
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
2 opakowania
1 sztuka
100 gramów
1.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj w dużym garnku wodę i ugotuj makaron al dente.

Krok 2
Pokrój bakłażana w plastry. Usmaż na złoto w dużej ilości oliwy – zostaw 2 łyżki do sporządzenia sosu. Plastry bakłażana odsącz na papierowym ręczniku.

Krok 3
Posiekaj drobno cebulę. Przygotuj sos: do garnka wlej resztę oliwy, zeszklij cebulę.

Krok 4
Dodaj pomidory z puszki oraz szklankę bulionu pozostałego po ugotowanym makaronie. Duś około 15 minut.

Krok 5
Dodaj szczyptę cukru. Cukier dodajemy do sosu pomidorowego, żeby wydobyć słodycz pomidorów – podobny efekt uzyskamy dodając odrobinę octu balsamicznego.

Krok 6
Gotuj bez pokrywki do momentu odparowania wody, a następnie zmiksuj. Przygotuj Fix Knorr według przepisu na opakowaniu i dodaj do sosu.

Krok 7
Bakłażana pokrój w kostkę, wymieszaj z sosem. Makaron podawaj z przygotowanym sosem, posypany serem i liśćmi bazylii.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!
Czytaj więcejMała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.
Czytaj więcej