podawaj.