Sałatka makaronowa z selerem naciowym - kokardki | Przepisy.pl pixel

Sałatka makaronowa z selerem naciowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
151 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

202 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

234 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 opakowania

6 łyżek

6 łyżek

2 sztuki

1 sztuka

0.5 pęczka

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łodygi selera obierz z włókien i pokrój w cienkie plastry. Jabłko pokrój na ćwiartki, wytnij gniazdo nasienne, a następnie pokrój w plastry.

Krok 2

Cebulę pokrój w piórka, a orzechy upraż na suchej patelni.

Krok 3

Sos Knorr wymieszaj z wodą i oliwą.

Krok 4

W misce wymieszaj wszystkie pokrojone składniki wraz z przygotowanym sosem i posiekaną natką. Na koniec dodaj ugotowany makaron, wymieszaj, a wierzch posyp orzechami.

Krok 5

Ugotuj makaron al dente. Wystudź.

przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka makaronowa z selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka makaronowa z selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka makaronowa z selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka makaronowa z selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka makaronowa z selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka makaronowa z selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka makaronowa z selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka makaronowa z selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka makaronowa z selerem naciowymSałatka makaronowa z selerem naciowym

Sprężysty makaron połączony z chrupiącymi warzywami i owocami to godna polecenia propozycja na wiele okazji. Jej charakterystyczny smak wspaniale będzie komponował się ze słodko-kwaśnymi jabłkami i łagodną czerwoną cebulą. Selera obierz i podziel na drobne plasterki. Jabłko pokrój bardzo cienko, żeby smak dużych kawałków nie zdominował całego dania, a na patelni upraż orzechy włoskie (dzięki temu staną się bardziej chrupiące). Możesz dodać również pestki dyni oraz słonecznika, a także orzeszki piniowe. Ugotuj i wystudź makaron. Do sałatki najlepiej będą się nadawały świderki, rurki albo kokardki, czyli wszelkie grube gatunki. Wymieszaj wszystkie składniki i polej je aromatycznym sosem w stylu włoskim, posyp również świeżo posiekaną zieloną pietruszką, a jeśli chcesz dodać jej słodyczy, dorzuć garść rodzynek. Sałatkę makaronową z selerem naciowym serwuj jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs z grilla czy pieczonego kurczaka. Najlepiej smakuje schłodzona. Sprawdź przepis i zainspiruj się.