Penne ze szpinakiem, serem pleśniowym i czosnkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Penne ze szpinakiem, serem pleśniowym i czosnkiem

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

4

70 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 szczypty

2 łyżki

500 gramów

450 gramów

1 sztuka

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku lub na patelni z pokrywką rozmroź i podgrzej szpinak. Mieszaj, aby odparował nadmiar płynu.

Krok 2

Do szpinaku dodaj pokruszone kostkę czosnkową i ser. Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia sera.

Krok 3

W dużym garnku ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu – koniecznie al dente. Odcedzony makaron dorzuć do garnka z gorącym sosem i całość wymieszaj dokładnie, trzymając na małym ogniu jeszcze przez chwilę.

Krok 4

Od razu podawaj. Ja lubię na talerzu posypać taki makaron świeżo zmielonym pieprzem.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Penne ze szpinakiem, serem pleśniowym i czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Penne ze szpinakiem, serem pleśniowym i czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Penne ze szpinakiem, serem pleśniowym i czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Penne ze szpinakiem, serem pleśniowym i czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Penne ze szpinakiem, serem pleśniowym i czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Penne ze szpinakiem, serem pleśniowym i czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Penne ze szpinakiem, serem pleśniowym i czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Penne ze szpinakiem, serem pleśniowym i czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej