Włoska sałatka makaronowa z mozzarellą
łatwe
901 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
200 gramów
1 opakowanie
8 sztuk
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj a następnie odcedź. Gdy lekko przestygnie, przełóż do miski i wymieszaj z 3 łyżkami oliwy ze słoiczka z pomidorami.

Krok 2
Zawartość opakowania Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody oraz 3 łyżkami oliwy ze słoiczka.

Krok 3
Pomidory oraz listki bazylii pokrój w cienkie paski. Razem z całymi oliwkami i kaparami dodaj do makaronu.

Krok 4
Przygotowany sos dodaj do makaronu. Kulki mozzarelli odcedź, przekrój na pół i również dodaj do miski z makaronem. Wszystko razem delikatnie wymieszaj. Sałatkę przełóż do salaterki i podawaj.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Włoska sałatka makaronowa z mozzarellą
Mamma Mia, jakie to dobre! Ta kolorowa włoska sałatka, do której przygotowania potrzeba niewiele składników, jest nie tylko smaczna ale też pięknie wygląda na talerzu. Makaronowa sałatka doskonale sprawdzi się na obiad, na kolację, możesz także zapakować jej porcję w pojemnik i ze smakiem zjeść podczas przerwy w pracy. Na przygotowanie tego dania zarezerwuj 30 minut. Wybierz makaron w kształcie rurek, kokardek lub świderków. Po ugotowaniu makaronu, warto dodać do niego 3 łyżki oliwy ze słoika z pomidorami, dzięki temu makaron nie będzie suchy. Następnie listki świeżej aromatycznej bazylii i suszone pomidory pokrój w paski, a kapary i oliwki dodaj w całości. Wymieszaj wszystko delikatnie z sosem sałatkowym i dodaj przekrojone na pół kulki mozzarelli. To prawdziwe włoska uczta.