Penne z pomidorami i bakłażanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

772 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

122 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

177 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 opakowania

1 sztuka

100 gramów

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj w dużym garnku wodę i ugotuj makaron al dente.

Penne z pomidorami i bakłażanem - Krok 1

Krok 2

Pokrój bakłażana w plastry. Usmaż na złoto w dużej ilości oliwy – zostaw 2 łyżki do sporządzenia sosu. Plastry bakłażana odsącz na papierowym ręczniku.

Penne z pomidorami i bakłażanem - Krok 2

Krok 3

Posiekaj drobno cebulę. Przygotuj sos: do garnka wlej resztę oliwy, zeszklij cebulę.

Penne z pomidorami i bakłażanem - Krok 3

Krok 4

Dodaj pomidory z puszki oraz szklankę bulionu pozostałego po ugotowanym makaronie. Duś około 15 minut.

Penne z pomidorami i bakłażanem - Krok 4

Krok 5

Dodaj szczyptę cukru. Cukier dodajemy do sosu pomidorowego, żeby wydobyć słodycz pomidorów – podobny efekt uzyskamy dodając odrobinę octu balsamicznego.

Penne z pomidorami i bakłażanem - Krok 5

Krok 6

Gotuj bez pokrywki do momentu odparowania wody, a następnie zmiksuj. Przygotuj Fix Knorr według przepisu na opakowaniu i dodaj do sosu.

Penne z pomidorami i bakłażanem - Krok 6

Krok 7

Bakłażana pokrój w kostkę, wymieszaj z sosem. Makaron podawaj z przygotowanym sosem, posypany serem i liśćmi bazylii.

Penne z pomidorami i bakłażanem - Krok 7
38

Opinie o przepisie

  • Magdalena Wojciechowska

    Magdalena Wojciechowska

    Idealne szybkie=łatwe danie i smakowało.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Kulig

    Jadwiga Kulig

    jem codzienie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Maliszewska

    Ewa Maliszewska

    Bardzo lubie kuchnie włoską

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Malak

    Marta Malak

    Trochę inny, ale spróbuję - myślę, że nam posmakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Krauze

    Aleksandra Krauze

    Wyslalam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Wojciech, spróbuj tego: https://www.przepisy.pl/przepis/oryginalne-wloskie-ciasto-na-pizze :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Syrocki

    Wojciech Syrocki

    Pewnie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Krauze

    Aleksandra Krauze

    De best czy the best??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Krauze

    Aleksandra Krauze

    Ja mam! Podac na prvie??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Klimek Budrewicz

    Bożena Klimek Budrewicz

    Lubie szybkie potrawy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Skapska

    Wanda Skapska

    Nasze.polskie.tesz.jest.pysznelecznikt.tego.nie.prubuje.robic

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Molga

    Bożena Molga

    B.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Chyczewski

    Marek Chyczewski

    A co z Polskim jedzonkiem ????? Olać Włochów Francuzów i inne nacje Polskie jedzonko jest De best

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Gadowska

    Agnieszka Gadowska

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Bujnicka

    Grazyna Bujnicka

    Włoskie Greckie Angielskie Bułgarskie/ //???Najbardziej POLSKIE !!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Różański

    Marek Różański

    Nie lubię wloskich potraw.. Wolę naszą kuchnię...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Syrocki

    Wojciech Syrocki

    A ktoś ma sprawdzony przepis na dobre domowe ciasto do pizzy? Tylko nie piszcie że z Tesco czy innego szajsu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Gorbacz

    Andrzej Gorbacz

    Cyt. "Włosi wiedzą, co dobre. A Wy?"...My też...tylko dlaczego ich "gupi" ser jest u "nasz" tak drogi ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Yolanta Lipowska

    Yolanta Lipowska

    tak ale nie z takim serem ,perfavore

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Ladzińska

    Zofia Ladzińska

    Lubię kuchnię włoską,czuję się świetnie i nigdy nie byłam we Włoszech.Kuchnia polska smaczna lecz nie dla wszystkich zdrowa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Kłoczko

    Krzysztof Kłoczko

    Zamiast bakłażanów (bo nie mam w ogrodzie) ze swoimi pomidorkami i cukinią też jest pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wieslawa Primo Profilo

    Wieslawa Primo Profilo

    Ja mieszkam we Wloszech ale bardo tesknie za nasza polska kuchnia tez swietnne paroweczki i kielbaska przepyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Błaszczak

    Marek Błaszczak

    było ok. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Krauze

    Aleksandra Krauze

    Kazda kuchnia aby nie polska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Samosiuk

    Ryszard Samosiuk

    Po miesiącu , pasta -basta. Śnią się pierogi.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Sobolewska

    Anna Sobolewska

    Goląbki,pierogi,bigos,kluski ślaskie,pyzy,placki ziemniaczane itd 1000 razy lepsze niz kuchnia wloska ble.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Gubala

    Teresa Gubala

    uwielbiam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Kaczor

    Irena Kaczor

    Pycha uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zuzanna Pietraszewska

    Zuzanna Pietraszewska

    Lubie włoskie potrawy ale nie wszystkie -makaron Penne można robić tez i z tuńczyka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Pawelek

    Beata Pawelek

    ostatnio robiłam z cukinią - pycha !

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Penne z pomidorami i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Penne z pomidorami i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Penne z pomidorami i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Penne z pomidorami i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Penne z pomidorami i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Penne z pomidorami i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Penne z pomidorami i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej