Penne ze szpinakiem, serem pleśniowym i czosnkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Penne ze szpinakiem, serem pleśniowym i czosnkiem

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

3

70 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szczypty

2 łyżki

500 gramów

450 gramów

1 sztuka

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku lub na patelni z pokrywką rozmroź i podgrzej szpinak. Mieszaj, aby odparował nadmiar płynu.

Krok 2

Do szpinaku dodaj pokruszone kostkę czosnkową i ser. Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia sera.

Krok 3

W dużym garnku ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu – koniecznie al dente. Odcedzony makaron dorzuć do garnka z gorącym sosem i całość wymieszaj dokładnie, trzymając na małym ogniu jeszcze przez chwilę.

Krok 4

Od razu podawaj. Ja lubię na talerzu posypać taki makaron świeżo zmielonym pieprzem.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Penne ze szpinakiem, serem pleśniowym i czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Penne ze szpinakiem, serem pleśniowym i czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Penne ze szpinakiem, serem pleśniowym i czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Penne ze szpinakiem, serem pleśniowym i czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Penne ze szpinakiem, serem pleśniowym i czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Penne ze szpinakiem, serem pleśniowym i czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Penne ze szpinakiem, serem pleśniowym i czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Penne ze szpinakiem, serem pleśniowym i czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej