Włoska sałatka makaronowa z mozzarellą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoska sałatka makaronowa z mozzarellą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

40

heart
859 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

871 osób wydrukowało

Pobierz pdf

903 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

200 gramów

1 opakowanie

8 sztuk

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj a następnie odcedź. Gdy lekko przestygnie, przełóż do miski i wymieszaj z 3 łyżkami oliwy ze słoiczka z pomidorami.

Włoska sałatka makaronowa z mozzarellą - Krok 1

Krok 2

Zawartość opakowania Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody oraz 3 łyżkami oliwy ze słoiczka.

Włoska sałatka makaronowa z mozzarellą - Krok 2

Krok 3

Pomidory oraz listki bazylii pokrój w cienkie paski. Razem z całymi oliwkami i kaparami dodaj do makaronu.

Włoska sałatka makaronowa z mozzarellą - Krok 3

Krok 4

Przygotowany sos dodaj do makaronu. Kulki mozzarelli odcedź, przekrój na pół i również dodaj do miski z makaronem. Wszystko razem delikatnie wymieszaj. Sałatkę przełóż do salaterki i podawaj.

Włoska sałatka makaronowa z mozzarellą - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Martini Bambini

    Martini Bambini , 10.05.2015

    wykwintny smak

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska sałatka makaronowa z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska sałatka makaronowa z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska sałatka makaronowa z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska sałatka makaronowa z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska sałatka makaronowa z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska sałatka makaronowa z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska sałatka makaronowa z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoska sałatka makaronowa z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoska sałatka makaronowa z mozzarelląWłoska sałatka makaronowa z mozzarellą

Mamma Mia, jakie to dobre! Ta kolorowa włoska sałatka, do której przygotowania potrzeba niewiele składników, jest nie tylko smaczna ale też pięknie wygląda na talerzu. Makaronowa sałatka doskonale sprawdzi się na obiad, na kolację, możesz także zapakować jej porcję w pojemnik i ze smakiem zjeść podczas przerwy w pracy. Na przygotowanie tego dania zarezerwuj 30 minut. Wybierz makaron w kształcie rurek, kokardek lub świderków. Po ugotowaniu makaronu, warto dodać do niego 3 łyżki oliwy ze słoika z pomidorami, dzięki temu makaron nie będzie suchy. Następnie listki świeżej aromatycznej bazylii i suszone pomidory pokrój w paski, a kapary i oliwki dodaj w całości. Wymieszaj wszystko delikatnie z sosem sałatkowym i dodaj przekrojone na pół kulki mozzarelli. To prawdziwe włoska uczta.