Penne z pomidorami i bakłażanem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Penne z pomidorami i bakłażanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

796 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

130 osób wydrukowało

Pobierz pdf

213 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 opakowania

1 sztuka

100 gramów

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj w dużym garnku wodę i ugotuj makaron al dente.

Penne z pomidorami i bakłażanem - Krok 1

Krok 2

Pokrój bakłażana w plastry. Usmaż na złoto w dużej ilości oliwy – zostaw 2 łyżki do sporządzenia sosu. Plastry bakłażana odsącz na papierowym ręczniku.

Penne z pomidorami i bakłażanem - Krok 2

Krok 3

Posiekaj drobno cebulę. Przygotuj sos: do garnka wlej resztę oliwy, zeszklij cebulę.

Penne z pomidorami i bakłażanem - Krok 3

Krok 4

Dodaj pomidory z puszki oraz szklankę bulionu pozostałego po ugotowanym makaronie. Duś około 15 minut.

Penne z pomidorami i bakłażanem - Krok 4

Krok 5

Dodaj szczyptę cukru. Cukier dodajemy do sosu pomidorowego, żeby wydobyć słodycz pomidorów – podobny efekt uzyskamy dodając odrobinę octu balsamicznego.

Penne z pomidorami i bakłażanem - Krok 5

Krok 6

Gotuj bez pokrywki do momentu odparowania wody, a następnie zmiksuj. Przygotuj Fix Knorr według przepisu na opakowaniu i dodaj do sosu.

Penne z pomidorami i bakłażanem - Krok 6

Krok 7

Bakłażana pokrój w kostkę, wymieszaj z sosem. Makaron podawaj z przygotowanym sosem, posypany serem i liśćmi bazylii.

Penne z pomidorami i bakłażanem - Krok 7
38

Opinie o przepisie

  • Magdalena Wojciechowska

    Magdalena Wojciechowska , 15.08.2016

    Idealne szybkie=łatwe danie i smakowało.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Kulig

    Jadwiga Kulig , 11.08.2015

    jem codzienie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Maliszewska

    Ewa Maliszewska , 26.07.2015

    Bardzo lubie kuchnie włoską

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Malak

    Marta Malak , 26.07.2015

    Trochę inny, ale spróbuję - myślę, że nam posmakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Krauze

    Aleksandra Krauze , 26.07.2015

    Wyslalam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 26.07.2015

    Wojciech, spróbuj tego: https://www.przepisy.pl/przepis/oryginalne-wloskie-ciasto-na-pizze :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Syrocki

    Wojciech Syrocki , 26.07.2015

    Pewnie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Krauze

    Aleksandra Krauze , 26.07.2015

    De best czy the best??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Krauze

    Aleksandra Krauze , 26.07.2015

    Ja mam! Podac na prvie??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Klimek Budrewicz

    Bożena Klimek Budrewicz , 26.07.2015

    Lubie szybkie potrawy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Skapska

    Wanda Skapska , 26.07.2015

    Nasze.polskie.tesz.jest.pysznelecznikt.tego.nie.prubuje.robic

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Molga

    Bożena Molga , 26.07.2015

    B.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Chyczewski

    Marek Chyczewski , 25.07.2015

    A co z Polskim jedzonkiem ????? Olać Włochów Francuzów i inne nacje Polskie jedzonko jest De best

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Gadowska

    Agnieszka Gadowska , 25.07.2015

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Bujnicka

    Grazyna Bujnicka , 25.07.2015

    Włoskie Greckie Angielskie Bułgarskie/ //???Najbardziej POLSKIE !!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Różański

    Marek Różański , 25.07.2015

    Nie lubię wloskich potraw.. Wolę naszą kuchnię...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Syrocki

    Wojciech Syrocki , 25.07.2015

    A ktoś ma sprawdzony przepis na dobre domowe ciasto do pizzy? Tylko nie piszcie że z Tesco czy innego szajsu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Gorbacz

    Andrzej Gorbacz , 25.07.2015

    Cyt. "Włosi wiedzą, co dobre. A Wy?"...My też...tylko dlaczego ich "gupi" ser jest u "nasz" tak drogi ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Yolanta Lipowska

    Yolanta Lipowska , 25.07.2015

    tak ale nie z takim serem ,perfavore

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Ladzińska

    Zofia Ladzińska , 25.07.2015

    Lubię kuchnię włoską,czuję się świetnie i nigdy nie byłam we Włoszech.Kuchnia polska smaczna lecz nie dla wszystkich zdrowa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Kłoczko

    Krzysztof Kłoczko , 25.07.2015

    Zamiast bakłażanów (bo nie mam w ogrodzie) ze swoimi pomidorkami i cukinią też jest pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wieslawa Primo Profilo

    Wieslawa Primo Profilo , 25.07.2015

    Ja mieszkam we Wloszech ale bardo tesknie za nasza polska kuchnia tez swietnne paroweczki i kielbaska przepyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Błaszczak

    Marek Błaszczak , 25.07.2015

    było ok. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Krauze

    Aleksandra Krauze , 25.07.2015

    Kazda kuchnia aby nie polska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Samosiuk

    Ryszard Samosiuk , 25.07.2015

    Po miesiącu , pasta -basta. Śnią się pierogi.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Sobolewska

    Anna Sobolewska , 25.07.2015

    Goląbki,pierogi,bigos,kluski ślaskie,pyzy,placki ziemniaczane itd 1000 razy lepsze niz kuchnia wloska ble.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Gubala

    Teresa Gubala , 25.07.2015

    uwielbiam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Kaczor

    Irena Kaczor , 25.07.2015

    Pycha uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zuzanna Pietraszewska

    Zuzanna Pietraszewska , 25.07.2015

    Lubie włoskie potrawy ale nie wszystkie -makaron Penne można robić tez i z tuńczyka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Pawelek

    Beata Pawelek , 25.07.2015

    ostatnio robiłam z cukinią - pycha !

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Penne z pomidorami i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Penne z pomidorami i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Penne z pomidorami i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Penne z pomidorami i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Penne z pomidorami i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Penne z pomidorami i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Penne z pomidorami i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Penne z pomidorami i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Penne z pomidorami i bakłażanemPenne z pomidorami i bakłażanem

Zagotuj w dużym garnku wodę i ugotuj makaron al dente.