Sałatka makaronowa z selerem naciowym
łatwe
224 osoby zapisały

Składniki
300 gramów
2 opakowania
6 łyżek
6 łyżek
2 sztuki
1 sztuka
0.5 pęczka
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Łodygi selera obierz z włókien i pokrój w cienkie plastry. Jabłko pokrój na ćwiartki, wytnij gniazdo nasienne, a następnie pokrój w plastry.
Krok 2
Cebulę pokrój w piórka, a orzechy upraż na suchej patelni.
Krok 3
Sos Knorr wymieszaj z wodą i oliwą.
Krok 4
W misce wymieszaj wszystkie pokrojone składniki wraz z przygotowanym sosem i posiekaną natką. Na koniec dodaj ugotowany makaron, wymieszaj, a wierzch posyp orzechami.
Krok 5
Ugotuj makaron al dente. Wystudź.
Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka makaronowa z selerem naciowym
Sprężysty makaron połączony z chrupiącymi warzywami i owocami to godna polecenia propozycja na wiele okazji. Jej charakterystyczny smak wspaniale będzie komponował się ze słodko-kwaśnymi jabłkami i łagodną czerwoną cebulą. Selera obierz i podziel na drobne plasterki. Jabłko pokrój bardzo cienko, żeby smak dużych kawałków nie zdominował całego dania, a na patelni upraż orzechy włoskie (dzięki temu staną się bardziej chrupiące). Możesz dodać również pestki dyni oraz słonecznika, a także orzeszki piniowe. Ugotuj i wystudź makaron. Do sałatki najlepiej będą się nadawały świderki, rurki albo kokardki, czyli wszelkie grube gatunki. Wymieszaj wszystkie składniki i polej je aromatycznym sosem w stylu włoskim, posyp również świeżo posiekaną zieloną pietruszką, a jeśli chcesz dodać jej słodyczy, dorzuć garść rodzynek. Sałatkę makaronową z selerem naciowym serwuj jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs z grilla czy pieczonego kurczaka. Najlepiej smakuje schłodzona. Sprawdź przepis i zainspiruj się.