Włoska sałatka makaronowa z mozzarellą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoska sałatka makaronowa z mozzarellą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

40

heart
859 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

872 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

906 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

200 gramów

1 opakowanie

8 sztuk

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj a następnie odcedź. Gdy lekko przestygnie, przełóż do miski i wymieszaj z 3 łyżkami oliwy ze słoiczka z pomidorami.

Włoska sałatka makaronowa z mozzarellą - Krok 1

Krok 2

Zawartość opakowania Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody oraz 3 łyżkami oliwy ze słoiczka.

Włoska sałatka makaronowa z mozzarellą - Krok 2

Krok 3

Pomidory oraz listki bazylii pokrój w cienkie paski. Razem z całymi oliwkami i kaparami dodaj do makaronu.

Włoska sałatka makaronowa z mozzarellą - Krok 3

Krok 4

Przygotowany sos dodaj do makaronu. Kulki mozzarelli odcedź, przekrój na pół i również dodaj do miski z makaronem. Wszystko razem delikatnie wymieszaj. Sałatkę przełóż do salaterki i podawaj.

Włoska sałatka makaronowa z mozzarellą - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Martini Bambini

    Martini Bambini , 10.05.2015

    wykwintny smak

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska sałatka makaronowa z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska sałatka makaronowa z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska sałatka makaronowa z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska sałatka makaronowa z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska sałatka makaronowa z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska sałatka makaronowa z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska sałatka makaronowa z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoska sałatka makaronowa z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoska sałatka makaronowa z mozzarelląWłoska sałatka makaronowa z mozzarellą

Mamma Mia, jakie to dobre! Ta kolorowa włoska sałatka, do której przygotowania potrzeba niewiele składników, jest nie tylko smaczna ale też pięknie wygląda na talerzu. Makaronowa sałatka doskonale sprawdzi się na obiad, na kolację, możesz także zapakować jej porcję w pojemnik i ze smakiem zjeść podczas przerwy w pracy. Na przygotowanie tego dania zarezerwuj 30 minut. Wybierz makaron w kształcie rurek, kokardek lub świderków. Po ugotowaniu makaronu, warto dodać do niego 3 łyżki oliwy ze słoika z pomidorami, dzięki temu makaron nie będzie suchy. Następnie listki świeżej aromatycznej bazylii i suszone pomidory pokrój w paski, a kapary i oliwki dodaj w całości. Wymieszaj wszystko delikatnie z sosem sałatkowym i dodaj przekrojone na pół kulki mozzarelli. To prawdziwe włoska uczta.