Sałatka makaronowa z selerem naciowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

132 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

179 osób wydrukowało

Pobierz pdf

186 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

6 łyżek

6 łyżek

2 sztuki

1 sztuka

0.5 pęczka

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łodygi selera obierz z włókien i pokrój w cienkie plastry. Jabłko pokrój na ćwiartki, wytnij gniazdo nasienne, a następnie pokrój w plastry.

Krok 2

Cebulę pokrój w piórka, a orzechy upraż na suchej patelni.

Krok 3

Sos Knorr wymieszaj z wodą i oliwą.

Krok 4

W misce wymieszaj wszystkie pokrojone składniki wraz z przygotowanym sosem i posiekaną natką. Na koniec dodaj ugotowany makaron, wymieszaj, a wierzch posyp orzechami.

Krok 5

Ugotuj makaron al dente. Wystudź.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka makaronowa z selerem naciowymSałatka makaronowa z selerem naciowym

Sprężysty makaron połączony z chrupiącymi warzywami i owocami to godna polecenia propozycja na wiele okazji. Jej charakterystyczny smak wspaniale będzie komponował się ze słodko-kwaśnymi jabłkami i łagodną czerwoną cebulą. Selera obierz i podziel na drobne plasterki. Jabłko pokrój bardzo cienko, żeby smak dużych kawałków nie zdominował całego dania, a na patelni upraż orzechy włoskie (dzięki temu staną się bardziej chrupiące). Możesz dodać również pestki dyni oraz słonecznika, a także orzeszki piniowe. Ugotuj i wystudź makaron. Do sałatki najlepiej będą się nadawały świderki, rurki albo kokardki, czyli wszelkie grube gatunki. Wymieszaj wszystkie składniki i polej je aromatycznym sosem w stylu włoskim, posyp również świeżo posiekaną zieloną pietruszką, a jeśli chcesz dodać jej słodyczy, dorzuć garść rodzynek. Sałatkę makaronową z selerem naciowym serwuj jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs z grilla czy pieczonego kurczaka. Najlepiej smakuje schłodzona. Sprawdź przepis i zainspiruj się.