Sałatka makaronowa z selerem naciowym - kokardki | Przepisy.pl pixel

Sałatka makaronowa z selerem naciowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
151 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

202 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

236 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 opakowania

6 łyżek

6 łyżek

2 sztuki

1 sztuka

0.5 pęczka

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łodygi selera obierz z włókien i pokrój w cienkie plastry. Jabłko pokrój na ćwiartki, wytnij gniazdo nasienne, a następnie pokrój w plastry.

Krok 2

Cebulę pokrój w piórka, a orzechy upraż na suchej patelni.

Krok 3

Sos Knorr wymieszaj z wodą i oliwą.

Krok 4

W misce wymieszaj wszystkie pokrojone składniki wraz z przygotowanym sosem i posiekaną natką. Na koniec dodaj ugotowany makaron, wymieszaj, a wierzch posyp orzechami.

Krok 5

Ugotuj makaron al dente. Wystudź.

przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka makaronowa z selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka makaronowa z selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka makaronowa z selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka makaronowa z selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka makaronowa z selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka makaronowa z selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka makaronowa z selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka makaronowa z selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka makaronowa z selerem naciowymSałatka makaronowa z selerem naciowym

Sprężysty makaron połączony z chrupiącymi warzywami i owocami to godna polecenia propozycja na wiele okazji. Jej charakterystyczny smak wspaniale będzie komponował się ze słodko-kwaśnymi jabłkami i łagodną czerwoną cebulą. Selera obierz i podziel na drobne plasterki. Jabłko pokrój bardzo cienko, żeby smak dużych kawałków nie zdominował całego dania, a na patelni upraż orzechy włoskie (dzięki temu staną się bardziej chrupiące). Możesz dodać również pestki dyni oraz słonecznika, a także orzeszki piniowe. Ugotuj i wystudź makaron. Do sałatki najlepiej będą się nadawały świderki, rurki albo kokardki, czyli wszelkie grube gatunki. Wymieszaj wszystkie składniki i polej je aromatycznym sosem w stylu włoskim, posyp również świeżo posiekaną zieloną pietruszką, a jeśli chcesz dodać jej słodyczy, dorzuć garść rodzynek. Sałatkę makaronową z selerem naciowym serwuj jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs z grilla czy pieczonego kurczaka. Najlepiej smakuje schłodzona. Sprawdź przepis i zainspiruj się.