
Składniki
500 gramów
2 sztuki
3 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj w dużym garnku wodę i ugotuj makaron al dente.

Krok 2
Posiekaj cebule i czosnek. Do garnka wlej resztę oliwy, zeszklij posiekane cebule oraz czosnek.

Krok 3
Dodaj Sos w słoiku Śmietanowo - Paprykowy Knorr. Dla wzbogacenia smaku możesz dodać świeżego pomidora pokrojonego w kostkę.

Krok 4
Duś około 15 minut, dodaj porwane liście bazylii.

Krok 5
Wlej sos do odcedzonego makaronu, podawaj.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos śmietanowo-paprykowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Spaghetti z sosem pomidorowym
Chcesz szybko i w łatwy sposób przyrządzić smaczny obiad? Nie ma chyba prostszego dania niż spaghetti z sosem, które przygotujesz według poniższego przepisu. Dzięki wykorzystaniu gotowego sosu śmietanowo-paprykowego, nie spędzisz w kuchni zbyt dużo czasu. Zacznij od ugotowania na półtwardo makaronu typu spaghetti. Potrawa nabierze wyrazistszego smaku, jeśli dodasz do niej cebulę i czosnek. Wymienione składniki posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanej oliwie z oliwek. Następnie dodaj sos ze słoika i ewentualnie kawałki obranego ze skórki świeżego pomidora. Całość duś na małym ogniu przez krótki czas. Na koniec przypraw sos porwanymi listkami bazylii oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem i przełóż do niego ugotowany wcześniej makaron. Dokładnie wymieszaj, aby całkowicie pokrył się sosem. Spaghetti podawaj na ciepło, najlepiej posypane startym parmezanem i ozdobione połówkami pomidorków koktajlowych oraz świeżą bazylią. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.